The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iun 06, 2025 12:16 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Construiti singuri BOXE HI-FI (Ghid practic)
MesajScris: Lun Iul 27, 2009 3:42 pm 
Neconectat
User

Salut!
Am deschis acest nou topic nutrind speranţa că mulţi dintre dvs. vor găsi răspunsul dorit, iar dacă nu, poate că cei mai avansaţi să împărtăşească din experienţa lor. Eu voi răspunde cu plăcere la orice problemă la care mă pricep.
Adresa: http://www.boxe-hifi.jlkfree.com
Acest site se adresează tuturor celor care vor să-şi construiască singuri boxe profesionale (începători sau avansaţi).
Veţi găsi răspunsuri la multe din întrebările de pe forum sau la cele de mai jos (şi la multe altele nepuse):
- Ce trebuie să ştiu despre difuzoare ca să pot alege unul bun şi ieftin? Cum să mă descurc în noianul de oferte care există pe piaţă?
- Unde să caut informaţii despre difuzoare? Începeţi chiar cu baza de date de pe site!
- Care este tipul de boxă cel mai simplu, dar cel mai performant? Cum să aleg ca să fiu sigur de reuşită?
- Ce sistem mi se potriveşte cel mai bine: stereo, surround, cinema, auto, sonorizare festivităţi (în săli mari sau în aer liber)?
- Cum să aleg puterea dacă vreau să ascult în camera mea? Dar în maşina mea? Cum să aleg puterea pentru sonorizarea unor festivităţi ca să se auda ca la mine în cameră la 2x50W ?
- Am ales un woofer. În ce tip de boxă ar da cele mai bune rezultate? Prefer un anumit tip de boxă. Ce woofer să aleg?
- Găsesc formule şi mai ales calculatoare online ?
- Nu prea îmi plac nici formulele şi nici calculele. Găsesc un ghid de proiectare complet (cu explicaţii, recomandări şi exemple concrete pe difuzoare reale)?
- Cum să fac să scot tot ce se poate de la woofer: puterea maximă, frecvenţe cât mai joase, boxa cât mai mică?
- Acordarea boxei bass-reflex este chiar aşa de pretenţioasă?
- Am nişte boxe mai vechi. Cum să le modific pentru a creşte puterea şi pentru a îmbunătăţii fidelitatea?
- Boxele mele distorsionează. Cum pot remedia acest defect?

* Orice altă întrebare poate fi pusă la pagina Contact.
** Nu există niciun motiv ca boxele construite de dvs. să nu fie mai bune decât cele "de fabrică" şi în mod sigur vor fi mai ieftine.
Atenţie: sper să nu fiţi dezamăgiţi, dar nu veţi găsi printre titluri întrebările de mai sus.

Mult succes şi spor la treabă!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 27, 2009 8:45 pm 
Neconectat
User

pentru un hp 15 s trebuie 683 litri?
dupa calculator

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 27, 2009 9:34 pm 
Neconectat
User

Salut!
Presupunând că nu ai greşit, verific.
Ai încercat, de curiozitate, şi alte calculatoare pentru acest difuzor ?

Edit by Djlove, foloseste butonul edit pe viitor pentru a nu mai face posturi consecutive. De data asta ti-am unit eu cele 2 posturi.

Revin cu rezultatul:
1. EBP=55, deci boxa este inchisă.
2. Volumul tău de 683 litri se obţine pentru Qtc=0,628. Dacă ai ales acest Qtc probabil ţi-ai dorit acest volum.
3. Pentru valoarea presetată a calculatorului Qtc=0.707 şi recomandată (cel puţin pentru prima rundă de calcul) volumul obţinut este de 358 litri, iar Fb=F3= 43 Hz.
4. Volumul fiind prea mare se adoptă o valoare mai mare pentru Qtc.
5.Pentru Qtc=0,95 se obţine un volum de 127 litri, F3=47 Hz, A=0,96dB. La recomandări şi exemple scrie că volumul şi F3 se ajustează din Qtc. Nu ai citit şi te-ai dus direct la calculator (cu date eronate).
6. În pdf-ul producătorului scrie că difuzorul este mid & bass, mai mult mid decât bass. Deşi dă o bandă de frecvenţe 40Hz-4,5KHz fără să specifice la câţi dB ( se exprimă Operating Bandwidth ?!) găseşti în dreapta-jos un grafic pe care trebuie să-l măreşti pentru al citi. Este SPL în funcţie de frecvenţă. Trasează B(-3dB) sau B(-6dB) sau B(-10dB) şi vei cedea cât de departe vor fi de 40Hz.
7. În termeni Hi-Fi este un woofer mid-bass şi dacă nu-ţi plac volumul şi F3 obţinute la punctul 4 măreşte şi mai mult Qtc.
Dacă nu sunt suficiente explicaţiile pot posta capturi şi pdf-ul.
Concluzie:
A. Dacă nu te descurci cu site-uri în limba română, încearcă şi altele.
B. Puteai să mă rogi să te ajut şi nu te-aş fi refuzat, aşa cum am declarat. Ai preferat să scrii trei vorbe cinci prostii şi ai sugerat ...
Salut!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 27, 2009 10:50 pm 
Neconectat
User

