The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iul 13, 2025 10:19 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Difuzoare hibrid
MesajScris: Dum Feb 22, 2015 6:38 pm 
Neconectat
User

Buna seara tuturor. Vreau sa impartasesc cu voi istoria a doua difuzoare de 12". De ceva vreme sunt in posesia a doua difuzoare rcf (oem) de 12", si unul dintre ele avea membrana rupta, la fel si spiderul. Celalalt are si el suspensia schimbata, suspensie total nepotrivita pentru ca difuzorul nu are cursa decat in jos si foarte putin in sus. In plus a fost putin taiata din ea (probabil un surplus) si lipita cu un adeziv (cred ca super glue) exact la imbinarile ramase in urma inlaturarii surplusului. De curand m-am hotarat sa le readuc la viata, pentru ca mi se par niste difuzoare excelente, bune de forja. Timp de vreo saptamana, m-am tot uitat pe diferite site-uri din Italia si gasisem sa cumpar doua recon la pretul de 160 de euro plus transport. Intamplarea a facut sa-i fac si o intrebare si domnului Bartic, daca are ceva pe stoc. Mi-a spus ca are doua recon pentr AM 12LF. Dupa mai multe masuratori exacte (inaltime ansamblu con, diametru bobina, diametru spider, inaltime suport bobina pana la spider, distanta dintre con si spider etc) am ajuns la concluzia ca se potrivesc in proportie de cel putin 95% si m-am hotarat sa le achizitionez. Mi-am dat acceptul ca le cumpar si doua zile mai tarziu eram posesorul kiturilor de AM 12LF.
In urma cu 3 zile m-am apucat de primul difuzor, cel care avea membrana si spiderul rupte.
Cam asta a iesit:

Imagine
Difuzorul in starea in care l-am achizitionat acum vreun an si ceva.

Imagine
Primul recon kit de AM 12LF

Imagine
"Bancul de lucru"

Imagine
Pregatirea pacientului...

Imagine
Am dat peste vechea lipitura cu diluant, acetona, alcool medicinal si nimic....nici gand sa se curete usor. Adezivul folosit initial era foarte dur si foarte bine lipit. Am incercat sa racai cu capatul panzei de fierastrau (spaclul ca de obicei este de negasit atunci cand ai nevoie de el) dar mergea foarte greu si a trebuit sa "apelez" la artileria grea, o mini-freza care s-a dovedit foarte utila. In 15 minute, difuzorul arata ca in poza de mai jos.

Imagine
Si multa pilitura plus alte resturi...
Imagine

Imagine
Imagine
...aproape de final

Si un mic test:
https://www.youtube.com/watch?v=jyfG_nnqGoA&feature=youtu.be
Nu imi place cum mi-a iesit lipitura la calota, dar la urmatorul sper sa fie mai ok. Oricum, avand in vedere ca este pentru prima data cand am facut asa ceva, zic ca am facut o treaba destul de buna si asta datorita sfaturilor primite de la dl. Bartic, multumiri inca o data pentru ajutor.

Ultima oară modificat de Oancea Catalin pe Sâm Feb 11, 2017 12:11 pm, modificat de 3 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Hibrid
MesajScris: Dum Feb 22, 2015 7:27 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

ai avut mare noroc ca a potrivit pozitia si diametru bobinei de la AM12LF
8)

Aspectul final al difuzoarelor reconate vine cu experienta. La inceput nici ale mele nu aratau perfect, dar cu timpul am capatat experienta. Acum nu poti deosebi un difuzor reconat de mine de unul asamblat de fabrica.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Dum Feb 22, 2015 8:04 pm 
Neconectat
User

Mircea Bartic scrie:
ai avut mare noroc ca a potrivit pozitia si diametru bobinei de la AM12LF
8)

Aspectul final al difuzoarelor reconate vine cu experienta. La inceput nici ale mele nu aratau perfect, dar cu timpul am capatat experienta. Acum nu poti deosebi un difuzor reconat de mine de unul asamblat de fabrica.

