The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iun 25, 2025 12:04 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: 1 MegaWatt - Sonorizare pentru 700.000 de persoane.
MesajScris: Sâm Mar 20, 2010 10:51 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Pe 14 iulie, de ziua Franţei, am fost la Paris.
M-am dus special să văd la lucru cea mai mare instalaţie de sunet existentă în Europa, pentru a vedea cum se lucrează şi ce scule folosesc.

În fiecare an, cu ocazia acestei zile, în Paris au loc mai multe evenimente. Unul dintre acestea este un mare concert în aer liber, fără intrare, care se desfăşoară în Champ de Mars, în prelungirea Turnului Eiffel. La sfârşitul concertului este organizat un foc de artificii cu adevărat spectaculos.

Este un spaţiu imens, cu suprafaţă de 24,5 hectare şi 800m lungime ( cam cat 12 - 14 de stadioane cu 40000 de locuri ).

Sonorizarea se face în partea centrală, scena fiind amplasată cu spatele la turn. Tot spaţiul verde central, din faţă şi până în spate, este ocupat de oameni. În 2009, conform declaraţilor jandarmeriei franceze, se estimează că au participat aproximativ 700.000 de oameni. La TV s-a spus că au fost un milion de oameni la momentul când au început artificiile. După începerea concertului a fost imposibil să traversezi dintr-o parte în alta, întrucât tot spaţiul era ocupat de oameni veniţi acolo încă de dimineaţă.

Misiunea firmei de sonorizare a fost un exerciţiu de logistică, în primul rând, întrucât a trebui să instaleze totul în doar 48 de ore ( pentru a nu bloca inutil una dintre cele mai aglomerate zone turistice din lume).

Sonorizarea a implicat o desfăşurare de forţe care este cu adevărat uimitoare, în opinia mea, dacă meditez la faptul că totul a fost făcut de o singură firmă.

Nu este vorba doar să sonorizezi linia principală, ci şi restul spaţiului. Oricine venea acolo, trebuia să audă muzica în condiţii decente, indiferent unde se afla.

Iată o imagine de sus, din Turnul Eifel, pentru a vă da seama de dimensiunile spaţiului respectiv.
La baza turnului se găseşte scena.

Imagine

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Dum Mar 21, 2010 3:07 am, modificat de 3 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 20, 2010 11:52 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Firma care s-a ocupat de tot spectacolul este cea mai mare companie din lume.
Se numeşte Clair Brothers

http://www.clairsystems.com/

Este o companie americană care are filiale în toată lumea.
http://clairglobal.com/locations/
În Europa au sediul la Basel, în Elveţia.

Ar fi foarte mult de povestit despre această companie.
Roy şi Gene Clair
, patronii aceste firme, au început afacerea în 1966. Au prins nebunia anilor 70, cu tot ce au însemnat acele timpuri pentru lumea muzicală. Au plecat de nebuni, studenţi fără bani şi au clădit un imperiu de multe zeci de milioane de dolari.
http://www.clairsystems.com/about/history.html

De regulă, firmele de sonorizare îşi pun la portofoliu nişte nume celebre. În cazul Clair Brothers, este invers.
De ce ? Pentru că această companie nu este chiar pentru oricine.
Sunt atât de ocupaţi, încât este un privilegiu să fii sonorizat de ei. Cum este posibil, într-o lume atât de plină cu scule audio ?
Simplu ! În clipa când eşti cel care face sonorizarea pentru Elvis Presley, Cream, Queen, Elton John, Peter Frampton, U2, AC/DC, te ocupi de sunet şi lumini pentru mega concerte de genul Live Aid şi Live 8, The US Festival, Rock & Rio, Woodstock 1999, înseamnă că chiar eşti cineva.

Numele companie de sonorizare devine brandul care dă siguranţa posibilităţii înfăptuirii unui show de excepţie, aşa că majoritatea artiştilor îşi doresc să lucreze cu ei. Iată doar câteva nume de artişti, premii abţinute şi distincţii ale industriei de profil.

Clair 2008 – touring award ( Bon Jovi )
ClairShowco 2007 – two touring awards ( The Police, Justin Timberlake )
Clair Brothers 2006 – two touring awards ( Rolling Stones,Bon Jovi )
Clair Brothers 2005 – two touring awards ( U2, Eagles)
Clair Brothers 2004 – two touring awards ( Shania Twain, Madonna)
Clair Brothers 2003 – three touring awards (Fleetwood Mac, Elton John, Enrique Iglesias)
Showco 2003 – touring award ( Staind)
Clair Brothers 2002 – two touring awards (Elton John & Billy Joel, Cher)
Showco 2002 – touring award (Paul McCartney)
Clair Brothers 2001 – first annual presentation, three touring awards (U2, Madonna, Backstreet Boys)
Showco 2001 – touring award (N Sync)

“Sound Company of the Year” Clair 2009-2008
“Sound Company and Their Employees of the Year”
Clair Brothers / Showco 2008-2007-2006-2005
“Production Company of the Year”
Clair Brothers / Showco 2003

Annual European TPi Awards

“Favourite International Production Company” – Clair 2010
AudioPRO – Annual European Industry Excellence Awards

“Best Live Sound Event” – Clair for the U2 360° Tour 2009

Mai este ceva de adăugat ?

