The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iul 07, 2025 4:34 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 118 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 10, 2006 12:59 pm 
Neconectat
User

avem o discoteca in oradea (No Problem) care este sonorizata cu o pereche x-1\60 :twisted:
800rms bas, 600rms medii, drivere si supertweteere la vreo 200rms .. daca le dau astia drumul ... sigur ca va fi chef in discoteca :twisted:

are f3 la 50hz dar si asa in unele locuri din discoteca se formeaza un GD maricel (nu ca ar deranja :) ) da parca te simti la un tuning show. Oricum in fata scenei ai un bas clar si percursiv

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 10, 2006 2:08 pm 
Neconectat
User

DIn pacate NO Problem..trece treptat pe manele :cry: asa ca nu am mai frecventat de MULT..
Dar sunetull.intradevar..este.demential

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 10, 2006 2:22 pm 
Neconectat
User

Si la noi in Fagaras e un club unde este o pereche de X-1 ( nu stiu daca este pe 60 sau 90 grade ) si se aud superb, medii, inalte foarte clare, inaltele sunt excelente, si urca destul de mult ( mai bine zis foarte mult )...
parerea mea:excelente 8)
de sub-ul B3 ce ziceti ? este in clubul respectiv si unul din asta si pot sa zic ca misca tot in tot club ( nu e mare, cam 30-40 mp max ) si se aude foarte bine... coboara bine... aceeasi parere ca si X-1 8)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 3:46 am 
Neconectat
User

Se poate face o comparatie intre o pereche de boxe Hi-Fi si una Pro, dar ar fi ca si cum ai compara o masina de familie cu una de formula 1. Asa cum masina de familie (boxa Hi-Fi) nu va prinde suta in 3 secunde, asa nici masina de formula 1 (boxa pro) nu o sa-ti care bagajele sau nu o sa te duci cu ea la cumparaturi.
Desi exista boxe si amplificatoare Hi-Fi ( de casa ) de peste 300 de wati si SPL maricel, ele isi vor afla rapid limitele intr-un spatiu mare, la care nu vor face fata. Dar sa nu comparam sunetul dintre hi-fi si pro, pana si o ureche neavizata pusa fata in fata la un test si-ar da seama ca cele Hi-Fi suna totusi mai frumos, mai natural. Pana la urma sunt alta mancare de peste. Dar in ziua de azi le poti vedea pe toate (de ex., ascultatul in casa la un amplif auto cu subwoofer auto, ascultatul in masina cu boxe de casa (Hi-Fi sau nu) - si eu le-am incercat.
Nasol este ca ne-a invadat chinezul si lumea nu mai are cum sa faca diferenta. Inainte gaseai produse Hi-Fi si la preturi acceptabile, aveai cum sa faci o comparatie, companiile producatoare gandeau altfel. Acum s-a adancit mult diferenta. Vrei ceva k-lumea, dai banul gros tata. O solutie f sanatoasa sunt second-hand-urile. Dar cum in revistele de specialitate (de reclama) gasesti doar produse noi, ce sa mai intelegi ?
Pe un alt forum comenta lumea ca Unitrele sunt de cacao. Pai asa o fi, dar eu zic ca cine le are si pe alea e foarte norocos. Sunt sigur ca peste 80% din cei de pe forumul poweraudio pot sa faca niste boxe mai bune decat ceea ce gasesti in hypermarket la noi. Bine-cunoscutul "Made in China" a starnit de ceva vreme diverse reactii psihologice as zice - un ex. ar fi audiofilii care isi doresc sound-ul de magnetofon, cumpara benzi etc. Lumea a inceput sa se trezeasca din entuziasmul mp3-ului, sa-l puna la reflector.
Ca sa revin la discutie:
Fixvid: Visatonul imbracat in aur daca ar fi, nu merita comparat cu un HP.
Daca aia intelegi tu prin Hi-Fi sau macar urma de Hi-Fi ... Bine ca nu
ai comparat cu Ying-Chung. (monacor, etc.)

TBone: Nu stiu ce boxe ai, dar din ce ai scris tu inteleg ca prietenii tai nu
au cum sa aprecieze corect o scula audio de calitate.

Snake: Nu am inteles prea bine ce ai vrut sa zici, dar cred ca poti gasi in ro boxe second-hand Hi-Fi care sa-ti placa la un pret destul de acceptabil (daca cauti). In materie de dif-uri pro, la noi in tara cel putin, criterii - pretul si calitatea, P-Audio rulez.