Da, asa este....norocul incepatorului. Oricum nu vreau sa fac o "meserie" din asta pe viitor. Ma ocup si de fratele lui zilele astea si sper sa nu mai fiu nevoit vreodata sa reconez difuzoare, in sensul ca mai bine sa ma grija de difuzoare si sa bag banii in altceva ce nu am si imi trebuie. Eu ma bucur ca am scapat destul de ieftin asa si abia astept sa pun mana pe 2 filtre bune ca sa le dezmortesc putin. Apropo, ce filtre se recomanda pentru AM 12LF...la cat sa fie taierea sus si jos?

Sus

MesajScris: Dum Feb 22, 2015 8:23 pm 
In primul rand depinde de driver si de hornul folosit.

Sus

MesajScris: Dum Feb 22, 2015 8:35 pm 
Neconectat
User

Ion Ionut scrie:
In primul rand depinde de driver si de hornul folosit.

Pai cred ca retrag incintele de 12" de la vanzare pana fac niste teste sa vad cum suna in ele la putere mare. Deci hornul ar fi cel default din incinta (4acoustic pro 12n) si drivere o sa pun jbl 2418h-1 sau psd2002 de la eminence.

Sus

MesajScris: Lun Feb 23, 2015 12:57 pm 
Neconectat
User

Poate cineva sa-mi spuna daca filtrele din link sunt copii dupa cele din boxele FBT maxx6?
Filtre sunt astea: http://olx.ro/oferta/vand-filtru-pentru ... 34mqB.html
Tipul care le vinde asa mi-a spus intr-un mesaj, citez: "Nu provin, din nici o boxa sunt făcute, special pt. Muzica live după fbt max 6" (copy/paste)
As putea sa fac o combinatie cu el, dar as vrea sa stiu daca se merita.

Sus

MesajScris: Lun Feb 23, 2015 1:24 pm 
Neconectat

nu merita

nu ai difuzoarele din fbt maxx6

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Lun Feb 23, 2015 9:36 pm 
Neconectat
User

Da, asa este...nu se merita. In plus am vorbit cu Ionut (care de altfel il stiu de multa vreme) si stiam cat este de priceput in domeniul asta si a zis ca ma ajuta cu filtre pentru boxele asta. Am terminat astazi si cu fratele geaman al corciturii de RCF cu PA si maine, dupa ce se intareste adezivul cat de cat, ii lipesc firele leonice si dust-cap'ul. L-am testat putin pe cel terminat saptamana trecuta, pus in incinta de abs de 12" cu driver psd2002 si cu un filtru china (dyfp 20) si pot sa spun sincer ca media este stearsa si inaltele nu suna curat (sunt convins ca din cauza filtrului). Noroc ca ampliful asta Yamaha 420 are o fidelitate aparte si niste corectii bune si am reusit sa fac sunetul acceptabil. In schimb, bass-ul este foarte prezent, bubuie in draci. O sa fac o filmare cu boxele cand or sa fie complet terminate,la curte la fratele meu in aer liber unde nu are cine sa ne deranjeze si desigur cu puterea Yamaha P4500 sa vedem daca duce blana.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Difuzoare hibrid
MesajScris: Lun Mar 23, 2015 5:45 pm 
Neconectat
User

Am terminat cu primele difuzoare de 12" si acum urmeaza partea a 2-a, iar in curand si partea a 3-a ;)
Dupa cum bine am mai spus in alt topic la "cafenea" , am reusit sa ma pacalesc cu 2 difuzoare MAG A1534. M-a ajutat dl. Mircea cu 2 bobine si spidere de la MAG M1534, si ieri m-am apucat de treaba.

Pentru calota am folosit o lama de bisturiu si feonul. S-a desprins usor si fara probleme.
Imagine
free upload

Pentru inmuiera adezivului de la suspensia superioara am folosit acetona si dupa cateva minute am incalzit suspensia cu feonul si dezlipirea a decurs fara probleme.
Imagine
images upload

A urmat taierea spiderului si curatarea sasiului.
Imagine
print screen windows 7

Urmatoarea etapa a fost lipirea noului spider de bobina. Am lasat bobina sa cada de tot in interfier si cu un marker am trasat o linie pe toata circumferinta bobinei.
Imagine
post images

Am introdus bobina in spider in asa fel incat linia trasata cu markerul sa se vada chiar pe "creasta" primului val al spiderului.
Imagine
image url upload