Da, doar un mic amănunt:

Daorită necesităţilor speciale şi experienţei acumulate, Clair Brothers este o firmă care îşi construieşte majoritatea incitelor acustice.
În România există ideea preconcepută că marile companii folosesc doar incinte brand name. Fals !
Iată un exemplu care dă peste cap aceste idei.
Cea mai mare firmă din lume, care sonorizează artiştii cei mai de soi, lucrează pe boxe "făcute" de ei şi din câte se pare, nimeni nu tuşeşte, ba din contră. Pe timpuri şi-au făcut inclusuv consola de mixaj, ei fiind primii care au folosit eq parametric pe fiecare canal.

With Clair Brothers long history in the touring and installation businesses and our engineers who have themselves toured and installed products we feel that we have a definitive advantage in designing and manufacturing speakers that meet and hopefully in many cases exceed the expectations of the users as well as the folks who are listening.

Mă gândeam cât de comic ar fi să îţi vină o trupă românească, obişnuită cu fiţe şi figuri de Buftea şi să le spună unora care folosesc scule de la Clair Brothers, că ei nu cântă decât dacă le furnizează nu ştiu ce branduri. :twisted: De "firmă" ! :lol:

ştiu, sunt rău ...

Clipuri:
http://www.youtube.com/watch?v=hBczma9C6l0
http://www.youtube.com/watch?v=x_A3N-tp ... re=related

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Dum Mar 21, 2010 4:53 am, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 12:07 am 
Neconectat
Admin
Admin

Să începem cu detaliile tehnice.

Scena a fost pusă cu spatele către turn.
Se vede mai departe, în fundal.
Fotografiile de mai jos au fost făcute pe la ora 11 ziua.
Deja începeau să vină oamenii, cu pături, cu scăunele, cu umbrele, cu navete de bere, pentru a prinde loc mai aproape de scenă. Ceea ce se vede este cam de la jumătatea distanţei (400m ).

Imagine
Imagine
Imagine

O imagine a scenei mai de aproape ( pozată cu zoom ).

Imagine

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Dum Mar 21, 2010 12:10 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 1:08 am 
Neconectat
Admin
Admin

Sistemul a fost conceput astfel.

Un sistem mare, pentru faţa scenei ( acoperă cam 100m în adâncime), un sistem line array intermediar, la circa 200m şi 16 turnuri pozitionate din 50 în 50 de metri. Se termină cu un alt line array, identic cu cel intermediar.

Toate sistemele au fost decalate în timp ( delay ) pentru ca sunetul să ajugă la toată lumea, în acelaşi timp, indiferent unde ar fi fost ascultătorul. Transportul semnalului s-a făcut wireless, pe linii digitale, încriptate.

Astfel de sonorizări nu pot fi făcute decât în acest mod.
Nu există un sistem de sunet care să poată produce un sunet bun pe care să îl împingă la o distanţă de 800m. De aceea se recurge la acest tip de sonorizare. Nu că nu ar fi posibil la modul teoretic, dar practic nu se poate. Ar ajunge sunetul la asemena distanţă după cum bate vântul. De auzit se auzea şi de la 5km ...

Să luăm pe rând:

La nivelul scenei : unul dintre cele mai mari sisteme line array folosit la ora actuală în lume. Este un sistem pe care Clair Bros l-a dezvoltat în ani de zile, numit Clair Bros i5.

La concertul de pe Champ de Mars au folosit doar 60-70% din sistem. Două coloane a câte 18 boxe top , echipate cu 2 x 15"+ 4 x 8" şi 6 x 1,4" unite într-un WG secret, iar pe subbass, 72 de suburi de 2x18". În laterala fiecărui top de line array există câte un kick bass dublu ( Clair Bros i5b ), amplificat separat. Dat fiind faptul că linia este de circa 8m înălţime, rezultă că sistemul reuşeşte să fie coerent până pe la 40Hz.
Puterea:
Aproximativ 100kw pe line array-uri, 40kw pe kick bass şi 220Kw pe subbass.
( Total FOH : 360Kw ).

