The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iul 04, 2025 4:52 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 42 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Filtru jbl 4622n
MesajScris: Lun Dec 20, 2010 8:52 pm 
Neconectat
User

Mi se intampla pentru a doua oara sa ard filtrele si driverele la sonorizari in aer liber, in conditii de umezeala. Tare sant curios ce am gresit si de ce se intampla acest fenomen! Iata si circumstantele: sonorizare in aer liber, in conditii de ninsoare, temp de aprox -5 grade celsius, amplificarea si mixerul au stat afara si ele... mai concret, a inceput spectacolul pe la 14:00, si au fost totul ok pana la orele 19:00 cand a intrat pe scena Aurel Moldoveanu, dupa a doua piesa cantata de el, a inceput sa iasa fum din filtre, si am fost nevoit sa merg in continuare asa cam inca o ora... reducand puterea la 50%! Am folosit asa: 2 boxe jbl 4622n, alea din foto, amplificate de 2 crown dsi4000, fiecare boxa pe cate un amp., amplificatoarele setate astfel: limiter la -3db, delay 20 ms(ca sa evit microfonia), eq pe 0, astea din dsp-ul amplificatorului.
Eq behringer , cu -12 db pe 20,40,63 hz, si la fel -12db pe 16 khz. Mixer a fost un behringer 1822fx, cu reglajele pe inalte la 0, un cplayer omnitronic, djs 2, si microfoane shure wireles 2 buc, plus 2 buc behringer xm 1800, din alea 3 la cutie! Cand au inceput problemele, solistul era pe microfoanele cu fir, dupa care a trecut pe shure.Atasez poze cu boxele, specificatia tehnica la boxe, si lista de componente defecte din filtre, dar ceea ce e mai grav, a cedat si un driver!

AMPLIFICATOARELE, CD-PLAYER, MIXER, SI MICROFOANE, DE LA SONORIZAREA DE 1 DECEMBRIE, TOT ASTEA AU FOST SI IN SEARA CU PRICINA, NU SE VEDE EQ...
Imagine

IN TIMPUL SPECTACOLULUI...

Imagine

AUREL MOLDOVEANU LA PRIMA PIESA...

Imagine

SI ACUM IATA FILTRELE CUM AU AJUNS....

Imagine

Imagine

Imagine
Imagine
Imagine

SI DRIVERUL ARS...
Imagine

Din evaluarea vizuala, s-au ars(UMFLAT) cele 5 condensatoare de 20 microF, 2 rezistente de 40 ohm/10w si una de 6,8 ohm/10w....., situatie similara si la a doua boxa, cu mentiunea ca iesit fum mult mai tarziu si a scapat driverul intact...

Sant curios sa aflu de ce s-a intamplat asta si daca gasesc aceste componente in magazine...

Am stat in clip in limita bunului simt, avand in vedere ca nu am avut compresoare pe microfoane....

Fişiere ataşate:
4622N.pdf [53.42 KiB]
Descărcat de 348 ori
Sus

Subiectul mesajului: Re: Filtru jbl 4622n
MesajScris: Lun Dec 20, 2010 9:51 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

a cedat sectiunea de inalte din filtru

tensiune foarte mare pe filtre

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 1:19 am 
Neconectat
User

nu inteleg o treaba

ai zis ca amplificarea era dsi4000 iar in poze apare dsi2000
deci?

cum adica cate o boxa pe cate un amp?
au mers puterile in bridge?

mircea are dreptate, filtrele au luat foc din cauza puterii prea mari la care au fost supuse
le-ai coxat oleaca, asa-i?

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 5:38 am 
Neconectat
User

am scris eu gresit, era dsi 2000, si am mers pe un canal pe fiecare amp,cu limiter la -3db nu in bridge,deoarece aceste amplificatoare au prostul obicei, daca merg in stereo la nivel mic de iesire din cauza tensiunii care scade sub 230v se blochezeaza! Intrebarea mea era : de unde acea tensiune foarte mare pe inalte daca nu am forjat nimic, repet, au fost in clip doar sporadic, in limta bunului simt, clipea din cand in cand, foarte rar!

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 10:36 am 
Neconectat
Admin
Admin

Nu am studiat bine, cer scuze dacă greşesc.
Chestii din astea se întâmplă atunci când se arde driverul. Secţiunea de înalte din filtru rămâne fără sarcină, iar rezistenţele preiau întreaga putere. După aceea, vine la rând bobina paralel, dacă este de ordin 2. Apoi urmează topirea generalizată.

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 10:54 am 
Dan Nita aka DNA scrie:
Nu am studiat bine, cer scuze dacă greşesc.
Chestii din astea se întâmplă atunci când se arde driverul. Secţiunea de înalte din filtru rămâne fără sarcină, iar rezistenţele preiau întreaga putere. După aceea, vine la rând bobina paralel, dacă este de ordin 2. Apoi urmează topirea generalizată.

nu cred ca astfel se intampla, sau mai bine zis mai exista o posibilitate si anume ca filtrul sa cedeze din cauza puterii prea mari pe driver, dar asta nu inseamna ca si driverul e defect. Am patit-o pe propria piele cand la priza unui local am avut tensiunea imensa de 252 V la priza, bine intzeles ca nu am sesizat asta decat dupa ce am prajit filtrele insa toate difuzoarele au scapat

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 12:04 pm 
Neconectat
User

Eu am patit ceva asemanator cu ce zice DNA, doar ca driverele nu erau conectate si apoi am avut placuta surpirza ca partea de inalte de pe filtru sa fie complet distrusa.