Sharky: "Nu exista diful cel mai bun. Exista doar diful cel mai bun pt o anumita utilizare." Curat ai grait !
"Daca hi-fi sunt boxele din metro atunci da....hp15 si-ar merita banii si daca ar fi de 3 ori mai scump." Si asta e adevarat, pot exista boxe pro care sa fie "mai Hi-Fi" decat asa-zise boxe Hi-Fi.

Exista si boxe hibrid, la granita dintre Hi-Fi si Pro, cum sunt cele JBL din link-ul lui Snake. Imi place acel "ultrahigh compression driver", totusi ar fi fost frumos sa vedem si un dif de medii separat. Sunt sigur ca suna superb boxele alea, dar am usoara impresie :lol: ca costa o caruta de bani. Snake sa-ti dea D-zeu boxele astea sa le ascultam si noi la tine :wink: ......... sa ramanem ... asa..... :shock:

Imi cer scuze daca am fost offtopic sau daca am batut campii prea mult, dar am vrut sa-mi spun si eu parerea, care vine dupa cateva bericioaice, asa ca am scuza :lol:

Respectele mele domnilor !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 7:16 am 
Neconectat
Admin
Admin

Salut Marius,

Aceasta controversa este destul de aprinsa pe alte forumuri dar te asigur ca aici o sa existe o dezbatere prieteneasca, bazata doar pe argumente.
Opiniile contrare sunt binevenite si incurajate.

On topic.
Granita dintre sunetul hifi si pro este din ce in ce mai mica.
Difuzoarele au evoluat foarte mult in ultimii 20 de ani . De exemplu, in materie de traductoare pentru reproducerea frecventelor inalte, aproape ca nu mai exista o delimitare stricta.

Riboanele au patruns si in domeniul pro, iar de curand am vazut arii de tweetere hifi pe boxe pro facute pentru sonorizari de stadioane.

Din ce in ce mai multe difuri pro sunt integrate in incinte hifi.
De exemplu, celebrul PCT-300 este un difuzor exceptional care se comporta bine si in hifi si in utilizari Pro. Nici nu vreau sa spun ce reactia a existat in clipa cand am facut un test comparativ intre un PCT-300 si un ring radiator Revelator. La fel este si coaxialul BM-12CXA.
Am dat doar doua exemple din curtea mea ( din difurile cu care lucrez ), sper sa nu supar pe nimeni.

Singurul domeniu in care inca exista diferente in sunet, consta in reproducerea frecventelor grave. Aici este evident de ce nici nu are sens sa discutam despre asemanari, in sensul ca sunt chestii diferite, ce nu pot fi apreciate in bine sau rau.

Exista un domeniu in care difurile de bass din pro nu vor depasi niciodata pe cele destinate exclusiv hifi-ului.
Difuzoarele pro nu pot fi incluse in boxe bookshelf.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 10:58 am 
Neconectat
User

@marius si eu mi-as dori acele boxe, numai ca din cate stiu eu acelea nu sunt cosiderate ca fiin hifi, ci sunt proiectate pt cinema; nu ma intelege gresit, nu cinema de mall sau altceva,c i uncinema la tine acasa. AM vrut sa scot in evidenta faptul ca sunt si boxe vandute ca hifi care au difuzoare pro, in cazul acesta nu numai driverele, ci si basul. O pereche costa in jur de 10000 euro din cate stiu eu. :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 12:02 pm 
Neconectat
User

Salut !
Domnul Dan, si eu tot prieteneste am scris :)
M-a mirat insa din start aceasta comparatie, acest topic. Desi e bine sa compari, e sanatos, totusi pana la urma boxele Hi-Fi si cele pro au destinatii diferite. Ca riboanele au patruns si in domeniul pro etc., acum oamenii incearca si ei diverse, poate trag lozul castigator. Poate sa rezulte o tehnologie care sa se impuna, poate nu.

"Din ce in ce mai multe difuri pro sunt integrate in incinte hifi. " Din cate stiu eu topicul se numeste "Boxe Hi-Fi vs boxe pro". Iata unde apare diferenta, bine ati zis. Deci deja este o diferenta intre o boxa Hi-Fi facuta cu difuzoare pro si o boxa pentru sonorizari facuta cu difuzoare pro, si aici ma refer la sunet si nu la aspect. Corectati-ma daca gresesc.