Pasul urmator a fost sa dau cu scoci de hartie peste bobina (tine rol si de posibilele accidente dar si pentru marcaj).
Imagine
free photo hosting

Am scos spiderul si am aplicat adeziv pe toata suprafata delimitata de linia markerului si a scociului de hartie, dupa care am pusa spiderul inapoi pe pozitie si am pus adeziv si in golul unde incepe primul val de langa bobina.
Imagine
upload images free

In timp ce bobina si spiderul erau la intarit, am curatat interfierul. In prima faza cu o carte de vizita pastifiata si invelita cu un servetel umed. Am sters pana nu a mai iesit pic de negreala. Cu aceiasi carte de vizita, de data asta invelita in scoci de hartie cu partea lipicioasa in exterior, am curatat interfierul de alte impuritati. Am repetat operatiunea de cateva ori pana am fost sigur ca interfierul este curat. Am fost prins de treaba si am uitat sa fac poze cu aceasta etapa. Dupa ce adezivul de la spider-bobina s-a intarit, am trecut la centrarea bobinei si liperea spiderului de sasiu. Dupa vreo 2 ore am pus si conul (membrana) pe pozitie, punand putin adeziv la baza unde conul se prinde de bobina, de jur imprejurul acesteia. Inainte de a aplica adeziv intre membrana si bobina, am apasat membrana la maxim pana cand aceasta facea contact cu spiderul, dupa care am aplicat adezivul, in cantitate mica.Apoi am lipit suspensia superioara si marginile alea din burete, care vin peste suspensie. Cat timp am facut aceasta operatiune, adezivul aplicat la con-bobina devenise semi-intarit, exact atat cat sa ma lase sa misc conul in sus-jos destul de greu. Am ridicat conul la maxim in sus si cu o sipca, taiata cu 1cm mai mica decat diametrul difuzorului, am rotit-o (ca o elice) si in acelasi timp apasand usor pe membrana pana cand aceasta a ajuns in pozitia dorita, dupa care am aplicat adeziv bicomponent la baza membranei ca sa o lipesc definitiv de bobina. Cu acest procedeu mi-am dat seama ca o sa asez egal membrana peste tot si nu o sa ramana o parte mai ridicata sau alta mai lasata. Chiar a dat rezultate bune acest procedeu si sunt multumit de cum a iesit.
Imagine
free adult image hosting

Am lasat difuzorul la intarit peste noapte si astazi m-am asigurat ca adezivul s-a intarit peste tot, apoi am lipit firele leonice de platbanda bobinei si am scos penele care au centrat bobina. Centrarea a iesit perfect si am trecut la un mic test.
https://www.youtube.com/watch?v=PD_L7Pv ... e=youtu.be

Si ultima poza cu calota pe pozitie.
Imagine
how do you print screen

Zilele astea ma ocup si de frati'su. Dupe ce termin cu el, ma apuc de un difuzor Eminence Kappa 15A (aceasta este partea a 3-a mentionata in titlul topicului), care l-am cumparat mai demult de la cineva si avea calota schimbata, mintindu-ma ca, calota originala a fost apasata iremediabil si a schimbat-o cu alta mai mare ca nu a avut una apropiata de original. Chiar daca instinctul imi spunea ca ceva este in neregula, am trecut peste si am avut incredere in acea persoana, mai ales ca suntem din acelasi judet. Dar de cateva luni am aflat ca respectivul cumpara difuri arse, le repara si le vinde. Cine stie cati creduli ca mine au cumparat de la el difuzoare "nereparate si neumblate in ele". Ideea este ca am dezlipit calota pusa de el si cu scarba am vazut ca am fost inselat pe fata, bobina originala fiind arsa si rebobinata. Am pastrat cele doua bobine originale recuperate de la difuzoarele RCF de 12" , si o sa pun una din ele pe acest Kappa 15A. Oricum, tin sa multumesc inca o data d-lui Mircea si lui Claudiu Urban pentru sfaturi.