Câteva imagini mai de aproape cu componentele acestui sistem PA.
Sistemul este făcut special pentru U2. Este socotit a fi cel mai bun sistem de sunet la ora actuală, în topul făcut de Billboard Magazine.
http://fohonline.com/index.php?option=c ... 2&Itemid=1

Imagine

Detalii tehnice:
http://blog.sina.com.cn/s/blog_5527b5680100fmpq.html

La nivel intermediar ( în faţa fântânii arteziene - vezi poza de ansamblu ) un line array mediu ca mărime, cu cate 8 elemenţi pe o parte şi câte 6 subbaşi de 2 x 18" pe latură. Elementii de line array conţin 2 x 10" + 4 x 6" + 2 x 1".
Puterea: Aproximativ 32kw pe line array-uri şi 36Kw pe subbass.
(Total line array intermediar : 68Kw )
Imagine

16 turnuri cu boxe custom made - dispersie normală.
Câte 4 boxe pe fiecare turn.
Acestea incinte sunt ceva mai speciale.
Făcute în stil "old school", pe 3 căi şi pe principiul "brute force" . Fiecare boxă conţine : 2 x 18" + 4 x 10" + 6 drivere de 1,4" ( VC de 4 inch puse pe 3 hornuri de 2" cu dispersia de 90 x 60)
3000w pe cele două difuri de 18", 3000w pe cele 4 difuri de 10" şi aproximativ 1000w pe înalte . 7000w pe o boxă, bătuţi pe muchie.

Puterea pe turnuri : 16 bucăţi x 28Kw = 450kw

Imagine

Imagine

La terminare exista un spaţiu rezervat oficialităţilor:
Preşedintele Franţei + bunăciunea de nevăstică, politicieni, premieri, preşedinţi şi regi de prin alte ţări, politicieni de la UE .... etc

Acest spaţiu era sonorizat de un line array identic cu cel din zona intermediară. Mai socotim încă 68Kw.

Ok, să adunăm.
950Kw.

Dacă punem la socoteală şi restul boxelor, care erau împrăştiate prin părculeţe, apreciez că puterea a trecut lejer de 1Mw.

Boxele din parcuri erau nişte chestii de 2 x 10"+ 2" + horn conic, tip WG, exact ca la PCT300, dar mai mare - gura acestuia fiind cam cât diful de 10", amplasate pe orizontală, din loc în loc, pe nişte stâlp. Eu am numărat vreo 30 de bucăţi apoi m-am plicitisit şi m-am dus să beau nişte beri. Sunau foarte bine, dar nu erau date tare. Pompau doar atât cât trebuie ca să auzi mediile şi înaltele şi pe după pomi.

Din păcate nu am poze şi la acestea.
Aparatul meu de fotografiat ( o săpunieră Sony ) a început să dea rateuri şi l-am închis.

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Dum Mar 21, 2010 4:40 am, modificat de 10 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 1:29 am 
Neconectat
Admin
Admin

Amplificarea a fost destul de greu de pozat, pentru că nu mă puteam apropia de zonele respsective. M-am strecurat, totuşi, pretextând că sunt un turist pierdut în spaţiu şi am tras pe furiş nişte poze, până să mă intercepteze malacii care păzeau pe acolo. Pozele sunt de la rackurile liniei intermediare.

Lab Gruppen PLM 10000Q cu procesare Dolby Lake - făcute special pentru Clair Brother.

Imagine

Imagine

Am mai văzut QSC şi Crown, pe turnurile cu boxe clasice.
Erau Macrotech-uri 5000, 3600, QSC PL8 şi PL9 şi un Crown mai mic, pentru înalte.
Mă refer la tipurile de staţii, nu la numărul lor, pentru că erau fără număr.

Sistemul mare, din faţa scenei, era amplificat tot cu Lab Gruppen + Dolby Lake. Pe acesta nu l-am văzut cu ochii mei, pentru că era sub scenă. Am informaţia aceasta de la unul din sunetiştii pus să stea de gardă la unul din turnuri, cu care m-am întreţinut vreo două ore, înainte de a începe concertul. Foarte amabil şi foarte pasionat. Spunea că abia ce strânseseră sculele de la concertul U2, cu câteva zile înainte, tot la Paris. Părea destul de mirat că mă interesează amănuntele tehnice. :roll:

Nimeni nu se putea apropia la mai puţin de 20m de scenă, pentru că urma să vorbească preşedintele ţării, iar ăia aveau grijă să nu vină vreunul şi să le pună vreo bombă. În faţa scenei se intra doar cu un fel de permis special şi control corporal. Eu am crezut că îi caută de băutură. Noroc că am aflat de sepepiştii lor chiar înainte de a o rupe la fugă printre ei. Mă gândeam să bag capul sub scenă, ca să văd ce e acolo ...

