The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iul 27, 2025 4:37 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: condensatori filtru pasiv
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 1:02 pm 
Neconectat
User

salut !
din nou sunt in impas!
am cumparat acum cateva luni 2 boxe samson db500 , pasive si cu una dintre boxe am avut probleme , de la inceput suna mai incet .
am fost cu ea la bucuresti la garantie si degeaba am incercat sa argumentez ca ambele boxe au functionat in acelasi regim , depanatorul spunand ca am eu probleme cu amplificatorul , ca ar fi cam mare pentru ele (folosesc un phonic max2500) . oricum , mi-a trimis boxa acasa si tot prost se aude . am desfacut ambele boxe si am constatat ca filtrele au condensatoare de alta factura , pe unele scrie (la boxa buna) pmt 4,0J 150V si pmt 1,5J 150V iar la cea proasta pmt 4,0 micro 150V si 1,5micro 100V . cert este ca datorita lucrului asta , inalta , la boxa proasta se aude mai incet decat la boxa buna .
nedumerirea mea este urmatoarea : exista echivalenta intre ,,J" si ,,micro" ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 1:48 pm 
Neconectat
User

cred ca cel mai bine ar fi sa schimbi amandoua filtrele.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 2:20 pm 
Neconectat
User

DeLuX scrie:
cred ca cel mai bine ar fi sa schimbi amandoua filtrele.

eu totusi intrebam de echivalenta semnelor de pe condensatoare

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 2:23 pm 
Neconectat
User

schimba filtrele inte ele si vezi daca e vreo diferenta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 3:36 pm 
Neconectat
User

4,0J 150V = pmt 4,0 micro 150V
pmt 1,5J 150V = 1,5micro 100V

sunt aceleasi valori, doar la 1,5uF difera tensiunea de lucru.
(condensatorii la 100V permit 250W din partea amplificatorului)

asa cum spunea djgabryel, schimba filtrele intre ele si lamureste-te daca problema e din filtre sau din difuzoare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 3:39 pm 
Neconectat
User

Vezi ca ar trebui sa fie macar cate o rezistenta pe partea de inalte a filtrelor. Sunt egale ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 4:14 pm 
Neconectat
User

shambala scrie:
Vezi ca ar trebui sa fie macar cate o rezistenta pe partea de inalte a filtrelor. Sunt egale ?

are bobine pentru fiecare difuzor in parte + condensatorii pe care i-am specificat
diful de joase este de 400w iar inalta de 100w
la inalte mai sunt lampile +2 rezistente de 15w
la boxa proasta cred ca cei de la bucuresti au schimbat condensatoarele si dupa cate se vede inalta merge mai incet
am facut proba pe acelasi canal de putere cu boxele si se aude cam asa :
la boxa buna mai tare inalta si mai putin tare joasa
si la boxa proasta mai tare joasa si mai incet inalta
dupa cate se vede este un dezechilibru la boxa proasta intre joase si inalte cauzate de cei doi condensatori
aveti sugestii?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 4:26 pm 
Neconectat
User

Condensatorii fiind de aceeasi valoare pe ambele filtre, e putin probabil sa fie de la ei problema.

Condensatorii se strica in doua feluri: se intrerup sau intra in scurtcircuit. (De obicei cei folositi la filtre se intrerup.)
Daca ar fi intrerupt cel de la inalte nu s-ar mai auzi nimic in driver; daca ar fi intrerupt cel de la joase ar intra mai multe medii.
Daca ar fi scurtcircuitat cel de la joase nu s-ar mai auzi deloc in dif. de joase respectiv (si ar intra ampliful in protectie); daca ar fi sarma cel de la inalte acestea s-ar auzi extrem de distorsionat.

Diferente de nivel de genul celor descrise de tine sunt date de obicei rezistentele, care au rolul de a atenua nivelul spl-ului driverului/tweeterului pana la spl-ul wooferului.
Poate este vreuna intrerupta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 4:33 pm 
Neconectat
User

shambala scrie:
Condensatorii fiind de aceeasi valoare pe ambele filtre, e putin probabil sa fie de la ei problema.

Condensatorii se strica in doua feluri: se intrerup sau intra in scurtcircuit. (De obicei cei folositi la filtre se intrerup.)
Daca ar fi intrerupt cel de la inalte nu s-ar mai auzi nimic in driver; daca ar fi intrerupt cel de la joase ar intra mai multe medii.
Daca ar fi scurtcircuitat cel de la joase nu s-ar mai auzi deloc in dif. de joase respectiv (si ar intra ampliful in protectie); daca ar fi sarma cel de la inalte acestea s-ar auzi extrem de distorsionat.

Diferente de nivel de genul celor descrise de tine sunt date de obicei rezistentele, care au rolul de a atenua nivelul spl-ului driverului/tweeterului pana la spl-ul wooferului.
Poate este vreuna intrerupta.

si deci sa fie de la rezistentele de 15w?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 13, 2009 4:40 pm 
Neconectat
User

Nu sunt Mama Omida ca sa iti arat cu degetul spre piesa defecta. Tot ce pot face este sa expun posibilitatile.

Un multimetru si eventual un pistol de lipit (s-ar putea sa nu fie nevoie, depinde cum sunt prinse firele) te pot lamuri in 2 minute.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 14, 2009 10:56 am 
Neconectat
Admin
Admin

Încearcă şi înalta ( faci rocada între boxe ).

Posibil să fie membrana spartă sau desprinsă de pe bobină.
Acest defect dă exact tipul de fenomen descris de tine.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2