Sus

MesajScris: Lun Mar 23, 2015 6:33 pm 
Neconectat

cu mare placere

Vad ca deja devii expert ;)

Imi place mult cand vad topicuri de genul asta in care se construieste sau se repara efectiv ceva. 8)

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Lun Mar 23, 2015 6:50 pm 
Neconectat
User

Mircea Bartic scrie:
Vad ca deja devii expert ;)

Daaaaa, cat am zis ca nu vreau sa mai repet operatiunea RCF-12" si na....se tine scai de mine :)

Sus

MesajScris: Lun Mar 23, 2015 10:09 pm 
Neconectat
User

Felicitari Catalin pentru munca depusa!!!

Sus

MesajScris: Lun Mar 23, 2015 10:47 pm 
Neconectat
User

Adam Alexandru scrie:
Felicitari Catalin pentru munca depusa!!!

Mersi Alex. Partea care ma sperie putin, este ca incepe sa-mi placa ....adica schimbat componente de la un difuzor, nu rebobinari. Sunt convins de treaba foarte buna care o face Claudiu Urban, dar pe mine ma depaseste desi sunt un tip destul de meticulos si imi place sa bibilesc fel si fel de chestii. Dupa ce termin de pus bobina de 3" de la RCF pe difuzorul Kappa 15A, si daca-mi place cum suna, o schimb si pe cea de la difuzorul cel bun. Deja l-am anuntat pe Claudiu pentru 2 spidere de Eminence si dupa ce termin cu al 2-lea MAG ma apuc de Kappa. Combinatia dracu' de difuzoare o sa am....Kappa 15A cu bobine de RCF, MAG A1534 cu bobine de MAG M1534 si RCF cu bobine de AM 12LF....numa' corcituri :)

Sus

MesajScris: Vin Iul 10, 2015 10:53 pm 
Neconectat
User

Mica istorie a unui Kappa 15A. Cand am luat difuzoarele de la un user de pe forumul vecin, unul din ele avea o calota mai mare si mai bombata decat celalalt, care o avea pe cea originala. L-am intrebat de ce acest defect si mi-a spus sa stau linistit ca nu este umblat in el, doar ca cineva i-a apasat pe calota originala si nu a mai putut s-o indrepte, in acest fel fiind nevoit sa o schimbe cu alta. Motivul adevarat este ca diful in cauza a fost umblat in el, la bobina....initial am rezut ca a fost ars si rebobinat. Am 2 difuri RCF (oem) de ceva vreme si aveau membranele cam omorate, cel putin unul din ele era mort....doar sasiurile si bobinele am mai recuperat din ele. De curand am cumparat recone pentru ele si le-am facut ca noi. Demult banuiam eu ca difuzorul Eminence cu calota schimbata ar fi fost ars si mesterit ceva sub calota aia. Suna si putin diferit fata de cel original. Din lipsa de ocupatie, am zis sa-i dau calota aia jos si sa pun o calota de la unul din cele 2 RCF, fiind aproape identica cu cea de pe difuzorul Eminence bun. Bag feonul in priza, incalzesc adezivul ala si in cateva minute am scos calota fara mari batai de cap. Nu mare mi-a fost mirarea sa vad ca temerile mele s-au adeverit. Multumesc inca o data pe aceasta cale distinsului domn care m-a asigurat si care si-a dat cuvantul de om serios, ca difuzorul nu a fost umblat deloc la bobina.

Cam asta se afla sub calota:

Imagine

Asa cum se vede in poza de mai sus, este clar ca s-a umblat in el, si nu doar la calota asa cum fostul proprietar m-a mintit. De ceva vreme l-am desfacut de tot sa vad daca bobina este cea originala. Mie sincer imi pare a fi cea originala. Nu pare rebobinat.....dar as vrea si cateva pareri de la cunoscatori.

Imagine

Am incerat sa pun in locul bobinei originale, una de la un difuzor RCF, dar din pacate cea de la RCF atingea, fiind mai mare de 3" cu foarte putin....cca 1mm si am renuntat la idee. Am cumparat membrana noua si spider de la Claudiu Urban si am pus vechea bobina.
Cam asta a iesit:

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Iul 11, 2015 8:33 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Pai ... tu traiesti in lumea basmelor , precum copii de gradinita ?
Oricine cumpara produse Second Hand nu poate sa se astepte decat la teapa , sau cel mult sa ofere maxim 20% din pretul initial de achizitie .

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2