The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iul 18, 2025 9:16 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 48 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 8:59 pm 
Neconectat
User

doar daca e fitze :))
desigur, e foarte frumos sunetul stereo, dar la o asa putere, nu prea mai faci distinctie.... ce se aude intr-o boxa si ce se aude in alta, ca suna foarte tare.

Mail: fecheteionut88@yahoo.com

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 9:45 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

sunetul stereo (ce este sub 120-150Hz nu intra aici) este ok atunci cand se asculta intr-un mediu controlat iar boxele sunt la distante egale de ascultator.

intr-un mediu de sonorizare totul este pe dos.

urechea umana se stie ca se concentreaza asupra sursei de zgomot mai puternice, asa ca daca avem 2 boxe , una mai departe de ascultator si una mai aproape, creierul va da comanda sa se concentreze auzul asupra boxei cea mai apropiata, pentru ca, in conformitate cu regula de scadere cu 6 db a SPL-ului la dublarea distantei, boxa mai apropiata va suna mai tare.

auzul fiind concentrat pe boxa mai apropiata, nu va primi intreaga informatie audio in cazul unui sunet stereo pentru ca celelalte sunete sunt pe cealalta boxa , care nu este bagata in seama.

deci in mediu de sonorizare singurii ascultatori care beneficiaza de toata informatia audio sunt cei care stau la distanta aproximativ egala de cele 2 boxe (in cazul unui concert, acestia ar fi dispusi pe o banda perpendiculara pe scena de cativa metri latime)

-------------------------------------

acum pe partea de bass

se stie ca sunetul pana in 150 de Hz este omnidirectional, deci urechea umana NU poate sa localizeze sursa .

in acest caz, informatia stereo , chiar daca este inregistrata nu va putea fi perceputa de absolut nici un ascultator.

pentru orice persoana , nu va exista nici o diferenta intre 2 subwoofere care sunt amplificate stereo si amplasata in camera si aceleasi 2 subwoofere amplificate mono insumat si amplasate in acelasi mod.

senzatia de localizare exista doar de la 150Hz in sus

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 9:47 pm 
Neconectat
User

@Kenwood
Nu e adevarat.
Kenwood in ce club ai auzit tu pana acum sunet stereo ?
Te anunt ca in Obsession nu e, si e club de fite.
Motivul e simplu: ca sa auzi stereo trebuie sa fi pozitionat la egala distanta de ambele boxe, ceea ce e cam imposibil intr-un club. Numai atunci ai efect stereo. Crede-ma ca pur si simplu nu ai ce face cu sunet stereo intr-un club Bine, poate o sa fiu inteles gresit de unii, dar stereo e tipul de mixaj intr-o piesa, nu faptul ca ai 2 boxe. Prin 2 boxe poate sa vina si semnal dual mono, adica semnal identic in aceeasi boxa.

Nexus trebuie sa specifici ca indoor nu exista stereo sub 150 Hz, datorita reflexiilor si reverberatilor care exista. Daca spre exemplu intr-o camera peretii ar absorbi peste 90% din energia sonora atunci ar exista stereo fara absolut nicio problema.
Ca si o exceptie exista stereo si sub 150 hz, dar doar atunci cand semnalul pe o boxa sub 150 Hz este cu minim 6 dB mai puternic ( ex depeche mode macro ), dar in acest caz este de discutat, pt ca intervin si instrumentele care sunt peste 150 Hz, care influenteaza.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 9:57 pm 
Neconectat

radu, cred ca am postat deodata

sub 150 de Hz nu poti pozitiona, cred ca mai degraba ceea ce da de gol pozitia subwooferului in acel caz sunt ceva armonici sau ceva distorsiuni ale sistemului mobil al difuzorului.

chiar si cu 6 dB diferenta intre surse, pe tonuri curate sinusoidale, nu poti localiza sursa

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 10:05 pm 
Neconectat
User

Crede-ma ca eu am simtit. Cand am fost acasa am facut ceva experimente pe wn-ere si se simtea efectul pe piesa mentionata de mine.
Totusi, in muzica de studio nu se fac efecte stereo care sa fie strict sub 150 Hz tocmai din motivul ca ele nu sunt percepute.
Pe tonuri curat sinusoidale nu cred, dar pe muzica depinde de modul in care este mixat. Un motiv de percepere ar fi si faptul ca 2 surse foarte apropiate emit la subbas ca si o singura sursa, si acolo se simte cand se baga efect stereo doar pe o boxa. Dar sa nu fim offtopic.

Concluzia: intr-un club/dicoteca nu ai nevoie de stereo. Ar suna ca naiba. :!:

PS: Da am postat deodata; dupa ce am dat submit am vazut si eu postul tau. :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 10:13 pm 
Neconectat

uite un exemplu f bun ca nu poti localiza subbasul

cand trece o masina cu un sistem audio f f f putenic, de f multe ori auzi un bass greu , f greu, dar nu stii din ce parte vine sunetul.

abia dupa un timp observi si masina

snake, testele daca le-ai facut pe o piesa nu sunt valabile, senzatia de stereo putea fi data f f f simplu de armonicile superioare sau de alte sunete din piesa

doar pe tonuri sinusoidale pure se pot realiza astfel de experimente 8)

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 10:19 pm 
Neconectat
User

@snake, oleaca te contrazic cu sunetul stereo in disco. Fie ei nu o stiut, fie o facut intentionat, CERT E CA II STEREO ! si aici in Zalau in GreenClub si in La_Strada am simtit stereofonie, nu stiu ce sa zic. Stiu cum sunt legate sculele.

