The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iul 18, 2025 8:34 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Legare Boxe Pasive de 8 ohm in Paralel - le scade impedanta?
MesajScris: Vin Oct 07, 2011 10:50 pm 
Neconectat
User

Salutare iarasi!

Am reusit sa imi procur in sfarsit propriul meu echipament PA, am mers pe marca Behringer, amplificator iNuke3000 (clasa D, 440W 8ohm si 880W 4 ohm) si 2 boxe pasive (B215 XL, 250W continuu, 1000W peak).

Am alta intrebare acum: din ce am citit in documentatia boxelor, le pot lega in paralel pe acelasi canal la amplificator, doar sa am grija la o formulta (Zt = 1 / (1/z1)+(1/z2/)+...) unde z1, z2 ar fi impedantele boxelor.
Cum boxele au 8 ohmi, din formula ar rezulta ca doua boxe legate in paralel ar avea impedanta 4 ohm. Corect?

Inca o intrebare simpla: Boxele au 250W continuu si 1000W peak iar amplificatorul scoate maxim 440W. Daca as da amplificatorul la maxim le-ar arde? (440>250)

Ultima intrebare: Daca as lega pe un canal o boxa (de exemplu de 250W) si un subwoofer de 400W s-ar impartii puterea amplificatorului pe cele doua? Asa mi se pare ca ar fi corect in paralel... (440/2 = 220) sau ar merge mai intai la prima pana la putere maxim si in a doua restul ? :lol: (stiu ca pare o intrebare tampita, dar decat sa stric ceva mai bine intreb)

Sus

Subiectul mesajului: Re: Legare Boxe Pasive de 8 ohm in Paralel - le scade impeda
MesajScris: Vin Oct 07, 2011 11:10 pm 
Neconectat
User

salut, da daca legi cele doua boxe in paralel din 8 ohmi rezulta 4
practic nu ai cum sa le arzi, poate doar daca nu este facut bine ampliful sa se incinga mai tare si sa se arda ceva finali...
si eu la fel am 2 boxe de 8 ohmi legate in paralel pe un canal si pe celalalt un subwoofer.
problema, daca se poate spune asa este ca va fi un fel de mono nu mai este sunet stereo.Daca gresesc sa ma corectati.Nu ma supar.Si eu sunt dornic sa aflu cat mai multe. Dupa mine cel mai indicat este sa folosesti 2 amplificatoare unul pe fr-uri si celalalt pe subwoofer.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Legare Boxe Pasive de 8 ohm in Paralel - le scade impeda
MesajScris: Vin Oct 07, 2011 11:13 pm 
Neconectat
User

a si am uitat ceva, daca am inteles eu bine din ce m-am mai documentat de pe forum spre exemplu un dif de 200W daca primeste semnal curat(fara distorsiuni >0.05Thd daca nu ma insel) suporta o putere dubla sau chiar tripla. Inca o data daca gresesc va rog sa ma corectati

Sus

MesajScris: Sâm Oct 08, 2011 2:39 am 
Neconectat
User

Salut , poti merge linsitit si in paralel adica in 4 ohmi, si poti merge linistit si in 8 ohmi cu fiecare boxa pe canal insa....insa....faza cu :

Dau putere dubla in boxe; o poti aplica daca dai frecventa care este specificata pe boxa , adica nu sa dai bass la greu ca mai simti nevoia de bass, deoarece in cazul asta nu se mai aplica faza cu putere dubla fie el semnalul cat de curat vrei , ca sa poti ataca boxele bine de tot iti trebuie un "sunet procesat" ......un procesor de sunt pentru PA , in acel caz poti ataca boxele la putere mare sau dubla cum zici tu dar numai dupa ce ai setat parametrii corespunzatoti in procesor (cei notati pe spatele boxelor).
Sper ca am reusit sa ma fac inteles, daca nu, voi incerca sa iti explic pas cu pas pe mess sau tot aici, multa bafta.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 08, 2011 1:13 pm 
Neconectat
User

@Andronache Constantin: Multumesc pentru raspunsuri :D
La amplificator am Crossover incat sa scot pe un canal doar frecvente joase pt bas si frecvente inalte pt boxe... desi eu ma refeream daca as conecta pe un canal un subwoofer + boxa pasiva, iar amplificatorul sa fie setat pe Full Range - In cazul ala amp-ul va scoate full range in boxa + subwoofer... Deci nu cred ca este indicat asa... indicat ar fi fiecare pe canalul lui (pasive pe un canal si sub pe altul.

Carabageac Laurentiu scrie:
Salut , poti merge linsitit si in paralel adica in 4 ohmi, si poti merge linistit si in 8 ohmi cu fiecare boxa pe canal insa....insa....faza cu :

Dau putere dubla in boxe; o poti aplica daca dai frecventa care este specificata pe boxa , adica nu sa dai bass la greu ca mai simti nevoia de bass, deoarece in cazul asta nu se mai aplica faza cu putere dubla fie el semnalul cat de curat vrei , ca sa poti ataca boxele bine de tot iti trebuie un "sunet procesat" ......un procesor de sunt pentru PA , in acel caz poti ataca boxele la putere mare sau dubla cum zici tu dar numai dupa ce ai setat parametrii corespunzatoti in procesor (cei notati pe spatele boxelor).
Sper ca am reusit sa ma fac inteles, daca nu, voi incerca sa iti explic pas cu pas pe mess sau tot aici, multa bafta.

Am inteles si corecteaza-ma daca gresesc: practic amplificatorul scoate de la 20hz la 20khz in timp ce boxele scot de la 55hz la 20 khz. Ramane deci zona de la 20 hz la 55hz in care basul amplificat acolo ar strica boxele - si iarasi nu stiu cat de bine sunt facute boxele full range sa scoata bass clar ca un subwoofer (deci sa o las mai usor cu bass-u la boxe full range)

Inca o chestie: pe mixer unde controlez Low arata 60Hz, asta inseamna ca pot controla doar bassul peste 60 hz, corect?

Sus

MesajScris: Sâm Oct 08, 2011 1:25 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

mixerul arata punctul central unde regleaza eq-ul

Imagine

uite mai sus un exemplu de un punct de EQ
in acest caz punctul central este la 3200 de Hz , insa actionand asupra acestuia intervenim si asupra zonelor apropiate din spectru.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC + 2