The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iul 28, 2025 1:19 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Incalzirea difuzoarelor
MesajScris: Mie Aug 26, 2009 1:42 am 
Neconectat
User

In ce masura afecteaza incalzirea difuzoarelor frecventa de taiere a unui filtru de ordin 2?Am observat cresterea cu 10 ohmi a impedantei boxei la toate frecventele.La rece avea intre 8 si 10 ohmi iar la cald in jur de 20 ohmi.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 26, 2009 7:33 am 
Neconectat
User

Da-mi te rog mai multe detalii despre difuzoarele care le-ai incalzit si modul in care ai facut-o. Eu am experimentat doar pe cateva modele nu din cele mai performante, sunt curios altele cum se comporta.
Diferenta este semnificativa, dar exista spice pentru asta.
In cel mai rau caz foloseste un calculator de filtre, si fa putin reverse engineering.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 26, 2009 12:12 pm 
Neconectat
User

Am folosit 12WS600 si D220Ti. Teoretic, la un filtru de ordin 1, daca impedanta se dubleaza frecventa de taiere scade de doua ori (la driver).Desi condensatorul serie catre driver permite o trecere mai mare a frecventelor periculoase pentru driver, la un filtru de ordin 2 avem si bobina in paralel cu driverul.Deocamdata intreb pe forum , dar o sa si experimentez ceva.Sunt curios pentru ca eu am calculat filtrele la rece.La cald nu mi se pare ca suna mai rau, dar poate driverul este mai stresat.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 26, 2009 7:51 pm 
Neconectat
User

In ce mod le-ai incalzit? Da mai multe detalii.
Incearca sa masori doar difuzoarele, scoate borne de test inafara boxei. Da-i putin span si masoara repede. Eu asa am facut.
Impedanta boxei nu e tot una cu difuzoarele, dar in mare e pe aproape.

Alta chestie, la driver impedanta lui nu afecteaza asa mult taierea gratie Lpad-ului.
Incalzirea eu o simt mai mult la bas la coaxialele de 12, dar asta pentru ca pe driver intra prea putina putere ca sa le incalzesc. Se simte clar diferenta de tonalitate cand compari unul cald (ajuns la 9 ohmi Re :twisted: ) cu unul rece, desi reci suna la fel. Nu suna neaparat mai rau, iar pierderea de spl nu prea se simte decat pe bas, dar diferenta este pentru cine are putina bunavointa sa o auda.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 26, 2009 11:26 pm 
Neconectat
User

S-au incalzit dupa 4 ore de functionare pe la 400-500W in curte la bunica mea.Eu nu am L-pad pentru ca nu am putut folosi rezistente de asemenea putere (-10dB atenuare).Am folosit in schimb metoda mai ieftina si care suna si mai bine, inaintea filtrului o rezistenta de 20 ohmi in paralel cu un cond de 1uF.Stiu ca L-padul e mai bun teoretic, dar impedanta acestor drivere cu hornurile aferente nu are varfuri mari (maxim 15 ohmi) sub frecventa de taiere, varfuri care ar necesita o aplatizare prin L-pad.Spatele wooferului era caldut, la fel si driverul.Nu am putut masura fiecare in parte deoarece boxa avea filtrul in ea si pana il scoteam se si raceau difuzoarele un pic.De aceea intreb, cei care au mai facut filtre, cum le calculeaza, la rece sau la cald, sau intre ele?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 27, 2009 8:49 am 
Neconectat
User

e logic sa se incalzeasca dupa cateva ore cu puterea aia la borne :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 27, 2009 10:00 am 
Neconectat
User

Lpad-ul nu are rolul de a micsora varfurile de impedatanta sau variatiile, acesta e doar un efect secundar.
Eu am calculat doar la rece deoarece nu ascult tare.
Inca ceva, la bas te mai scapa zobelul de cresterea impedantei.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 27, 2009 11:32 pm 
Neconectat
User

Sharky, vad ca numai tu iti bati capul pe aici.Deci le las asa?M-am gandit sa mai scad condenstaorul ce duce spre driver dar asta va afecta raspunsul la putere mica (la rece).Eu de asta ma tem, ca scade frecventa de taiere a driverului.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 28, 2009 8:36 am 
Neconectat
User

Evident ca frecventa scade, dar si puterea pe el scade.
Foloseste ordinul 2 sau 3 si pune si o rezistenta in paralel cu driverul ca sa mai franeze cresterea asta.
Scoate niste fire pt difuzoare si refa masoratorile, sa aflam rezultatele corecte, desi cred ca tot pe acolo se invart.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2