Snake insist si te intreb. Ziceai ca nu gasesti boxe ieftine si bune si ca mai bine folosesti niste boxe cu P-Audio sa asculti acasa ? Eu zic ca virgula cu cateva milioane de lei iti cumperi niste boxe Hi-Fi la mana a doua, care sa se auda si bine si tare (pentru o casa sau un apartament).

Eu unul ascult acasa si pe boxe Hi-Fi si pe sateliti cu dif-uri pro. Ascult ce ascult pe sateliti si la un moment dat nu mai rezist din cauza SPL-ului mare.
Aici am o intrebare. Mi se pare mie sau niste boxe pentru sonorizari cu dif-uri pro nu isi arata pe deplin calitatile decat la un volum mai maricel ? Daca ascult incet de tot pe niste sateliti (2 cai) parca nu e ceva in regula, parca mai trebuie suplinit bass-ul. Voi ce ziceti de asta ?

Ps: scuze, m-am grabit sa arunc cu noroi in Visaton, acum am mai vazut niste produse de la ei si mi-am mai schimbat parerea. Cat despre Monacor... poate si in legatura cu ei m-am inselat. Cateva produse m-au indus in eroare. In ziua de azi firmele mari fac produse cu costuri de la 30 de euro dar fac si produse de peste 10.000 euro. Normal ca te induce in eroare.

Ultima oară modificat de Marius Sarbu pe Lun Aug 14, 2006 12:14 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 12:12 pm 
Neconectat
Admin
Admin

marius scrie:
Mi se pare mie sau niste boxe pentru sonorizari cu dif-uri pro nu isi arata pe deplin calitatile decat la un volum mai maricel ? Daca ascult incet de tot pe niste sateliti (2 cai) parca nu e ceva in regula, parca mai trebuie suplinit bass-ul. Voi ce ziceti de asta ?

Asa este, ai observat corect.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 4:43 pm 
Neconectat
User

marius scrie:
Salut !
Snake insist si te intreb. Ziceai ca nu gasesti boxe ieftine si bune si ca mai bine folosesti niste boxe cu P-Audio sa asculti acasa ? Eu zic ca virgula cu cateva milioane de lei iti cumperi niste boxe Hi-Fi la mana a doua, care sa se auda si bine si tare (pentru o casa sau un apartament).

Uite un exemplu destul de bun: AM acasa o pereche de boxe cu Wn-15s + PA D52S care suna bine indiferent de volum...DAR totusi la volum mic, de exemplu daca as asculta in surdina atunci nu-mi place ca parca se simte ca driverul ar fi undeva mai sus si basul mai jos, din punct de vedere spatial vorbesc, deci ca si cum ar fi un loc lipsa intre ele, iar daca trec de 40 w atunci nu mai sunt probleme. Lucrul acesta l-am sesizat de la o distanta mica de boxe, dar cum eu cand ascult stau la cel putin 3 m de boxe nu este asa sesizabil...
In legatura cu spl-ul nu stiu exact ce sa-ti zic...eu spun ca este o chestiune subiectiva, deoarece pe mine unul nu ma deranjeaza deloc...pot sa-ti zic ca wn-15s are cam 100 dB/1w/1m si eu ascult si la 2-3 noaptea fara insa sa deranjez pe nimeni, chiar putand dormi lumea la mine in camera fara probleme ( la acel volum m-am referit mai sus, dar acel lucru se simte numai indeaproape ), si spre exemplu fratele meu doarme... Totusi am citit pe un anumit forum cum ca daca ai boxe de peste 90 dB/1w/1m nu esti audiofil...eu nu ma consider audiofil, eu ma consider meloman...dar nu vreau sa continui discutia pt ca o sa intram intr-o zona fara sfarsit ( d p d v al denumirilor acelea 2 ). Cu toate astea mie imi place cum suna boxele mele.
Azi de exemplu le-am facut o proba in aer liber sa vad cat de bine se aud si pot sa zic ca se aud excelent, bineinteles din punctul meu de vedere.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 5:16 pm 
Neconectat
User

Citat:
Totusi am citit pe un anumit forum cum ca daca ai boxe de peste 90 dB/1w/1m nu esti audiofil...

