The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Iul 10, 2025 2:10 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 37 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: intrebare intrebatoare(nedumerire)
MesajScris: Lun Feb 14, 2011 5:43 pm 
Neconectat
User

vreau sa demonstrez ca un amplificator este mai chinuit pe 2x2 ohmi decat pe 4 ohmi bridge.
Racau....as vrea sa iti raspund eu dar nu m-ai intrebat pe mine :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 5:45 pm 
Neconectat
User

LUCIAN LADARIU scrie:
vreau sa demonstrez ca un amplificator este mai chinuit pe 2x2 ohmi decat pe 4 ohmi bridge

+ 1

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 5:47 pm 
Neconectat
User

Adi Lazar scrie:
Racautanu Gabriel scrie:
....DACA VREI LECTII DE FIZICA....ITI PREDAU!!!!!!!

racau stai jos
n-ai timp sa gasesti pe google tot ce se poate despre puterea electrica
Luci Ladariu are dreptate cu asta:
LUCIAN LADARIU scrie:
propun sa facem un test......eu pun la bataie un ep2500.dar ce se intampla daca nu este chiar asa cum spune racau si mircea?
legam pe un ep2500 (e cel mai ieftin) 2 zile si 2 nopti ,in punte 4 ohmi,2 basi....si le dam pana la limiat clipului.Apoi....legam acelasi amplificator, 8 basi(2x2 ohmi) sa vedem ce se intampla cu amplificatorul.si il puinem sa mearga la limita clipului.sa vedem daca e una si aceeasi treaba

daca e sa lucram pur teoretic si vorbim de sarcina cu rezistenta constanta pe iesire - da, este acelasi lucru cu 4 ohmi punte sau 2 ohmi stereo
dar noi cum vorbim aici de chestii practice, si cum practica nu prea se pupa cu teoria citita pe garduri, treaba se schimba

am mai povestit eu pe un forum vecin niste chestii de genul asta, dar se pare ca nimeni nu baga de seama
un singur lucru va zic: uitati-va cum arata impedanta mai exact ce valori are la un difuzor in spectrul 45 - 100 Hz

sau daca va bate prin cap ideea sa puneti in paralel 2 boxe full-range de 8 ohmi pe un amplificator in bridge, cu atat mai mult acesta nu va rezista

amplificatoarele astea ieftine care sunt date cu valori de catalog de XXX W pe 4 ohmi bridge si nu au declarata putere pe 2 ohmi stereo ..... tocmai pe chestia asta se bazeaza
cine are nevoie de putere mare pe 4 ohmi bridge are nevoie pentru subwoofere, iar acolo se foloseste smecheria cu impedanta

in concluzie:
2 ohmi stereo nu e tot aia cu 4 ohmi bride atat timp cat impedanta este o marime variabila

oau.......uite pe cineva care stie exact despre ce e vorba.aici nu mai vorbim de Z de R de U de I.vorbim direct despre cazuri practice.

daca tot ne luam cu intrebari......
care e diferenta intre Z si R ?....ca amandoua se masoara in ohmi

ADI LAZAR.....la mai mare nu +1......+10 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 5:51 pm 
Neconectat
User

LUCIAN LADARIU scrie:
daca tot ne luam cu intrebari......
care e diferenta intre Z si R ?....ca amandoua se masoara in ohmi

am mai pus si eu intrebarea asta la mine pe forum si nu mi-a raspuns nimeni .... tot asa, erau cativa care se bateau cu pumnu`n piept ca au citit ceva ..... pe undeva .... candva

pana la urma tot eu am raspuns, si am scris 10000 de randuri, cu poze, povesti, calcule si bazaconii

LE: doar ca acolo era vorba de ceva rezistente/impedante pe la un filtru

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 5:53 pm 
Neconectat
User

asteptam sa vedem cati raspund si aici.....dar fara sa caute pe gogu.simplu test de cultura generala.si de cunostinte de fizica

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 6:03 pm 
Neconectat
User

:lol: :lol: deci adi nu era vb despre tine si dupa cum vezi am intrebat ceva. acest user Iordache Ionut este dupa parerea mea un nesimtit de om in primu rand stie el cam ce ma poate duce pe mine capu ???/ sa ma intrebe pe mine despre forumla lu nexus ??? ok
iam zis formula la om ca stiu.. nu google ca si tu ai 2 maini si 2 picioare da nu poti fi mai presus ca nimeni de pe forumu asta nici mintal si nici fizic ori cine poate sa invete si ori cine poate sa faca fizic ce vrea ..............
te rog frumos nu te-am jignit si nu ma jigni . nu ma provoca mai mult de cat trebuie .
e un forum de discutii libere.

tocmai de asta am deschis acest topic pentru ca am auzit multi oameni care zic in diferite feluri si vreau sa stiu si eu si altii dupa cum vezi care nu stiu .....

