De la ora 16, pana acum o ora, am facut testele preliminare.
Prima concluzie:
Cine face filtrul după soft, este in pom, iar pomul in aer.
Nu merge, sau merge, dar o sa sune prost.
A doua concluzie:
Ma inscriu in normele hifi cu usurinta, iar cat priveste spl-ul, la 110 - 112dB, adica arhisuficient pentru orice ascultator normal, nu se aud niciun fel de distorsiuni , indiferent de care ar fi.
A treia concluzie:
Dispersia este foarte bună, mult mai bună decât mă aşteptam, ca să fiu sincer. Cu urechea nu se aud schimbari de sunet, dacă te fâţăi prin faţa boxei, fără să treci de un unghi de 130 - 140 grade.
Probleme 1:
O usoara neliniaritate in zona 90 - 140Hz.
Deocamdata nu reusesc sa-mi dau seama daca este o problema de design, de filtru sau de camera. Inclin sa cred ca se suprapune o rezonanta a camerei in care fac masuratorile ( parca aşa se aude ).
Probleme 2:
După 4 ore de masuratori şi auditii, urechea bleagă oboseşte.
Probleme 3:
Inca nu ma dumiresc daca sa las o groapa in medii, cam de 3 -4 dB, sau nu. Mie imi suna mai bine cu groapă. Am pus toate genurile, de la Tiesto, pana la jazz inregistrat minimalist ( chestii audiofile, don't ask

), rock simfonic, clasică, muzică corală (o fi permisă cacofonia ? ) şi diverse comerciale. Cu groapă ( adică un "deep" - pentru homo interneticus ) sună a boxă. Fără groapă sună a monitor de studio. Acum mai depinde şi de tipul muzicii ascultate. Pe clasică e ideal fără groapă, în timp ce pe Tiesto şi diverse comerciale, fără groapă îţi sapă medie prin ureche ( cine a zis că PA-800 nu are medii ? Să îl leg de un scaun şi să îl ţin acolo cât fac eu probe, să se sature de medii )
Pe înalte e liniară.
De la 2khz - până la 17khz e super liniară, încadrându-se în +/- 1,5db. Evident, după ce am pigulit filtrul şi am făcut anumite atenuări.
Apropo.
Dacă pui un 4,7uf este ok, dar dacă pui trei conzi de 1,5uF în paralel, ai câştigat 1db la 20Khz.
Mâine, dacă o să am tragere de inimă, odihnit, fresh boboc, mă duc să mut boxa de pe suport, pe pamânt. Dacă dispare gâlma de pe bass, e clar, problemă de cameră şi/sau poziţionare.
Dacă nu, e nasoală treaba.
Mai povestim.
P.S.
Să nu mă puneţi să povestesc în limbaj audiofil, please.
Limbajul acela îmi pare atât de retardat, încât îmi stric cheful şi pofta de viaţă instant. Auzi la ei, cică înalte pufoase, cristaline, metalice, flocoase, başi moi, pufoşi de parcă vorbim de curve, nu de boxe ...brrrrrr ... sacrilegiu, piei satan ... !