The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Iul 24, 2025 1:45 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: filtre proaste
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 3:28 pm 
Neconectat
User

am niste filtre facute de cineva ....
au fost proiectate (cred) pentru C15-400 si PA-D52

le-am pus pe AM-12LF si PA-D52 si suna prost tare

taierea se face undeva la 2.7 - 2.8 khz, 12 dB pe joase si 18 dB pe inalte

pana aici nu-i nici o problema

problema e la atenuare, si de aici suna rau, adica wooferul merge umar la umar cu driverul ... ba parca il ia inainte si suna prea infundat

partea de protectie e ceva hibrid intre schema asta
Imagine
mai exact blocul de protectie, in care becurile de camion au fost ilocuite cu un halogen de 35 W la 12 V .... in paralel cu un cond de 2.2 micro

dupa acest bloc este filtru propriu-zis din 2 condensatoare (4 defapt ca-s legaturi in paralel pe acolo) si bobina

dupa partea de filtru este trantit un L-PAD cu atenuare de vreo 7 dB

asa-i ca e normal sa sune prost ?
eu m-am gandit sa zbor L-PAD-ul de acolo, si sa refac blocul de protectie asa cum era el pe filtrul original, cel din schema de mai sus

am avut filtrul ala cu PHT-408 si hp-15w si suna foarte bine
raportul de SPL tot de 9 dB era, asa cum este si intre pa-d52 si AM-12LF

daca pht + hp rezistau la 400 W in regim program pe acel filtru, sigur va rezista si PAD-ul la 600-700 W in regim program

are cineva vre-o alta idee ?
propunere ?
solutie?

LE: am facut ceva teste cu L-PAD-ul anulat si parca suna mai bine la volum mic

am dat putin boost de pe la 12 khz in sus ... sa aud ţţ ţţ ţţ-ul din melodii, si chiar imi place cum suna

problema se pune - ce se va intampla la volum mare ? nu am posibilitatile de testare

Mircea, DNA, shambala, restul care se mai pricep ... ce ziceti, sa pun becurile de camion si sa-i dau forja ?

Sus

Subiectul mesajului: Re: filtre proaste
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 4:51 pm 
Neconectat
User

black_knight scrie:

daca pht + hp rezistau la 400 W in regim program pe acel filtru, sigur va rezista si PAD-ul

scuze de offtopic dar tu cand dadeai cu 400w in hp cu acel filtru, nu ti se aprindeau prea tare becurile alea?. Eu cand duc max-ul 2500 putin in clip (care dupa masuratori are cam 400w), porturile de reflex de la boxa lumineaza ca si farurile. Nu am avut curaj sa stau acolo cu volumul mai mult de 2-3 sec.

In regim de exploatare normal al boxelor, cred ca becurile ar trebui sa stea stinse....nu?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 4:56 pm 
Neconectat
User

eu nu aveam posibilitatea sa vad becurile de pe filtre .... deci nu stiu ce se intampla cu ele

si nu e normal ca becurile sa stea stinse, e normal ca ele sa se aprinda, si in felul asta sa consume din puterea care altfel ar ajunge in driver si i-ar face bobinutza scrum

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 6:04 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Sebi, eu sunt de parere ca se aprind mai mult datorita distorsiunilor; am patit si eu pana sa-mi iau un DAC. Doar cu o placa integrata, ziceai ca s-au mutat luminile dintr-o discoteca in boxa.

Pot tine acum un T-AMP 2400 usor in clip (cat sa palpaie din cand in cand ledurile rosii) si nu au nimic nici becurile de pe filtru, nici PHT -ul.

Scuze si eu de offtopic.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 8:57 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

nu se `vede schema

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 07, 2009 9:15 pm 
Neconectat
User

cel de aici
http://forumpoweraudio.ro/viewtopic.php?t=42

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 09, 2009 1:05 pm 
Neconectat
User

black_knight - doar 2 observatii:
1 - "ttt-ttt"-urile care iti plac pot fi corecte ... sau nu (exagerate). tine seama ca la volum mare vei avea o tona de reflexii (cu exceptia sonorizarilor in aer liber).
2 - L-padul poate fi "dupa calculator" sau calculat corect/destept, fara sa faca risipa de putere, iar filtrul calculat pt impedanta driverului + L-pad, la frecventa de taiere.

