The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 07, 2025 11:25 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Proiect fullrange 3 cai 15" + 10" + PA-D52S+PH2513
MesajScris: Joi Feb 02, 2006 4:40 pm 
Neconectat
User

http://go.go.go.ro/enclosure_3cai.pdf

Aveti aici un proiect aproape complet de boxa fullrange. Aceasta incinta am proiectat-o dupa un model de incinta de la JBL. Dimensiunile le-am calculat din pdf-ul incintei JBL si am adaugat un difuzor pentru medii.

Pentru bass se poate folosi HP-15W, incinta cu tot cu volumele dislocate de difuzor si tweeter are aprox 65litri. Acordajul se poate face dupa recomandarile lui Nexus la 50Hz. Inca nu stiu lungimea porturilor folosite de nexus pt 50Hz (cu un capat cu guler). Difuzorul de bass m-am gandit sa-l folosesc in frecventa 40Hz - 500Hz

Pentru medii, in gama 500Hz-3000Hz am ales QS10P20 de la Selenium, deoarece are un raspuns foarte bun in aceasta gama. Incinta este inchisa si voi folosi fonoabsorbant din plin. Incinta aceea micuta are cam 15 litri.

Pentru inalte am ales un driver care sa aiba putere si performante bune in gama 3000Hz - >18KHz. M-am gandit la PA-D52S. Ca HORN am ales PH2513 din cauza dimensiunilor ce mi se potriveau si pentru a-i oferi un aspect placut.

Practic, aceasta incinta este exact ca cea produsa de Nexus, numai ca am adaugat o incinta inchisa sus pentru ca am eu o incertitudine ca un singur difuzor poate reproduce coerent toata gama 40Hz-3000Hz mai ales cand este si bass si voce in acelasi timp. Muzica gen Trance, Dance, House, Tehno, Blues...

Va rog sa-mi spuneti ce pareri aveti, ce greseli ati observat si cum as putea inbunatati acest plan.

Multumesc! :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 02, 2006 6:01 pm 
Neconectat
User

Mai bine puneai driverul deasupra pt a avea inaltele la inaltime mai mare si media intre bas si driver, in rest arata bine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 02, 2006 6:05 pm 
Neconectat
User

pai gandeste-te ca am plecat de la proiectul JBL, si am calculat incinta la 65 litri asa cum a recomandat Nexus. Nu stiu cum as fi putut sa pun incinta inchisa intre driver si bass... e matematica multa. Am ales cea mai simpla solutie facand acest compromis.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 02, 2006 6:37 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

arata bine :wink:

felicitari pt un proiect bine realizat

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 02, 2006 6:43 pm 
Neconectat
User

Am avut profesori buni! ;)
Multumesc!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 02, 2006 10:04 pm 
Neconectat
User

Da ai dreptate dar daca boxele vor sta pe jos si in fata lor va sta lume vei avea probleme mari cu inaltele, daca le vei folosi de pe stative ( ceea ce pare destul de greu 0 sau daca le vei avea la inaltime atunci nu vei avea nici un fel de problema.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 1:12 am 
Neconectat
User

Domnule Snake:
Teoria arata ca va inselati....
Am facut niste calcule, tinand seama de pozitia hornului pe boxa si de acoperirea pe verticala a acestuia care este de 65 grade.

Imagine

Din calculele mele rezulta ca:

Boxa fiind asezata pe podea:
-Un om avand inaltimea de 180 cm va putea auzi inaltele fara probleme de la o distanta minima de 50 cm, adica la jumatate de metru de boxa.
-Orice om mai scund de 1.80 va auzi inaltele de la o distanta mai mica.

Daca boxa ar fi asezata pe un stativ la o inaltime de 1.7 metri (170 cm):
-Un om avand inaltimea de 1.70 metri va auzi inaltele de la o distanta minima de 23 cm.
-Orice om mai scund de 1.70 va auzi inaltele de la o distanta invers proportionala cu inaltimea, astfel incat un gandac va auzi inaltele de la distanta de aprox. 1metru fata de boxa.

Trebuie sa tinem cont ca hornul are unghiul de acoperire de 90x65 grade (HxV) la -6dB, de aceea vom dubla distantele mai sus precizate pentru a avea o auditie buna.
De aici rezulta ca de la distanta de 1 metru fata de boxa oricine va auzi clar inaltele, fara nici o problema cu exceptia gandacilor sau persoanelor extrem de scunde!

Cat despre posibilitatea de asezare a incintei pe stativ, va spun ca este posibila, cu ajutorul unor ancorari suplimentare.... totul e sa se pozitioneze corect flansa pentru stativ exact in centrul de greutate al boxei.

Am sa revin cu planul finisat, cu vedere din cele 3 parti si voi corecta si posibilele erori de calcul ale dimensiunilor.

Astept parerile dvs.!

Ultima oară modificat de Codrut Alex pe Vin Feb 03, 2006 1:57 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 1:43 am 
Neconectat
User

Pentru a previzualiza incinta, pe baza proiectului am realizat o simulare vizuala ce corespunde cu proportiile si dimensiunile proiectului.

Imagine

Nu am gasit poza buna pt difuzorul de medii si nici poza hornului nu este originala, iar acela este lemn de parchet.

