The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iul 19, 2025 1:58 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 121 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 01, 2006 2:39 pm 
Neconectat
User

In practica boxele nu vor fi puse chiar una langa ala, camera isi va face simtita influenta, si castigul variaza f mult.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 10:37 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 03, 2006 1:23 am 
Neconectat
User

Sharky sa inteleg din ce ai zis tu mai sus ca daca tin boxele in camera una peste alta (sau ma rog, foarte apropiate una de cealalta) se va auzi mai tare decat daca le-as pune mai departate una de cealalta? :?

Dar care ar fi explicatia? Ca doar presiunea sonora produsa de cele 2 boxe este aceasi indiferent daca sunt una langa cealalta sau la distanta mai mare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 03, 2006 10:55 am 
Neconectat
User

E greu de prezis cum se vor auzi amplasate in pozitii diferite.
Ramane sa experimentezi.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 10:39 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 03, 2006 4:36 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Sebi scrie:
Sharky sa inteleg din ce ai zis tu mai sus ca daca tin boxele in camera una peste alta (sau ma rog, foarte apropiate una de cealalta) se va auzi mai tare decat daca le-as pune mai departate una de cealalta? :?

Dar care ar fi explicatia? Ca doar presiunea sonora produsa de cele 2 boxe este aceasi indiferent daca sunt una langa cealalta sau la distanta mai mare.

studiaza putin compunerea undelor :wink:

peste o anumita distanta (care variaza cu frecventa) boxele nu se mai cupleaza si nu vei mai avea castig de 6 dB ci mai mic :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 03, 2006 11:48 pm 
Neconectat
User

nexus3 scrie:

studiaza putin compunerea undelor :wink:

Nu ai putea sa-mi dai ceva bibliografie (preferabil internet ca nu am timp sa caut carti pe la biblioteca :wink: ) in legatura cu acea problema?

Deci daca am 2 boxe full range si ma duc la o sonorizare (o nunta), este bine sa le pun la o distanta cat mai mica una fata de cealalta? Care ar fi distanta maxima dintre boxe ca sa nu pierd cei 6 dB si sa se auda bine?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 04, 2006 12:19 am 
Neconectat
User

daca ii pui prea aproape, n-o sa acoperi k lumea sala cu sunet :)
punei numa la distanta ca n-o sa auzi diferenta (la spl)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 04, 2006 1:21 am 
Neconectat
User

ti-a scris nexus mai sus cuvintele magice..."sfert de unda"
De acolo crescand distanta apar anularile...

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 10:39 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 04, 2006 11:38 am 
Neconectat

Sebi scrie:
Care ar fi distanta maxima dintre boxe ca sa nu pierd cei 6 dB si sa se auda bine?

1/4 x lungimea de unda

lungimea de unda o vei lua in zona bass-ului deoarece nu ai nici o sansa sa cuplezi inaltele sau medile deoarece lungimile de unda a acestora sunt de cativa centimetri

singura zona unde poti castiga prin cuplare este subbass-ul

acum problema se pune :
ce alegi?

acoperire corecta sau 3 dB suplimentari

inca o problema ce poate aparea este comb filtering (fenomel nasol care apare la plasarea alaturi a doua boxe care acopera aceeasi suprafata , dar fara ca ele sa se cupeze acustic)

parerea mea este ca trebuie sa renunti la cuplaj si sa plasezi boxele incat sa acopere suprafata necesara

cuplajul acustic este bun pt subwoofere

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 04, 2006 3:14 pm 
Neconectat
User

care este formula pt lungimea de unda?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 04, 2006 3:24 pm 
Neconectat

uite aici un programel super pt calculat lungimea de unda
http://www.sengpielaudio.com/calculator-wavelength.htm

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 05, 2006 3:26 am 
Neconectat
User

nexus3 scrie:
inca o problema ce poate aparea este comb filtering (fenomel nasol care apare la plasarea alaturi a doua boxe care acopera aceeasi suprafata , dar fara ca ele sa se cupeze acustic)

Nexus, deci care ar fi cauza acelui fenomen, comb filtering? De ce nu se cupleaza boxele din moment ce sunt puse una langa alta? :?

