The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iul 04, 2025 11:39 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Am nevoie de umpic de ajutor
MesajScris: Joi Iun 10, 2010 8:41 am 
Neconectat
User

Salut,cum spune si titlul am nevoie de umpik de ajutor din partea voastra.
Sper ca postez unde trebuie.
Problema este: am 2 boxe 2X12" si ca driver comp 34,baiul e ca aproape dupa fiecare chef,cade cate unul dintre drivere,altfel suna destul de bine,dar m-am saturat sa tot cumpar rekon pentru comp.
As vrea sa ii fac un fel de atenuare pe driver si nu stiu care ar fii o solutie simpla si buna.
Nu sunt asa de strain in ale electronicii,dar nu am lucrat si nu m-au interesat nici o data filtrele,asa ca pentru mine sunt un fel de subiect TABU.
In plus din cate am vazut,filtru e mult prea mic pentru boxele respective,dar suna bine...
Veniti cu niste sfaturi va rog.
Multumesc

Sus

Subiectul mesajului: Re: Am nevoie de umpic de ajutor
MesajScris: Joi Iun 10, 2010 9:17 am 
Aici iti poti calcula valorile rezistentelor necesare pentru atenuare: http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/LPad/

Sau daca nu,schimba filtrul.Apropo: ce difuzoare ai pus langa comp?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 10, 2010 9:25 am 
Neconectat
User

Eu zic sa schimbi filtrul. Taierea probabil e prea jos pentru comp.

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 10, 2010 10:02 am 
Neconectat
User

Sunt niste chinezarii de boxe dibeisi de care nu ma pot scapa nici cum,
difuzoarele sunt cate doua de 12" in fiecare boxa si sunt pe 16ohmi legate in paralel,la filtru nu m-am prea uitat.mersi de sfaturi pana acuma...
Nu as vrea sa schimb filtru pentru ca nu mai vreau sa investesc nici un bani in ele....eu as vrea sa le vand dar .... nu prea se cumpara boxe de genu asta... mai ales ca nu au nici calitate....

Cam de cati Db ar trebui sa fie atenuarea?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 10, 2010 11:29 am 
Neconectat
User

eu ma mir ca reusesti sa arzi compul
cu ce putere dai in boxe?
daca tot schimbi rekonuri - cum arata cele arse? e arsa bobina sau e sparta calota?
nu ai nici o informatie despre filtrul care-l folosesti acum?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 10, 2010 11:37 am 
Pune si tu ceva poze ca sa ne putem da seama despre ce e vorba.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 6:25 am 
Neconectat
User

De putere e un t.amp E800,stati liistiti...nu dau cu distorsiuni in ele,nu tin amplifu sau mixeru pe rosu,in legatura cu starea bobinelor arse...au fost 2 care erau arse bobinele,ultimul in schimb avea un fir care duce de la contact la bobina intrerupt.
Din cate am observat eu,poate ca e taiat filtru mai jos de cat ar trebui...dar nu cred ca ar mai fii probleme daca ar fii atenuat,oricum o iau prea mult in fata difuzoarelor de bass.
Cam cati db sa ii fac atenuarea?
De poze nu prea am timp sa pun,ca sunt in sesiune si am o gramada pe cap acuma,dar poate cand imi fac umpik de timp sa le desfac am sa va pun si poze.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 8:04 am 
Neconectat
User

Atenuarea NU se face pt a realiza vreo protectie ci pt a aduce spl-ul driverului la cel al wooferului /wooferelor.
Se coboara cu atatia dB cu cat e nevoie pt a suna echilibrat - in orice situatie - respectiv orice combinatie de difuzoare.
Ca un atenuator ajuta [putin] in caz de suprasolicitare a driverelor - da, este adevarat. Dar prea putin - comparativ cu o simpla protectie cu bec.
Pune in serie cu Compul 34 un bec de 12V/35W cu un C de 2,2uF calare pe el.
Daca pe filtru nu exista nici o atenuare a driverului (!), ar fi bine de inseriat o R de 6,8-10 ohmi/20W cu un cond de 8,2uF calare pe ea la intrarea in partea de inalte a filtrului (nu la iesirea spre difuzor).

