Eu nu am studiat ce zic altii...
dar hai sa o luam si noi babeste dupa formule si sa analizam si practicul,,,
Cum se zicea se bea cu paharul/// ce? eu de ex beau bere...
In primul rand un amplif facut sa dea 2x400 .4 ohmi nu va putea sa dea 1x1600 pe 4 ohmi in bridge nici daca il tin finalii ca nu are sursa dimensionata pt asta...
Apoi cum am mai zis nu sunt doua difuzoare (modele de difuzoare) care sa aibe acelaso grafic de impedanta (sau da?)
Teoretic conform P=upatrat/z la 400W=upatrat/4
upatrat=1600
U la bornele dif = 40V
P=u*I => I=p/I=400/40=10A
i=u/r adica 40/4 = 10A (normal ca tot 10

dar va trebui sa calculam si mai tarziu)
In cazul cand pune in punte tensiunea se dubleaza...
De ce ? se intreaba unii...
Pai pentru ca in cazul normal, difuzorul este cuplat intre masa si, + sau - Ua (prin finali si rezistentele serie cu ei)
In cazul punte, difuzorul este conectat intre cele doua plusuri ale canalelor, iar unu dintre ele este alimentat cu semnal inversat ca faza...
Ce se intampla... in momentul cand un terminal al difului este la -Ua celalat este la +Ua, cum sursa e simetrica rezulta o dublare a tensiunii...
In cazul nostru 80V
Daca pastram difuzorul de 4ohmi => I=U\R => I = 80/4 = 20A deci dublarea curentului prin finali !!!
Ceea ce nu ar tine decat daca finalii suporta, dar de regula proiectam sa scoatem untuu din finali...
Si tot odata ceea ce ar rezulta ar fi:
P=Upatrat/Z => 6400/4= 1600W
Sau P=U*I= 80x20=1600
Daca punem un difuzor de 8 ohmi in schimb (dublam impedanta)
Avem U=80V Z=8ohmi => I = 80/8 = 10A acelasi curent care il suporta finalii
Putere 80x10=800W
sau P=Upatrat/Z = 6400/8 = 800
Va las pe voi sa spuneti acum cum credeti ca stau lucrurile in practica...

Acum ar trebui tinut cont de faptul ca odata cu incalzirea bobinei ii creste rezistenta electrica
Pt ca vorbim de puteri nominale nu?
Cum sta treaba cu difuzoare care au aceeasi putere program cu cea rms a amplificatorului?
Aici amplificatorul ar trebui sa mearga la -3dB (jumate din putere) si varfuri ocazionale sa atinga limita maxima...
Sunt atatea de luat in calcul... incat intai cred ca ar trebui stabilite acestea apoi facuta o evaluare la cum se comporta cu 2x4ohmi stereo fata de 8 ohmi bridge ( sau 2x2 cu 4 tot una imi e).
Si fiecare cred ca are (sau ar trebui sa aibe) in vedere asta cand isi face setup-ul !!!