Am decis sa fac un tutorial foarte util pentru posesorii de turntable ,mai ales pentru cei ce vor sa achizitioneze astfel de aparate, cei care nu cunosc despre ce este vorba si sunt la inceput de drum ! Datorita faptului ca in ultimul timp , vinylul a inceput sa recapete viata , si mai ales pentru ca defapt toata muzica anilor 60-90 a fost vanduta pe astfel de platforma , exista foarte multa lume care inca are acasa o colectie mica sau mare de discuri. Discul de vinyl, este singurul obiect imprimat cu muzica, ce nu are vechime (batranete) . Ma refer aici la un disc , pus sa cante de cateva ori , de exemplu el se mentine proaspat un timp nelimitat , pur si simplu poate sa rezite sute sau chiar mii de ani . Sunt multe de vorbit despre ele , dar cat mai pe scurt , o sa fac descrierea pentru genul de pick-up Dj , folosit intocmai de profesionisti dar si de amatori . trebuie stiut in primul rand , ca un astfel de aparat nu este destinat numai pentru Dj-ing , el fiind defapt perfect si pentru auditii HI-FI , de exemplu cine asculta altceva in afara de muzica house . La capitolul dj mixing, ele sunt cu totul alta mancare de peste si necesita o meserie si un talent pentru a le folosi in acest scop .
Pentru alegerea corecta a unui pick-up de calitate , trebuie in primul rand sa avem un buget pe masura ! Bugetul este esential in aceasta alegere , si dupa aceea , cunostintele tehnice legate de aceste aparate . Eu le-am achizitiont unul dupa altul, ani la rand, pentru scurt interval de timp, doar ca sa le pot testa si sa le cunosc bine constructia, mai ales la interior ( acolo unde pretul justifica) si din aceasta cauza ma consider in masura sa pot da informatii despre ele . Va voi explica pe larg ce fel de pick-up este bun si ce fel de pick-up este prost , deci in concluzie ca sa stiti de care cumparati : exista doua variante de luat in calcul , adica le puteti gasi pe piata second hand sau cele aparute noi, direct din magazine . Nu sunt multe modele , intocmai sunt cateva .
1. Cel mai important lucru la un pick.up de calitate, este izolatia si precizia in rotatie a platanului . Semnalul phono care iese din doza cu ac de citire , poate fi modificat de interferente, daca platanul nu este construit corect . Un legendar platan construit superb si corect , a fost scos pe piata in anul 1979 , si se numeste Technics SL1200 MK2 . Acest model a fost atat de bine gandit , incat semnalul phono , era transmis foarte curat , fara interferente . Acest lucru se datoreaza multor factori , si asta explic la punctul 2 , pentru a intelege defapt ce inseamna un pick-up bun . In anul 2001 , insa , au aparut mai multe firme care au inceput sa construiasca niste platane , dupa modelul Technics . Aceasta familie de platane , se numesc OeM (copia Technics) , iar printre firmele care le produc, sunt de exemplu Audio Technica , Reloop, Stanton, etc. Aici nu facem referire , ca sunt neaparat platane de Dj (ca Technics) ..in nici un caz asta , ele fiind facute si pentru uz casnic , pentru auditii HI-FI de exemplu asa cum si SL-1200mk2 era bun sa fie. Problema acestor OeM, a fost calitatea mai slaba , dat fiind si preturile mai mici decat Technics, iar acest lucru a influentat mult semnalul phono - pur si simplu , toate aveau cate o problema , din cauza faptului ca nu puteau sa fie ''complet'' inchegate ca Technics . Familia de platane OeM au un segment de pret intre 600 - 3200 lei . Cel mai bun pick-up al acestei familii , este Pioneer PLX1000 , construit aproape de bine ca Technics SL-1200 mk2 , PLX neavand probleme ca restul . Modelele cu pretul descrescator din aceasta familie , sunt defapt denumite Super OeM, cele cuprinse intre pret de 1800-3200 lei . Spre exemplu , un Reloop RP7000 mk2 sau Audio-Technica AT-LP1240 la preturi de aprox. 2000 lei .
2. Explicatii tehnice : Pick-up Technics SL1200mk2 are un sasiu din aluminiu , iar capacul inferior este din cauciuc dur turnat . Platanul rotatitv dispune la inferior de un cauciuc lipit direct pe discul de aluminiu , iar motorul a fost facut direct drive , primul motor direct drive care folosea bobine cu miez de fier , generand asfel o forta de rotatie , dar si precizie ! Precizia direct drive este mult superioara celei cu actionare pe curea , deci niciodata sa nu luati in calcul platane actionate pe curea ! Datorita faptului ca platanul rotativ este combinat cu acel cauciuc izolator, automat rezonanta este atenuata , adica spre exemplu , bassul este transmis cat mai natural ( imaginati-va niste boxe hi-fi , de lemn care nu mai au acea vatelina in tot interiorul , bassul va suna ca din butoi ) . Atentie : toate platanele OeM sub 1800 lei , nu au cauciucul asociat cu discul rotativ . Verificati acest lucru foarte important la un pick-up . Urmatorul avantaj a lui Technics , a fost faptul ca intreg circuitul de fire, incepand de la doza , pana la capatul mufelor RCA , era complet direct si ferit de intrerferentele transformatorului sau ale cutiei . Pioneer PLX1000 executa aproape aceeasi schema , dar din pacate , in interior este o mica abatere de la Technics . Restul modelelor Super OeM, folosesc si preamplificatoare phono , iar acest lucru este departe de a face referire la o calitate HI-FI adevarata, dat fiind faptul , ca cel mai precis si curat sunet analog, este direct pe PHONO . Am facut teste si comparatie intre sunetul dat de preamplificatoarele phono din ele, si semnalul din doza phono/direct , iar diferentele de rezolutie sunt mari ( imagineaza-ti o melodie de 10mb comprimata in format mp3 la 256kbs, are multe pierderi, nu este in intregime calitativa ca o piesa WAV de 60mb la 1411kbs ) . In boxe profesionale de putere mare, se vor observa clar la ureche aceste diferente . Deci platanul adevarat se foloseste doar pe Phono out, cel mai bun sunet . Posibil ca modele de Technics (sl 1200c de exemplu) sa dispuna de preamplificator calitativ, dar la acel pret ma indoiesc de acest lucru.
Fişiere ataşate: |

technics.jpg [ 86.69 KiB | Vizualizat de 6912 ori ]
|

plx_1000.jpg [ 88.66 KiB | Vizualizat de 6912 ori ]
|

OeM - entry level.jpg [ 79.53 KiB | Vizualizat de 6912 ori ]
|
Ultima oară modificat de Florin_E pe Vin Aug 13, 2021 1:31 pm, modificat 1 dată în total.
|