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Dum Mar 21, 2010 3:53 am, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 1:40 am 
Neconectat
Admin
Admin

La asemenea amplificari, au fost puse şi nişte sisteme de distribuţie sănătoase ... :shock:

Imagine

O poză cu sunetistul de care povestesc. Probleme la nişte cabluri ...

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 2:42 am 
Neconectat
Admin
Admin

Am făcut şi eu nişte înregistrări video, dar sunt în HD şi nu ştiu să le pun pe youtube, încă.

Câteva clipuri făcute de alţii.

O parte din focurile de artificii :
( pentru a se vedea amploarea evenimentului şi nu numai ... )

http://www.youtube.com/watch?v=Pwkb13fI ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ntmwWLxG ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=t0PkbwYw ... re=related

Din concert:

http://www.youtube.com/watch?v=lSc97lbb ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=EYtHoytF ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=oOj3UG8x ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=PjPWLAZN ... re=related

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 1:17 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

@DNA ... m-ai lasat fara cuvinte ... foarte foarte frumos ai prezentat echipamentele lor in limita in care ai avut acces la ele. Te duci si anul acesta ? :)
Nici nu vreau sa ma gandesc la greutatea totala a echipamentului si cate TIR-uri incarcate ochi au fost necesare. Si totusi 2 x 18" + 4 x 10" + 6 drivere de 1,4" :shock: :shock: cred ca depasea usor 100Kg boxa lor custom made.

Ar fi foarte interesanta o lista completa cu toate echipamentele lor. Sunt tare curios cate amplificatoare au in total :)

***Stefanev***

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 21, 2010 2:24 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Anul acesta nu mă mai duc.
Mi-a ajuns cât praf am înghiţit anul trecut şi ce îngrămădeală la metrou am luat la plecare :roll: , după o zi de fâţâială şi cred că vreo 25km parcurşi pe jos ...

I'm to old for this shit :)

Cu câteva zile înainte a fost concert U2 la Paris.
Am vrut să mă duc acolo mai mult pentru acesta, dar am lălăit-o şi când m-am trezit eu să cumpăr biletele, era sold out. Aşa că m-am mulţumit doar cu concertul free ( cu J.H ).

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este sunetul curat, fără compresie aiurea. Înaltele sunau într-un mare fel. Îmi pare rău că mulţi dintre cei care fac sonorizări la noi nu se duc la asemenea manifestări, pentru a vedea şi ei cum trebuie să sune un concert adevărat.

De exemplu, vocea NU ESTE scoasă în faţă. Se aud tobele şi instrumentele în prim plan. La noi se iau cu toţii, unii după altul şi scot vocea cu 5-6 dB în faţă, cică pentru a se auzi.
Nu realizează că vocea este doar o parte din muzică şi că aceasta trebuie să fie în perfectă armonie cu restul instrumentaţiei, cu backingul vocal şi să nu iasă exagerat în evidenţă.

În afara discuţiei de faţă, recomand călduros ca Parisul să fie vizitat în perioada 12 - 15 iulie, pentru a se prinde manifestările. Totul este la superlativ, mai puţin aglomeraţia de la punctele turistice de maxim interes, dar asta se poate trece cu vederea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 20, 2010 2:24 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Interesant este ca oamenii inca folosesc vechile Macrotech-uri...

Stiu ei ce stiu, daca nu s-au "lepadat" de ele, posibilitati financiare avind destule pt a-si permite ultimele aparitii in domeniu.

98% cred ca acele macrotechuri erau folosite pt partea de medii inalte sau dedicate separat/sectiunea de medii+inalte.

Respect pt acest POST superb.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 12:06 pm 
Neconectat
User

Speechless , mai ales ca am fost la plimbare in Champ de Mars si imi imaginez la cit de mare e locatia, hectare de teren :) cam cum arata acesta organizare de sunet ..... in unele poze se vede ca sculele sunt super folosite la concerte , aici ma refer la starea cutiile de protectie ... oricum chestia cu transmisia semnalelor prin wireless e super si ma gindesc ce scule implica acest lucru ???
PS: cam cit cistiga pe o sonorizare ca aceasta firma Clair ???

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 12:50 pm 
Neconectat
User

de unde ai luat toate informatiile despre istoria lor? sau asta ai discutat-o cu sunetistul?
imi place constructia simplista, o singura mufa in spate...probabil un NL8MP..

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Aug 17, 2010 8:22 am 
Neconectat
Admin
Admin

razvan23 scrie:
de unde ai luat toate informatiile despre istoria lor? sau asta ai discutat-o cu sunetistul?
imi place constructia simplista, o singura mufa in spate...probabil un NL8MP..

Din mai multe surse. Unele sunt postate chiar în acest topic. Se găsesc pe site-ul cleor de la Clair Brothers.

Din discuţia cu sunetistul am obţinut informaţii tehnice.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 

Ora este UTC + 2