Sus

Subiectul mesajului: !!!!!
MesajScris: Dum Mar 05, 2006 10:49 am 
Neconectat
User

Mi-au sosit toti banii..gata..se apropie ziua comenziii....
astept totusi sa vdm..poate saptamana asta vine un nou import......daca nu tot comand :wink:

mi-a zis cineva ca in incinta de 65 litri in care vrei sa-mi pui WN-15S..cica raspunsul injos(cred ca ala este basul)..este de 66 hz in simulari....este adevarat?!..eu dupa cat m-am invartit pe aici..am inteles ca raspunsul de jos trebuie sa fie undeva pe la 40-45-50-55...nu zik bine?!....acela fiind basul.....in cazul in care se adevereste faza..as dori sa facem incinte de 120 litri...caci am inteles ca atunci raspunsul ar fi de 50.......

si inca o chestie poate imi compari C15-400B si WN-15S ...cum se comporta fiecare in aceeasi incinta+pht411(ma refer la plaja de frecvente redata..si pe unde ar fi filtru ala.....pe la cat 4000..sau pe unde...de curiozitate?!..).....caci daca riskam sa nu avem un 45-50-55 ...cu tot riskul as mari incintele astfel incat sa ajungem akolo..chiar daca vor fi de 120l...

dar ma mira..ca nu mi-ai recomandat din prima astfel de incinta..daca raspunsul in bas e asa naspa..(cica in simulari..).

totusi am mai explicat pt ce vreau cele 2 FULL RANGE betoane...sa nu cumva sa se pairda basul in sala mare...sau altfel de cazuri aiurea..sa fie 2 full range compacte cu cel mai tare dif posibil in banii mei, dar asta am mai lamurit..cred-ca pur si simplu este o eroare pe undeva pe la mijlok...

MULTUMESC!!!

:roll: :roll: :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 05, 2006 12:41 pm 
Neconectat
User

Gandeste si tu ..nu iti fie lene.
Cauza e scrisa mai sus.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 10:41 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 05, 2006 4:13 pm 
Neconectat
User

Sharky nu e vorba ca mi-e lene dar sincer sa fiu nu am inteles cum ai zis tu sa desenez sinusurile alea :oops: Nu prea am studiat astfel de chestiuni la scoala (Liceu cu profil economic, Facultate Stiinte Economice). Carte de matematica nu am vazut de vreo 3 ani. Am uitat multe chestii intre timp (si am invatat altele noi :) ). In plus tocmai s-a terminat sesiunea si momentan numa formule contabile si impozite am in minte :evil:

In fine ceea ce-mi aduc aminte din timpurile stavechi de la orele de trigonometrie este ca functia sinus arata cam asa:
Imagine

Deci tu ai zis sa desenez 2 deastea pe 2 bucati de hartie, sau ce?! Si cum sa le distantez cu 1/4, 1/2, etc, din lungimea de unda?! :?

In fine, mercy oricum.
Tot ce am inteles pana acum este ca nu se pot cupla frecvente medii si inalte din cauza lungimii de unda prea mici. Frecv. de 100hz are o lungime de aprox. 345 cm deci 1/4 din asta ar fi vreo 86 cm. Frecv. de 200hz are aprox. 170cm deci boxele ar trebui puse la vreo 40 cm una de cealalta pentru a se cupla pana la 200hz. Frecv. de 400hz are lungime de unda 86cm, s.a.m.d. Deci daca o sa pun boxele la 86 cm una de cealalta o sa se cupleze doar pana la 100hz. Mai sus nu o sa se cupleze fiindca aceasta distanta reprezinta pt 200Hz 1/2 lungime de unda, pt 400hz este chiar lungimea de unda, si asa mai departe. Cam la asta s-ar referi si fenomenul ala, comb filtering? Adica s-ar aplica la boxe full range care desi puse una langa alta nu se vor cupla decat pana la o anumita frecventa (joasa)?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 06, 2006 12:22 pm 
Neconectat
User

Ar fi util un subiect pe tema aceasta.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 10:42 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 121 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Următorul

Ora este UTC + 2