Atunci cred ca mai nimeni de aici nu e audiofil :twisted: :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 9:02 pm 
Neconectat
User

@Snake
Da, la acel efect ma refeream.
Aia de pe forumul ala cred ca bateau campii, e exagerat. Am citit acum cateva luni intr-o revista romaneasca de specialitate de un mosulica de la noi, isi facuse omul niste cutii din pal presat (adica din doua bucati normale de pal el a facut una), nu mai stiu ce inalte sau medii avea dar tin minte ca avea un bas Heco de 32 cm. In revista declarau aia ca boxele acelea aveau peste 90 dB/1w/1m.
Cat despre termenul de audiofil, deja e ca si cum ai avea sange albastru. E o denumire prea pretentioasa pentru mine. Vorba ta, prefer sa zic ca sunt meloman.
La faza cu SPL-ul am fost subiectiv, deoarece cand ascult pe sateliti infig si mana in volum, deci logic ca la un moment dat ma ia durerea de cap.
Le-ai scos afara ? Pai se descurca bine. Daca ai scoate niste boxe "de casa" afara, pa paaaa putere :lol:. Mai ales unele pe compresie as zice.

Va multumesc pentru raspunsuri :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 11:12 pm 
Neconectat
User

Afara se descurca onorabil. 8)

In legatura cu cei de pe acel forum nu stiu ce sa zic, nu toti sunt de acord cu acea afirmatie, dar sunt si destui care o sustin...
Cred ca stiu despre ce mosculica zici, daca este de la noia tunci din cate tin minte parca avea 96 dB si din cauza aceea a pus 2 hornuri la difuzorul de medii, repectiv cel de inalte.
In legatura cu ascultatul, cum am zis si mai, imi place sa ascult si la volummic, exact cum o fac acuma, sincer cred ca am mai putin de 0.5 W varfuri, dar sunt si momente in care mai prind si cate-o piesa care cere volum.
In legatura cu definitile termenilor audiofil si meloman nu vreau sa prnesc polemici si tocami din acelasi motiv ca si cel prezentat de tine ma abtin de la comentarii. EU sunt si voi fi meloman, mi se apre mult ami importanta muzica decat sculele pe care le ascult, de ex daca ascult o piesa care imi place la radio sau televizor bineinteles ca o voi savura, si nu ca voi inchide si ma voi duce sa ascult la sistemul meu...
Boxele pe compresie imi plac, pt ca au panta de coboarere de 6 dB/octava si astfel basul poate sa placa mai mult, si totdata si pentru faptul ca su gropu delay-ul mai mic, mult mai mic decat unele bassreflexuri. Dar imi displac din 2 motive: pt ca unele difuzoare necesita de cutii destul de mari ca sa coboare si pt ca au spl-ul mic, repet nusunt spl maniac, dar prefer sa am o rezerva de cativa dB tot timpul.

Cu placere :)

PS: Acels efect se accentueaza cand am pus boxa ca monitor de scena, deci cred ca este influentat si de dispersia dirverului+horn pe verticala ( in cazul monitpruluipe orizontala ) si este sesizabil la puteri mai mari fata de atunci cand ar fi amplasat normal.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 10:09 am 
Neconectat
User

Pe ce amplfi asculti?

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 8:32 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 11:16 am 
Neconectat
User

Eu din cate stiu o boxa pe compresie are panta de ocoborare mai lina decat cea bassreflex, adica de 6 dB/oct. Eu asa stiu si asa am citit...plus ca graficele din programele simularilor imi dau dreptate.
Un bassreflex are de ex 12 dB/oct.
Eu am un sparci de amplificator ( sony STR-DE698 ) care vreau sa-l schimb in curand, si cred ca o sa aleg ipa400. Deci nu merita osteneala. Oricum eu unul sunt multumit de cum se aude, pot sa spus ca la volum mic noaptea ( numaia tuncia scult la volummic,in rest ascult cam pe la 40-50 W ) suna chiar bine de la o anumita departare. :roll: Poate datoriata faptului ca in locul unde ascult eu am un "sweet spot"...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 17, 2006 5:14 am 
Neconectat
User

Snake scrie:
Eu asa stiu si asa am citit...plus ca graficele din programele simularilor imi dau dreptate.
Un bassreflex are de ex 12 dB/oct.

Simuleaza orice acordat de la 40Hz in sus, vezi ce atenuare ai la 10Hz si la 20Hz, faci diferenta si afli panta.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 118 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul

Ora este UTC + 2