e total aiurea incintele se bazeaza pe perametri pe care ni i poti mari sau micsora calculeaza o incinta basreflex pentru un dif ca exemplu sa vedem si noi

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 27, 2009 11:02 pm 
Neconectat
User

Un exemplu este chiar răspunsul pe care ţi l-am dat anterior şi este un exemplu mai complet decât îţi trebuia. L-am postat în ideea că poate fi util celor cu adevărat pasionaţi. Altele sunt pe site. Nu-ţi place site-ul, caută altele! Puţin probabil că vei găsi unul pe înţelesul tău. Dacă nu ai cu cine să te cerţi încearcă în altă parte. NU îţi voi mai răspunde.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iul 28, 2009 9:12 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

raspunsul de 683 de litri este corect (teoretic) , obtinut STRICT prin prisma parametriilor

dar, cum ar trebui sa stiti pana acum, in domeniul asta, totul se bazeaza pe compromisuri.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iul 28, 2009 9:22 am 
Neconectat
User

deci pana la urma nu am gresit calculul

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iul 28, 2009 12:37 pm 
Neconectat
User

Salut d-le Nexus3!
Vă rog să observaţi că mesajul iniţial nu specifica tipul de boxă, era extrem de laconic. Cum era normal pentru EBP=55 am considerat boxă închisă şi calculul meu este corect. De asemenea al calculatoarelor. Nu a amintit nimic despre rezultatul oferit de alte calculatoare ale altor site-uri.
Revenind la EBP. Nu am cunoştinţă de vreun site care să recomande boxă bass-reflex pentru un woofer cu EBP=55. Este libertatea fiecărui să judece şi să aleagă cum doreşte. Proiectarea unei boxe nu se poate rezuma la a introduce câteva date şi la a face click.
Nu a amintit nici unde va funcţiona boxa. Spun asta deoarece unii producătorii de boxe auto recomandă schiţe de construire proiectate în afara sferei Thiele-Small, pe baza unor experimente proprii, care ţin de afacerea lor. Probabil sunt lucruri pe care le cunoaşteţi. Acest aspect a apărut pe site de cca. o oră.
Probabil era mai bine dacă nu dădeam curs mesajului iniţial din care nu ştiu cine ce a înţeles.
În altă ordine de idei, foarte mulţi pasionaţi au acţionat altfel, au intrat pe site şi s-au documentat. Alţii preferă să intre direct pe forum şi să comenteze. Realmente sunt foarte mulţi amatori care doresc să-şi construiască singuri boxe, din diferite motive. Şi se chinuie foarte mult cu limba engleză, cu formulele sau cu lipsa unor sfaturi care, pe alte meleaguri se numesc "buy now". Site-ul meu este absolut gratis, nu are nici măcar Termeni şi Condiţii de utilizare şi nici nu va avea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iul 28, 2009 12:49 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Salut Gigi

de problema de mai sus cu volume enorme m-am lovit si eu acum multi ani, cand am incercat pentru prima data sa simulez difuzoare in baza parametriilor T/S

am vrut doar sa subliniez faptul ca astfel de rezultate sunt posibile, si de foarte multe ori , pogramele comerciale fac aceleasi calcule daca se alege solutia "optimum".

totusi, in proiectarea unei boxe trebuie sa se ia in considerare in ansamblu intreg de limitari, unele de ordin mecanic, iar altele de ordin electric si acustic.

un caz practic:
un woofer de tip Selenium 15PW3 de fabricatie mai veche, "dadea" pe hartie o incinta bassreflex de peste 400 de litri cu un acordaj pe la 24 de Hz.

in realitate , asa ceva nu era posibil pentru ca limitele mecanice ar fi fost atinse la nici 10% din puterea RMS aplicata difuzorului.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 03, 2009 10:15 pm 
Neconectat
User

:lol: