The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mar Iul 22, 2025 5:04 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: impedanta finala filtre
MesajScris: Mar Oct 27, 2009 11:11 pm 
Neconectat
User

As avea niste intrebari referitoare la filtrele pasive:

1.De exemplu daca am un filtru pasiv cum as putea afla impedanta finala a filtrului ??
2.Daca as face o bobina cu inductanta de 1.3 mH de exemplu, cum pot verifica dupa ce am facut-o daca chiar are 1.3 mH ???

cam astea ar fi intrebarile momentan...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 27, 2009 11:36 pm 
Neconectat
User

Prima ta intrebare nu este prea clara.Un filtru nu schimba impedanta difuzorului in domeniul in care nu actioneaza, adica un filtru trece jos nu modifica impedanta wooferului pus in cutie pana in apropiere de frecventa de taiere.In domeniul in care filtrul actioneaza (taie) impedanta ansamblului difuzor+filtru creste.Avand doua filtre trece jos si trece sus, impedanta finala a boxei va arata liniar (teoretic) pentru un filtru Butterworth si cu un varf la frecventa de taiere pentru un filtru LR.

Ca sa aflii inductanta unei bobine trebuie sa o masori cu un aparat special sau sa-i sti impedanta la o anumita frecventa.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 27, 2009 11:48 pm 
Neconectat
User

Poate ca nu m-am exprimat eu bine la prima intrebare, sau nu ai inteles tu ...
Ma refeream la faptul ca daca am un filtru si nu-i mai stiu impedanta ( nu stiu daca ii pe 4 ohm sau pe 8 ohm, il am de mult timp ) cum pot afla ce impedanta are ???

Cum se numeste aparatul ala ?? Stiu ca aveam la faculta un multimetru si avea functie de masurat inductanta bobinelor dar era scump :roll: .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 28, 2009 8:30 am 
Neconectat
User

Ridici schema filtrului (sa vezi ce ordin are - este f usor), citesti valorile condensatorilor, si calculezi cu unul din numeroasele calculatoare de pe net sa vezi cam la ce impedanta si frecventa de taiere se potriveste. (Nici asta nu e greu)
Daca nu se potriveste [direct] cu nici un model teoretic, scoti un picior de la fiecare bobina si o masori cu un L-metru.
Rogi pe cineva care are asa ceva sa te ajute. Apoi reiei operatia de la pct. 1 avand si valorile bobinelor.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 29, 2009 10:08 pm 
Neconectat
User

Mersi de informatie, o sa incerc sa vad ce iasa :idea:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2