nexus3 scrie:
snake, testele daca le-ai facut pe o piesa nu sunt valabile, senzatia de stereo putea fi data f f f simplu de armonicile superioare sau de alte sunete din piesa
Aia din cauza reflexiilor care exista intre sursa si cladiri. Stim toti ca acele relfexii prelunges sunetul, mai ales atunci cand avem si blocuri de beton ( cam toate sunt asa ), deoarece coeficientul de absorbtie al betonului este 0.065%, asa ca se poate observa cata energie este absorbita de beton cand este "lovit" de sunet. Si totodata, pacat ca nu as putea anima ca sa se vada mai bine, la urechea mea ajunge nu numai sunetul produs doar de aceea masina, ci si cel reflectat, care este din toate directiile.
Nu te contrazic, dar iti dau si eu un contraexemplu: concert in camp liber; acolo de ce iti dai seama imediat de unde vine muzica ? Pt ca nu exista reflexii care sa te pacaleasca. Ca sa mai dau un exemplu ( se aplica si la subbas, pt ca este vorba despre tot peretele ) Pozitionez un driver cu horn cu dispersie ingusta inspre perete, la un unghi ai mic de 90 de grade si ii dau sa cante. Eu stau la 1 m de driver, cu urechea stanga inspre locul unde este indreptat driverul. De ce aud inaltele ca si cum peretele ar fi difuzorul ? Simplu, deoarece sunetul se reflecta din perete la urechea mea.
Nu te contrazic, in casa fara tratament acustic exagerat e imposibil sa simti acest lucru la frecvente joase, dar in aer liber se poate, evident nici acolo sa nu ai reflexi aiurea. Acest lucru ar putea fi realizabil si intr-un studio corect proiectat.
Piesa respectiva contine material si peste 150 Hz, am spus mai sus ca acesta este un lucru crucial, la fel cum ai spus si tu, dar totusi da senzatia ca toba s-ar auzi numai din stanga, apoi numai din dreapta.
@kenwood tu ai fost la vre-un concert in care aveau sunet stereo ? Sa vezi ce aiurea se aude daca nu stai exact intre saptiul dintre cele 2 boxe ? EU am fost, si din fericire stateam foarte aproape de locul de unde se facea mixajul, si am fost un caz fericit deoarece auzeam ambele boxe ( de fapt erau line-arrayrui serioase ), ce-i drept cea care era mai deaprte de mine se auzea mai atenuat un pic, dar se simtea. Si stateam in spatiul dintre cele 2 boxe. Gandeste-te daca ai sta in stanga scenei, cam la 45 grade de acel spatiu cum auzi efectul pe cealalta boxa. Hai ca incerc si un desen ca poate nu s-a inteles ceea ce am vrut sa zic.
Cum ar auzi primul ( stanga ) efectul stereo comparativ cu al doilea ( centeu ) ?
Sa sti ca si eu am simtit anumite efecte de genul parca ti se plimba capul dintr-o parte intr-alta dar ala e din cauza limitatorului agresiv si datorita spl-ului mare pe medi-inalte. Si culmea, eu am simtit lucrul ala pe sistem mono in care aveau 2 X1 ( Dynacord Alpha ) pue unul langa altul, ambele culcate.
Eu in Obsessin nu am auit pic de stereofonie si nu am pus alcool in gura de cateva luni bune, asa ca nu e din cauza ca am fost ametit.