Cu alte cuvinte, in cazul puterilor mari L-pad-urile clasice sunt o prostie, si se inlocuiesc cu un fel de L-pad mai deosebit, cu R serie mare si cea paralela mica, pt a nu consuma putere incazind inutil niste rezistente. Caz in care acel divizor rezistiv va schimba impedanta vazuta de filtru, si deci acesta se calculeaza pt noua valoare.
In plus, trebuie verificat daca la frecventa de taiere aleasa impedanta driverului mai este 8 ohmi (constanta).

Peste toate, frecventa de taiere ar fi bine sa fie la 2 octave mai sus de Fr a driverului pt a evita sau macar minimiza ciocurile in raspunsul real(acustic) al filtrelor. Cu cat ordinul de taiere a filtrului e mai amre, cu atat ciocul e mai mic - 24dB/oct ar fi ideal. Din pacate toate astea ridica cate putin (fiecare) pretul filtrelor, asa ca incep compromisurile ...

Inca ceva - de obicei driverele au o cocoasa intre 1,5 si 3khz, asa ca ar trebui facuta si o compensare in frecventa - cat de cat - cu un C calare peste R serie a L-padului.
DNA a explicat de mai multe ori treaba asta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 09, 2009 1:22 pm 
Neconectat
User

PS : AM 12 LF ar trebui taiat mult mai jos de 2,7-3khz, iar intre Ft woofer si Ft driver lasat un ecart de frecventa; 3khz e ok pt PAD52.
Si tot ok pt PAD52 este becul halogen de 35W/12V, strapat de un 2,2uF.

Becl/becurile NU trebuie sa se aprinda, doar sa palpaie, si asta la putere mare. Cand se aprind inseamna ca a intrat in functiune protectia.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 11, 2009 10:45 am 
Neconectat
User

shambala scrie:
PS : AM 12 LF ar trebui taiat mult mai jos de 2,7-3khz, iar intre Ft woofer si Ft driver lasat un ecart de frecventa; 3khz e ok pt PAD52.
Si tot ok pt PAD52 este becul halogen de 35W/12V, strapat de un 2,2uF..

ok pe naiba
suna ca dracu
boxele parca nu au inalte, sau au un driver care nu urca deloc

suna mai tare wooferul decat driverul

am modificat partea de protectie + L-PAD .... la modul ca am eliminat-o total si am pus in loc cele 2 becuri de camion strapate de 2,2 uF
combinatia asta suna foarte bine
inaltele sunt inalte, driverul este prezent, si per-total suna foarte bine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Oct 12, 2009 9:09 pm 
Neconectat
User

Eu nu am scris nimic despre atenuarea din L-pad. Aia o faci cat vrei tu -dupa cum ii place tie sa sune. Am spus doar ca frecventa de taiere de 3khz este ok pt pad52. Si ca halogenul de 35W/12 este la fel de ok.
Daca ai eliminat si L-pad-ul si halogenul, nu mai poti spune cine iti atenua driverul.
Oricum, nu uita ca halogenul la rece este sarma - cam 0,3-0,4ohmi, mai putin decat becurile de 24V.

Senzatia ca driverul este acoperit de woofer vine de la excesul de medii de pe woofer. De aceea am si scris ca taierea wooferul este realizata mult prea sus.
Dar daca ai ajuns la o varianta care "suna foarte bine" este perfect...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 13, 2009 7:32 am 
Neconectat
User

shambala scrie:
Senzatia ca driverul este acoperit de woofer vine de la excesul de medii de pe woofer. De aceea am si scris ca taierea wooferul este realizata mult prea sus.

Asta e unu la mana, iar alt semn e lipsa basului.
Adi, vezi ce se intampla daca inversezi faza la driver.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2