Fbt Himaxx 40A 4buc
Playere pioneer cdj 200 2buc
Mixer Allen&Heath PA12
Mixer Soundcraft EFX8
microfon--shure pg58 (wireless)

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 6:18 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Va rog sa va calmati

In principiu Lucian are dreptate

in mod stereo pe 2 ohmi amplificatorul va fi putin mai chinuit decat in mod bridge pe 4 ohmi

Treaba devine si mai nasoala atunci cand avem de-a face cu boxe pe mai multe cai ce contin filtre pasive

Ne putem trezi in situatia in care la anumite frecvente impedanta boxei se duce de la 8 la 4 ohmi (se suprapun raspunsurile difuzoarelor pe portiuni unde nu intervine filtrul pasiv)

In general amplificatoarele profesionale dau in protectie cand merg pe sateliti , nu cand merg pe basi. Contrar asteptarilor, Satelitii si fullrange-urile cu filtre pasive sunt cele mai nasoale sarcini pentru amplificatoarele audio.

La basi totul e lejer, nu ai filtre pasive, nu ai difuzoare multiple, doar sarma pana la difuzor.

Toti producatorii seriosi de amplificatoare iau aceste variabile in calcul atunci cand declara limitele de functionare ale unui amplificator

De exemplu la ECLER DPA2000, fi sigur ca merge si in 1.3 Ohmi daca ii pui sarcina liniara, exact pentru a preintampina problemele ce apar la 4 sateliti de 8 ohmi cu filtre pasive in paralel pe canal.

Lo o prostie chinezeasca nu as baga mana in foc ca merge mult timp pana da afara sau ia foc, pentru ca subdimensionarea costa si Chineziii sunt zgarciti. 8)

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 6:31 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Racautanu Gabriel scrie:
....DACA VREI LECTII DE FIZICA....ITI PREDAU!!!!!!!

PAI NU EU AM PUS INTREBAREA ASTA:

Racautanu Gabriel scrie:
cand folosesc un amplificator in bridge 4 omi este la fel cum lai folosi 2x2 ohmi ????

Pur teoretic in baza furmulei pe care "o sti" raspunsul la modul in care ai pus intrebarea era evident...
Nu ai intrebat la modul in care s-a ajuns cu discutia, tot datorita postului meu de nesimtit :P
Sa sti ca nu ma supar sa faca Mircea un nou rank care sa se cheme NESIMTIT si sa mi-l atribuie... :lol: :lol: :lol:
Numai bine...

Cat despre "Z" intr-adevar se poate discuta zile intregi, insa in opinia mea diferenta principala in cazul nostru este ca nu este o constanat ci variaza.

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 7:23 pm 
Neconectat
User

eu am facut acest topic din aceasta cauza ca toti iam auzit cu diferite chestii eu asa stiam si eu daca amplificatorul e in bridge pe 4 omi ambele canale sunt in 2 omi ...

si din aceasta cauza am deschis acest topic poate asa invatam toti

pun pariu ca 90% dintre useri nu stiu

Fbt Himaxx 40A 4buc
Playere pioneer cdj 200 2buc
Mixer Allen&Heath PA12
Mixer Soundcraft EFX8
microfon--shure pg58 (wireless)

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 7:34 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

ca si concluzie finala:

discutand simplificat , 4 ohmi bridge = 2 ohmi pe canal.

daca despicam firul in patru, treaba nu e chiar asa insa diferentele nu sunt atat de mari iar producatorii iau in calcul asta in procesul de proiectare a amplificatorului.

Cand spun "producatori", ma refer la cei care dau doi bani pe client, nu la aia cu ochii oblici care mananca orez :mrgreen:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 9:14 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Racautanu Gabriel scrie:
eu am facut acest topic din aceasta cauza ca toti iam auzit cu diferite chestii eu asa stiam si eu daca amplificatorul e in bridge pe 4 omi ambele canale sunt in 2 omi ...

si din aceasta cauza am deschis acest topic poate asa invatam toti

pun pariu ca 90% dintre useri nu stiu

In cazul asta accepta te rog scuzele mele... am crezut ca intrebi in necunostinta de cauza.
Poate asa o fi cum zici tu, ca 90% dintre useri nu stiu... desi cred ca e un procent cam mare... poate nu, cine stie? :shock:
Oricum sincer nu cred ca erai foarte sigur pe tine :roll:
Numai bine !

