The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iun 25, 2025 4:28 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Recomandare microfon pentru interviu
MesajScris: Sâm Mai 18, 2013 2:10 pm 
Neconectat
User

Salut,

Sper sa fi postat in sectiunea potrivita.

As vrea sa-mi fac un setup pentru a trage niste interviuri de blog. Pentru un sunet mai clar, la device-ul video voi conecta un mixer Mackie 402 VLZ 3 + un microfon sau doua. Nedumerirea mea este simpla - ce tip de microfon s-ar preta mai bine? Bugetul nu este mare, 150-200E.

Am analizat alternativele si s-ar putea folosi inclusiv un Audio Technica AT 2020 (mixerul are suport pt. 48V), insa e posibil ca distanta dintre cei doi vorbitori (eu si invitatul) pana la microfon, sa fie si de un metru, ceea ce ar altera calitatea sunetului. Financiar ar fi avantajos caci ies undeva la 5-600 de lei.

O alta varianta ar fi sa cumpar un sistem de doua lavaliere cu emitator wireless si un reciver, insa aici preturile o iau in sus destul de mult. Un Db Technologies Pu 860 cu o singura lavaliera si un singur emitator, costa pe la 6-700 de lei. Daca mai adaug un set lavaliera+emitator cred ca trec binisor de 1100-1200 de lei. Exista si alte variante de marci aici? T.Bone ar fi mai ieftini dar imi este teama de chinezisme. Stiu ca sunt si lavaliere fara emitator, doar cu fir, insa ar fi destul de nasol sa stau cu fire de 5-6m pana la mixer, pentru fiecare interlocutor.

Mai sunt microfoanele "shotgun", dar e nevoie de cineva sa stea fix deasupra vorbitorilor, ceea ce ar fi neproductiv.

Asadar, ce recomandare ati avea?

Multumesc,

Sus

Subiectul mesajului: Re: Recomandare microfon pentru interviu
MesajScris: Dum Mai 19, 2013 8:08 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Salut !

Microfoanele tip condenser (cele ce necesita phantom power) sunt destul de sensibile si
nu se altereaza calitatea sunetului ca la cele dinamice de care tre sa stai destul de aproape.
Un condenser omni directional ar fi de folos, cu singura conditie ca spatiul in care se face interviul
sa fie unul tratat acustic la un nivel decent, ca sa nu captezi si reflexiile peretilor...
Bineinteles ca apare o crestere a raspunsului in joase cu cat esti mai aproape de mic.
Pentru un contur egal al raspunsului in frecventa atat pentru reporter cat si interlocutor,
plasezi microfonul undeva la jumatatea distantei dintre voi !
Cu cat aceasta distanta e mai mare, reflexiile incaperii au un nivel destul de mare comparativ
cu semnalul util, de aceea cum am zis ai nevoie de o camera tratata cat de cat acustic !

Toate cele bune si succes !

Sus

MesajScris: Dum Mai 19, 2013 10:59 pm 
Neconectat
User

Merci de sugestii. La un moment dat eram convins de Audio Technica AT2020 dar dupa ce am mai citit cate ceva, mi-am dat seama ca are un unghi de captare destul de ingust si risc sa ne auzim prost.

Insa sunt din ce in ce mai convins ca cea mai buna solutie ar fi sa pun cablaraie pe invitat, mai exact un microfon lavaliera care undeva in maxim 2m, sa se termine cu o mufa XLR. De acolo ma duc 5m cu un cablu XLR pana in mixer. E o "tiganie" cumva, dar calitativ, banuiesc ca e cea mai buna solutie, mai ales daca stam amandoi jos, la o masa. Un sistem lavaliera wireless pleaca de la 700 de lei (DB), insa mie imi trebuiesc doua microfoane/emitaroare. Daca as alege varianta cu fire, as gasi Audio-Tehnica MT838b (spre exemplu) la 280 lei/buc si as avea calitate asigurata.

Mai analizez...

Sus

MesajScris: Joi Iun 13, 2013 11:58 am 
Neconectat
User

Cauta 2 lavaliere sh...pe fir. Daca tot ai posibilitatea folosirii unui mixer atunci mergi pe varianta asta. Daca implica miscare multa...abia atunci uita-te la wireless. Nu e nici o tiganie...se practica in mod curent in televiziuni! Cauta micrfoane condeser cu pastile hypercardio sau cardio..omnidirectionalele pot crea neplaceri in exterior/medii zgomotoase!

Microfoanele de tip shotgun cu deadcat-ul aferent(obligatoriu pentru exterior si/sau mediile zgomoase unde se doreste izolarea subiectilor!!!) sunt ok daca ai pe cineva care sa stea cu el in mana deasupra voastra, altfel, sansele de a fi intra dead-catul in cadre e prea mare, si nu isi are rostul.

Sus

MesajScris: Joi Iun 13, 2013 2:09 pm 
Neconectat
User

Ma bucur ca solutia cu lavalierele pare viabila. Eu as merge pe produse noi, Audio-Technica AT803cB mi s-a parut o solutie buna pret/calitate - costa 344 lei/buc (Sunt PFA si voi deduce TVA-ul, deci sunt ok ca pret). Modelul acesta vine fara mufa in capat dar ii voi pune un mini xlr mama, apoi mai cumpar 4-5m de cablu cu un mini xlr tata intr-un capat si XLR normal, tata, in celalalt capat, pentru conectarea la mixer.