Va place cum arata ? Imaginati-va cum o sa fie imbracata in mocheta....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 9:58 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

mama, mama, ce reclama facem la conex/vodafone :lol: (glumeam - dar mi-ai adus aminte ca tre sa-mi iau un numar de conex) :roll:

- tuburile de reflex par cam mici ca diam sper ca au macar 70mm diam

arata interesant 8)

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 12:30 pm 
Neconectat
User

<<De aici rezulta ca de la distanta de 1 metru fata de boxa oricine va auzi clar inaltele, fara nici o problema cu exceptia gandacilor sau persoanelor extrem de scunde! >>
Da, dar cine sta la distanta de 1 m ? Daca ai sta la distanta de 10 M si ai fi mai scund si ai sta in spatele persoanelor inalte ?
Eu la asta ma refeream.:wink:
Oricum, dupa ce faci incinta sa ne spui cum se aude ...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 2:11 pm 
Neconectat
User

E vorba de minim un metru fata de boxe. Daca stai mai aproape de 1 metru fata de boxa si ai 1,80 nu mai auzi.... cine crezi ca sta mai aproape de un metru ? Reciteste ce am scris mai sus.. .. undele se vor propaga bine incepand cu un metru fata de boxa.
Deci:
- daca ai 1,80 si stai langa boxa, nu auzi inaltele
-daca ai 1,80 si stai la 1 metru de boxa auzi inaltele perfect, iar daca te duci la 10 metri auzi la fel de bine
- daca ai 1,58 (inaltimea mea) si stai la un metru de boxa vei auzi fara probleme si poti veni chiar mai aproape de boxa... Daca te duci la 10 metri vei auzi, iar daca se aseaza un tip inalt in fata ta ii spui sa se dea la o parte, dar nu prea conteaza pt ca esti destul de mic ca sa auzi inaltele printre picioarele lui...

Am prezentat 2 cazuri, iar la fiecare caz am demonstrat propagarea inaltelor pe verticala atat in sus cat si in jos si ti-am facut si schitza. Uite-te la dreapta BC (ipotenuza) si imagineaza-ti ca ai 1,80m si vei vedea ca daca te apropii de boxa nu mai auzi inaltele datorita unghiului. Daca te departezi nu ai nici o problema.
Hai sa fim seriosi... la 400W cata lume sta la mai putin de 1 metru fata de boxa ?

Nexus: tuburile au 70 diametru, dar as vrea sa stiu la ce lungimea le-ai pus tu pt a acorda incinta de 65 litri la 50 Hz cat iti place tie :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 2:26 pm 
Neconectat
User

Din cauza ca-mi fac boxele astea si am nevoie de vreo 1000 lei pt difuzoare, o sa renunt la subwooferul Band pass 4. Detalii despre el aveti aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=106039
Astept ofertele dvs atata timp cat pretul nu este mai mic decat costurile materialelor cu care l-am construit.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 4:04 pm 
Neconectat
User

<<Hai sa fim seriosi... la 400W cata lume sta la mai putin de 1 metru fata de boxa ? >> Pai si eu ce te-am intrebat?
<<Da, dar cine sta la distanta de 1 m ?>>
Oricum nu cred ca ai inteles ceea ce am vrut eu sa zic: sa luam exemplul tau: deci ai 1.58 m si in fata ta stau multe persoane care au 1.80m si inaltele nu vor mai ajunge la tine pt ca se va creea ca un fel de zid format de acele persoane si se vor auzi desul de atenuat, dar mai binea lasam balta...

Oricum astept poze cu incintele si vreau sa-mi zici cum suna hp-15w in cutia de 65 L ca ma incearca si pe mine sa le micsorez cutia la ale mele.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 03, 2006 4:29 pm 
Neconectat
User

Astept sa vina "baiatu' cu mobila" ca sa-i dau sa-mi taie panourile. :lol:
Dar pt difuzoare inca n-am toti banii.... si ma gandesc cu groaza la cat o sa ma coste transportul :shock:

Am facut incinta asta pt ca asa mi-a recomandat Nexus pe forum. Are vreo 69 litri interni, deci vor veni cam 65 cu tot cu driver, horn si difuzor. Incinta inchisa de sus are cam 15 litri.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 04, 2006 10:34 am 
Neconectat
User

Media nu are nevoie de incinta atat de mare. Ai acolo foarte mult volum irosit si in plus iti va iesi o incinta grea ca naiba, vei avea nevoie de motostivuitor sa o ridici.
Incearca sa ii aduci urmatoarele imbunatatiri:
-monteaza placa despartitoare dintre cele doua compartimente ale incintei la unghi: sa inceapa in spate sus si sa se termine in fata sub difuzorul de medii
- muta tuburile rezonatoare de o parte si de alta a difuzorului de inalte sau foloseste un singur tub rezonator mai mare pe care poti sa il montezi langa driver-ul de inalte.

Crede-ma in varianta actuala, volumul acela mare al incintei difuzorului de medii inseamna doar greutate si dimensiuni fizice in plus si nu o sa te ajute la nimic altceva in afara la ati creea dureri de spate cand va trebuii sa le cari si dureri de cap cand vei vedea ca incintele nu vor incapea in nici un mijloc de transport ;)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2