catalin gramada scrie:
Salut
Vad ca nu se prea indrazneste nimeni , asa ca am sa-mi fac putina reclama argumentind necesitatea demersului :
In primul rind am vazut la multi useri de pe forum ca au simtit nevoia de a-si suplimenta sistemul cu basi pe 18". Perfect de acord , un bas de 15" nu va suna in veci si-n pururi ca unul de 18". Dar atunci ce faci cu basii de 15 , care nici nu pot concura cu aia mari (aportul lor fiind de forma) si nici in medii nu-si fac treaba cum trebuie ( faceti urmatorul experiment : puneti muzica doar pe un dif de 15" si dati jos din cross, sau eq tot ce e sub 150 Hz si tot ce e peste 2000 Hz, daca considerati ca mediile sunt K , faceti abstractie de recomandarile mele ) In afara de asta , la un sistem pe 2 cai aveti nevoie si de un driver destul de scump ( sa coboare destul de jos, sa aiba liniaritate extinsa ) De ce toate complicatiile astea cind se poate rezolva totul optim pe 3 cai , cu un bas de 18", un dif de medii , ieftin de 8-10", si un driver mic , sau un tweeter
In felul asta basul isi va face treaba asa cum trebuie , taiat undeva la 200 Hz.; foarte important: vocile vor fi duse pe un singur difuzor de la 200 la 2500 Hz, iar inaltele le puneti pe un driver mic , de la 2500 Hz in sus si nu pe un driver mare, care , daca se vrea sa acopere cum trebuie o banda extinsa va trebui sa fie de buna calitate , deci scump.
De ce horn pe medii ?...1: Pentru ca va creste f. mult sensibilitatea, nu va trebui un difuzor de putere f mare sau cu sensibilitate mare. 2: Pentru ca avind directivitate constanta se va auzi sensibil egal in toata zona pe care o acopera, nu mai apar problemele de dispersie ca la un dif cu radiatie directa si 3 : pentru ca creste dinamica, adica un amarit de mp3 comprimat va incepe sa capete dinamica unui sunet de scena, si unde asta ... tocmai in zona care cuprinde cea mai mare parte a informatiei muzicale din program, adica pe medii...
Va astept sa facem niste hornuri , pina nu-mi dispare cheful...Pa !
de te-ar auzi salam te-ar pupa cu atatea mediiiii
Ce ai scris tu mai sus insemanca ca propui o boxa 18+12 (sau 10) cu driver de 1?in aceiasi incinta?sau nu am inteles eu bine?