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 9:31 pm 
Neconectat
User

deci.....acuma intreb eu ca sunt mai greu de cap.....La mine ori e neagra ori e alba...
deci 2x2ohmi =4 ohmi bridge?
adica amplificatorul ala......merge la fel de greu pe 2basi legati in paralel pe bridge,cum merge pe 8 basi legati in paralel cate 4 pe canal?

fara explicatii fizice si chimice. DA SAU NU

cum ramane cu diferenta intre rezistenta electrica si impedanta?nu isi mai sparge nimeni caramida in piept? :lol: :lol: :lol: :lol:

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 9:50 pm 
Neconectat
User

LUCIAN LADARIU scrie:
deci.....acuma intreb eu ca sunt mai greu de cap.....La mine ori e neagra ori e alba...
deci 2x2ohmi =4 ohmi bridge?
adica amplificatorul ala......merge la fel de greu pe 2basi legati in paralel pe bridge,cum merge pe 8 basi legati in paralel cate 4 pe canal?

fara explicatii fizice si chimice. DA SAU NU

NU
LUCIAN LADARIU scrie:
cum ramane cu diferenta intre rezistenta electrica si impedanta?nu isi mai sparge nimeni caramida in piept? :lol: :lol: :lol: :lol:

si-o bagat pixu si s-o dus la o bere
chiar crezi ca-s multi dementi care se complica cu d`astea? noi ce avem vreo 2 ţigle lipsa pe casa :lol:

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 10:08 pm 
Neconectat
User

adi.....nu trebuie sa fi dement sa sti raspunsul la intrebarea asta.
problema se pune in felul urmator....:
cand vorbim de apa stim ca se bea cu paharul.Ar trebui sa stim ce inseamna banalitatile astea de care vorbim toata ziua.asa ne dam si noi sema ca de fapt vorbim de spre ceva despre care habar nu avem ce este.
am stat de vorba cu cineva de pe forum care stia ca 2 difuri de 8 ohmi legate in paralel fac 4 ohmi,dar nu stia de ce.nu stia formula de calcul la legarea in serie si paralel a rezistoarelor.Am impresia....ca noi aici ne dam in besini care cum da mai tare si noi habar nu avem despre treburile banale

Sus

MesajScris: Lun Feb 14, 2011 10:43 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Eu nu am studiat ce zic altii...
dar hai sa o luam si noi babeste dupa formule si sa analizam si practicul,,,
Cum se zicea se bea cu paharul/// ce? eu de ex beau bere...
In primul rand un amplif facut sa dea 2x400 .4 ohmi nu va putea sa dea 1x1600 pe 4 ohmi in bridge nici daca il tin finalii ca nu are sursa dimensionata pt asta...
Apoi cum am mai zis nu sunt doua difuzoare (modele de difuzoare) care sa aibe acelaso grafic de impedanta (sau da?)
Teoretic conform P=upatrat/z la 400W=upatrat/4
upatrat=1600
U la bornele dif = 40V
P=u*I => I=p/I=400/40=10A
i=u/r adica 40/4 = 10A (normal ca tot 10 :lol: dar va trebui sa calculam si mai tarziu)
In cazul cand pune in punte tensiunea se dubleaza...
De ce ? se intreaba unii...
Pai pentru ca in cazul normal, difuzorul este cuplat intre masa si, + sau - Ua (prin finali si rezistentele serie cu ei)
In cazul punte, difuzorul este conectat intre cele doua plusuri ale canalelor, iar unu dintre ele este alimentat cu semnal inversat ca faza...
Ce se intampla... in momentul cand un terminal al difului este la -Ua celalat este la +Ua, cum sursa e simetrica rezulta o dublare a tensiunii...

In cazul nostru 80V
Daca pastram difuzorul de 4ohmi => I=U\R => I = 80/4 = 20A deci dublarea curentului prin finali !!!
Ceea ce nu ar tine decat daca finalii suporta, dar de regula proiectam sa scoatem untuu din finali...
Si tot odata ceea ce ar rezulta ar fi:
P=Upatrat/Z => 6400/4= 1600W
Sau P=U*I= 80x20=1600

Daca punem un difuzor de 8 ohmi in schimb (dublam impedanta)
Avem U=80V Z=8ohmi => I = 80/8 = 10A acelasi curent care il suporta finalii
Putere 80x10=800W
sau P=Upatrat/Z = 6400/8 = 800

Va las pe voi sa spuneti acum cum credeti ca stau lucrurile in practica... :mrgreen:

Acum ar trebui tinut cont de faptul ca odata cu incalzirea bobinei ii creste rezistenta electrica :lol:
Pt ca vorbim de puteri nominale nu?
Cum sta treaba cu difuzoare care au aceeasi putere program cu cea rms a amplificatorului?
Aici amplificatorul ar trebui sa mearga la -3dB (jumate din putere) si varfuri ocazionale sa atinga limita maxima...

Sunt atatea de luat in calcul... incat intai cred ca ar trebui stabilite acestea apoi facuta o evaluare la cum se comporta cu 2x4ohmi stereo fata de 8 ohmi bridge ( sau 2x2 cu 4 tot una imi e).

Si fiecare cred ca are (sau ar trebui sa aibe) in vedere asta cand isi face setup-ul !!!

Ultima oară modificat de Iordache Ionut pe Lun Feb 14, 2011 10:53 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 37 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2