Aceste teste sunt făcute pe acelaşi echipament, în exact aceleaşi condiţii.
Pe măsură ce mai primesc difuzoare, altele dect Paudio, o să le măsor, respectând condiţiile de măsurare, poziţia, etc, apoi voi posta graficele.
O să păstrez incinta în care am făcut testele ca incintă standard pentru testare.
Atenţie !
* Testul este relevant pentru acest tip de incintă.
În alt fel de incinte difuzoarele vor suna diferit. De exemplu, un difuzor care prestează foarte bine într-o incintă mare, poate să sune rău într-o incintă mică. Reciproca este pe deplin valabilă.
* Testul este făcut la putere mică ( 1w/1m ).
La puteri mari pot apare diferenţe datorate compresiei termice.
Din testele mele ( făcute timp de 4 ani de zile ) am constatat că aceste diferenţe nu trec de 1,5dB , maxim 2dB. Difuzoarele cu bobina de 3" pot fi mai bune decât cele cu bobina de 4", dar la putere foarte mare, avantajul se diminuează.
* Testul este pur tehnic, verificabil şi repetabil.
Este o demonstraţie a faptului că difuzoarele P.Audio se comportă la fel, mai bine , sau apropiat de competitorii lor direcţi.
* Difuzoarele SD18 şi FL18 au fost testate fără un rodaj iniţial ( nu am avut unele folosite şi nici timp să le rodez ). Restul difuzoarelor implicate în test au la activ cel puţin 20 de ore de funcţionare în Pmax.
* Testul a fost făcut cu următorele echipamente:
Instalaţie măsură - Creos FFT
Amplificator Ecler DPA2000 fără procesare şi fără filtrul rece sus cuplat.
* Condiţiile de măsurare:
-Boxa de test amplasată pe sol.
-Microfonul amplasat la 1 metru de faţa incintei
-Semnal de test sweep în 900 paşi, de la 20Hz, la 20khz
-Intervalul de măsurare al undei directe -2,9mS
-Semnalul de ieşire a fost etalonat pe o rezistenţă ceramică bobinată de 8,19 ohmi la 2,87Vef, citiţi de un aparat True RmS, cu o eroare de maxim 1%.
Şi acum, graficele.
Pentru început, răspunsul individual al difuzoarelor implicate în test.