Ca observatie, in cazul utilizarii a 2 x 12" + driver, wooferele trebuie taiate destul de jos pt a reduce excesul de medii.

Ultima oară modificat de shambala pe Mie Iun 16, 2010 11:07 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 8:52 am 
andrush_bad scrie:
De putere e un t.amp E800,stati liistiti...nu dau cu distorsiuni in ele,nu tin amplifu sau mixeru pe rosu,in legatura cu starea bobinelor arse...au fost 2 care erau arse bobinele,ultimul in schimb avea un fir care duce de la contact la bobina intrerupt.
Din cate am observat eu,poate ca e taiat filtru mai jos de cat ar trebui...dar nu cred ca ar mai fii probleme daca ar fii atenuat,oricum o iau prea mult in fata difuzoarelor de bass.
Cam cati db sa ii fac atenuarea?
De poze nu prea am timp sa pun,ca sunt in sesiune si am o gramada pe cap acuma,dar poate cand imi fac umpik de timp sa le desfac am sa va pun si poze.

Incearca sa masori diametrul sarmei din care sunt facute bobinele.Poate ai vreun subler pe acasa sau un micrometru :D
E posibil sa fie sarma prea subtire.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 9:01 am 
Neconectat
User

Cred ca se referea la bobinele difuzoarelor - despre care spunea ca s-au ars de cateva ori. Caz in care nu cred ca are le dispozitie rekonuri de diferite grosimi :?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 9:02 am 
shambala scrie:
Cred ca se referea la bobinele difuzoarelor - despre care spunea ca s-au ars de cateva ori. Caz in care nu cred ca are le dispozitie rekonuri de diferite grosimi :?

Citind mai cu atentie,iti dau dreptate.
Dar totusi,nu strica sa masoare si grosimea sarmei bobinei de la filtru.Asa,ca sa stim despre ce este vorba acolo

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 9:46 am 
Neconectat
User

De ce nu pui un driver mai mare? (comp 44 sau 50) Nu sunt scumpe.. :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 10:11 am 
Neconectat
User

daca tu cu un T-amp E800 reusesti sa arzi bobinele la comp-34 inseamna ca e ceva

cu cei 240 W cat scoate T-ampul pe 8 ohmi, numai daca pui un condensator de 4.7 micro in serie cu driverul, tot nu-l arzi
eu am dat chin la drivere d`astea de nu-mi mai rezistau mie urechile si ele tot nu s-au ars

la tine e problema de distorsiuni acolo

daca ar fi fost taiate prea jos, calota se facea bucati
am schimbat multe rekonuri la drivere distruse in felul acesta

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 10:46 am 
Neconectat
User

S-ar putea sa fi fost si ceva distorsiuni ... nu am observat exact momentul cand s-au ars...dar la ultimul ... s-a intrerupt sarma de la bobina driverului...
Nu vreau sa pun nici macar inca un leu in ele deci nu ii schimb driverele cu ceva mai mare.
Ma gandeam la ideea daca exista ceva ca sa il atenuez... cred ca pana la urma il atenuez cu 2 rezistente .... vreo 3db.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 11, 2010 11:02 am 
andrush_bad scrie:
S-ar putea sa fi fost si ceva distorsiuni ... nu am observat exact momentul cand s-au ars...dar la ultimul ... s-a intrerupt sarma de la bobina driverului...
Nu vreau sa pun nici macar inca un leu in ele deci nu ii schimb driverele cu ceva mai mare.
Ma gandeam la ideea daca exista ceva ca sa il atenuez... cred ca pana la urma il atenuez cu 2 rezistente .... vreo 3db.

Tu tot nu pricepi?.......degeaba ii faci atenuarea aia de 3dB.Daca bagi distorsiuni in ele tot le vei arde.
sistemul tau din ce e compus?Da si tu mai multe detalii ca sa stim de unde vine buba.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2