Mail: fecheteionut88@yahoo.com

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 10:23 pm 
Neconectat

sunt multe localuri in care nu s-a tinut cont de asta.

dar in localurile unde sonorizarile au fost facute serios , de firme cu oameni f bine instruiti, sunetul este mono insumat,

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 11:22 pm 
Neconectat
User

nexus3 scrie:
snake, testele daca le-ai facut pe o piesa nu sunt valabile, senzatia de stereo putea fi data f f f simplu de armonicile superioare sau de alte sunete din piesa

Aia din cauza reflexiilor care exista intre sursa si cladiri. Stim toti ca acele relfexii prelunges sunetul, mai ales atunci cand avem si blocuri de beton ( cam toate sunt asa ), deoarece coeficientul de absorbtie al betonului este 0.065%, asa ca se poate observa cata energie este absorbita de beton cand este "lovit" de sunet. Si totodata, pacat ca nu as putea anima ca sa se vada mai bine, la urechea mea ajunge nu numai sunetul produs doar de aceea masina, ci si cel reflectat, care este din toate directiile.
Nu te contrazic, dar iti dau si eu un contraexemplu: concert in camp liber; acolo de ce iti dai seama imediat de unde vine muzica ? Pt ca nu exista reflexii care sa te pacaleasca. Ca sa mai dau un exemplu ( se aplica si la subbas, pt ca este vorba despre tot peretele ) Pozitionez un driver cu horn cu dispersie ingusta inspre perete, la un unghi ai mic de 90 de grade si ii dau sa cante. Eu stau la 1 m de driver, cu urechea stanga inspre locul unde este indreptat driverul. De ce aud inaltele ca si cum peretele ar fi difuzorul ? Simplu, deoarece sunetul se reflecta din perete la urechea mea.
Nu te contrazic, in casa fara tratament acustic exagerat e imposibil sa simti acest lucru la frecvente joase, dar in aer liber se poate, evident nici acolo sa nu ai reflexi aiurea. Acest lucru ar putea fi realizabil si intr-un studio corect proiectat.

Piesa respectiva contine material si peste 150 Hz, am spus mai sus ca acesta este un lucru crucial, la fel cum ai spus si tu, dar totusi da senzatia ca toba s-ar auzi numai din stanga, apoi numai din dreapta.

@kenwood tu ai fost la vre-un concert in care aveau sunet stereo ? Sa vezi ce aiurea se aude daca nu stai exact intre saptiul dintre cele 2 boxe ? EU am fost, si din fericire stateam foarte aproape de locul de unde se facea mixajul, si am fost un caz fericit deoarece auzeam ambele boxe ( de fapt erau line-arrayrui serioase ), ce-i drept cea care era mai deaprte de mine se auzea mai atenuat un pic, dar se simtea. Si stateam in spatiul dintre cele 2 boxe. Gandeste-te daca ai sta in stanga scenei, cam la 45 grade de acel spatiu cum auzi efectul pe cealalta boxa. Hai ca incerc si un desen ca poate nu s-a inteles ceea ce am vrut sa zic.

Imagine
Cum ar auzi primul ( stanga ) efectul stereo comparativ cu al doilea ( centeu ) ?

Sa sti ca si eu am simtit anumite efecte de genul parca ti se plimba capul dintr-o parte intr-alta dar ala e din cauza limitatorului agresiv si datorita spl-ului mare pe medi-inalte. Si culmea, eu am simtit lucrul ala pe sistem mono in care aveau 2 X1 ( Dynacord Alpha ) pue unul langa altul, ambele culcate.
Eu in Obsessin nu am auit pic de stereofonie si nu am pus alcool in gura de cateva luni bune, asa ca nu e din cauza ca am fost ametit. :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 11:40 pm 
Neconectat

Snake, la un concert nu am vazut sa foloseasca numai subbasii

cel mai bun exemplu ar fi un dB drag racing

acolo poti observa doar subbasi in actiune 8)

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 11:44 pm 
Neconectat
User

Eu am dat exemplu la subbas pt ca si tu ai dat exemplu masina cu subbas. Dar cand se tine un concert in aer liber iti dai seama de unde vine sunetul.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 11:52 pm 
Neconectat

asta incerc sa subliniez

poti localiza sunetul pentru ca sunt frecventele peste 150 Hz care dau locatia de gol.

de asta am spus ca testele se fac doar cu tonuri pure

o toba oricat de meseriasa ar fi tot are si alte armonici pe langa fundamentala, iar acele armonici daca sunt peste 150Hz vor dezvalui locatia sursei de sunet

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 01, 2007 11:57 pm 
Neconectat
User

Nu cred ca o sa ajungem sa fim amandoi de acord.
Ti-as mai da un exemplu, aici in Cluj, unde s-a tinut un concert in fata la Cora, si de la mine din casa se auzea vag ca o "umbra" de subbas, si cand am iesit afara mi-am dat seama ca se auzea de la Cora. Si era numai subbas, pt ca eu stau cam in spate, in directie cam opusa in care erau indreptati satelitii.
Totusi nu cred ca o sa ajungem la un "armistitiu" nici peste 10 pagini de topic :roll: :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 02, 2007 11:06 am 
Neconectat

pai si normal

eu vorbesc de tonuri pure si tu vorbesti de semnal complex

normal ca nu vom ajunge veci la o concluzie , e ca si cum ai compara mere cu portocale

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 02, 2007 2:00 pm 
Neconectat
User

:shock: pe un sub procesat ..... cum mai apar alte armonici? ma gandesc si yo ... un sub care se respecta lucreaza cam de la 100Hz... 120Hz in jos si procesat corespunzator (asta dupa gustul si parerea mea). oricum nici in semnale complexe nu poti sa-ti dai seama de sursa semnalului de SUB. o sa-ti dai seama numai in momentul in care subul este procesat peste 150Hz.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 48 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2