Aici vreau sa va mai cer un sfat - la spatele invitatului, atunci cand folosesti o lavaliera wirelss, mufa microfonului intra in acel transmitator dreptunghiular care se prinde de pantaloni. In cazul meu, ca sa nu atarne incomod cablurile la spate si sa stea prinse cumva, pentru varianta de lavaliera cu fir, exista la Audio-Technica un adaptor dreptunghiular cu suport de baterie inclus (daca nu ai mixer cu phantom pw), care se va prinde de pantaloni si din care poate pleca un cablu spre mixer. Dar ppretul se dubleaza sau chiar mai mult de atat, fata de microfonul simplu. Stiti sa existe si in Romania (si sub ce nume) adaptoare XLR care sa se prinda de pantalonul invitatului si sa imi asigure legatura intre cablul microfonului si cablul de la mixer? Nu as avea nevoie de suport pentru baterie neaparat, decat ca un "bonus".
Ma refer la ceva de genul:
Fişiere ataşate:
d-368-368.jpg
d-368-368.jpg [ 10.33 KiB | Vizualizat de 6881 ori ]
Fişiere ataşate:
at8531.jpg
at8531.jpg [ 60.87 KiB | Vizualizat de 6881 ori ]

Sus

MesajScris: Dum Iun 16, 2013 3:43 pm 
Neconectat
User

:) Buna ziua!Dintre cele 3 variante cea mai buna fara echivoc era cu audio tehnica ,nu atat tratamentul acustic e important cat plasamentul mic intre interlocutori, evb de viteza de reactie .Reveritor la ceea ce a spus domnul moderator sunt partial deacord ,creste o perceptie a frecventelor joase datorita modului de perceptie al urechii umane..Oricum paternul si impliit curba constructorie a mic nu se poate deforma decat prin adaugarea de filtre dar capacitate de captare nicidecum...Chestii de nuanta deja deci ai gresit parerea mea ca alea mici capteaza suflul din om si implicit ai sa ai multi bolnavi de tbc mai in gluma mai in serios prin studio... :) dar cred ca banii ar fii fost destul de multi pentru un alt tip de mic condenser.Puteai sa faci un echivoc intre banii care ii aveai si camera care o ai si implicit urmareai raspunsul catorva micuri in care te-ai fii incadrat utilizand cele 2 conditii de mai sus. PS Sa nu mai uitam de invitatii neglijenti care pot pleca cu lavaliera acasa si sa smulga firul ... :)

Sus

MesajScris: Dum Iun 16, 2013 9:16 pm 
Neconectat
User

Multumesc,

Eu inca nu am facut nicio investitie. Tot analizez.

Varianta cu Audio Technica AT2020 mi-ar surade desigur, din cauza pretului. Dar conditiile interviurilor nu vor de studio. Probabil niste camere normale, fara galagie in jur.
Oare acest patern al lui AT 2020 ( http://www.audio-technica.com/cms/resou ... index.html ) va avea capacitatea sa capteze bine doua persoane, pozitionate intr-un unghi de 130 de aprox. grade fata de microfon, la o distanta de un metru?

Sus

MesajScris: Lun Iun 17, 2013 7:44 am 
Neconectat
User

Daca vrei maximul de eficienta mergi pe lavaliere. Daca vrei inviatii tai pot tine in mana decent un microfon atunci poti lua orice microfon handheld de pe piata..inclusiv setul ala de behri xms va suna ok... La un metru distanta ai sanse mai mari, sincer cu o pereche de condenser cu capsula mica si caracteristica directionala (capusula cardio sau hypercardio)!
Solutia pe care o propui tu cu at2020 e ok in indoor si medii relativ controlate, altfel trebui pus mult eq, pt a corect tot ce prinde capsula. LDC (large diaphragm condenser) sunt recomandate pe close mike-ing, nu pentru distante de 1m. Singurele cazuri in care am vazut LDC-uri folosite la distante de mai mult de 30-40cm au fost OH-uri pt anumite seturi de tobe/tobari (si aici deja discutam despre micrfoane de peste 700E).

Daca tot ai mixer la dizpozitie, ai +48v, atunci mergi pe lavaliere sau condesere cu capusla mica!

Sus

MesajScris: Joi Iun 20, 2013 11:22 pm 
Neconectat
User

Merci tuturor. Voi merge pe lavaliere, cardioid cel mai probabil.

Totusi inca nu am gasit solutia pentru spatele invitatului. Daca se ridica de pe scaun sau eu daca stau in picioare, voi simti cu siguranta cum cablul ce vine de la mixer va trage de cablul subtire al lavalierei mele, si asta nu e un lucru normal.

Tot caut ceva de genul ( http://www.electrovoice.com/product.php?id=1024 ) dar nu gasesc nicaieri in RO. Ma rog, este o solutie de la RODE (micon adapter la xlr) dar costa 200 de lei si nu are rost :)

Cum vedeti prinderea la spate a conexiunii dintre mufa lavalierei si mufa cablului balansat? (cred ca va fi un mini xlr mama la mini xlr tata... oricum iau mufe separate si cablu la metru). Sa vin cu clame de rufe de acasa e jenant :))

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2