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 4:15 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Gasiti aici schema filtrului.
http://www.jblproservice.com/pdf/Theatr ... /4622N.pdf

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 6:47 pm 
Neconectat
User

Va multumesc pt pareri, dar cum acest lucru s-a intamplat pt a doua oara, inca nu inteleg de unde acea tensiune mare pe inalte! Sant convins ca tensiunea mare a provocat dezastru, dar de unde a aparut!? Cum m-am m-ai fript odata, intotdeauna la sonorizari am grija sa tai cat pot tot ceea ce inseamna frecvente peste 16 khz, de multe ori chiar si 12 khz mai tai din eq, eu banuiesc ca amplificatoarele in conditii de umezeala mare intra intr-un fel de autooscilatie undeva peste 16 khz, dar nivelul nu atat de mare ca amp-ul sa intre in clip sau limitare , tin minte ca am verificat de cateva ori sa nu intep inaltele prea mult, eu aflandu-ma undeva in spatele boxelor! Si va spun sincer, sant constient ca sculele nu sant pt utilizare out-door, dar si mai mult de atat, nu sant ale mele.... nu uit niciodata cat costa!!! Daca ardeam tot puteam sa-mi vand casa sa acopar paguba!!! Tin minte, elev fiind, construiam amplificatoare si ca sa verific ca nu am curent continuu pe iesire, puneam in paralel cu boxele un bec :D , acum cred ca o sa folossc permanent un voltmetru, am un jaf analogic rusesc si o sa stea paralel cu boxele pana moare el sau eu! Domnul Leco, ce parere are!? Si ca sa nu mai deschid alt topic, driverul a murit, cu toate ca a mai mers cred vreo 20 min iesind fum din boxe, cu ce pot inlocui acel jbl!?

Am cautat condensatoare si rezistente pt filtre, dar nu am gasit, credeti ca acele valori sant atipice!?

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 7:34 pm 
un lucru e cert: ai abuzat de aparatura. Treaba ce ai facut-o tu trebuia facuta cu cel putin 8 astfel de boxe, nicidecum doua. Totusi, am citit pt a doua oara ci tot nu am gasit cum ai legat boxele. Daca au fost legate corect, am spus, singura explicatie e o tensiune prea mare la priza

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 7:42 pm 
Neconectat
User

hopa!!!! o prima explicatie, mersi.. iata cum au fost legate boxele: da un zoom pe imagine...
Imagine

ATENTIE: IN ACEESI LOCATIE SI IN ACEEASI PRIZA AM ALIMENTAT!!!

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 7:47 pm 
mda, cate una pe 1 canal la amplif, boxele de 4 ohmi, iar ampliful la impedanta aia scoate la iesire cam 800 W. hm... cam mult, indiferent de ce spun unii ca folosesc de 2 x puterea nominala a boxelor, da e adevarat insa tre sa ai o ureche tare fina pt canu vei folosi puterea aia in regim live niciodata pt ca acolo anumite frecvente sunt mult prea aspre, iar ampliful n-are nici o treaba, le reda foarte usor, mai ales ca ai pus sarcina doar pe un singur canal. Parerea mea: daca foloseai un singur amplif pt ambele boxe nu cred ca se ajungea la asa ceva.

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 8:46 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

ovidiasnd scrie:
boxele de 4 ohmi, iar ampliful la impedanta aia scoate la iesire cam 800 W cam mult

ovidiasnd scrie:
mai ales ca ai pus sarcina doar pe un singur canal, daca foloseai un singur amplif pt ambele boxe nu cred ca se ajungea la asa ceva.

Ăstea-s poveşti pentru copii.

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 9:23 pm 
Neconectat
User

Zice bine Coco.
Eu sunt de parere ca din cauza frigului apar toate problemele astea. Se stie ca prin filtre trece curent, prin bobinele difuzoarelor trece curent si prin amplificatoare trece curent. Fiind a doua oara cand ti se intampla chestia asta, eu as zice ca filtrele sunt in primul rand de vina.
Unde imi tin eu sculele e exagerat de frig, de multe ori mai frig decat afara. Cateodata cand sunt pe acolo dau drumul la muzica. Inainte nu lasam timp sculelor sa se dezmorteasca macar si am avut deosebita placere de a simti condens pe filtre, drivere etc. Amplificatoarele nu stiu cum erau in interior ca nu le-am desfacut sa vad, dar ma indoiesc ca as fi vazut pe undeva vreun strop de apa, in schimb pe filtre am vazut. La drivere posibil sa apara condensul si doar la contactul cu mana mea, pt ca nu m-am uitat si in interior ce este.

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

MesajScris: Mar Dec 21, 2010 9:28 pm 
Alexandru Budescu scrie:
ovidiasnd scrie:
boxele de 4 ohmi, iar ampliful la impedanta aia scoate la iesire cam 800 W cam mult

ovidiasnd scrie:
mai ales ca ai pus sarcina doar pe un singur canal, daca foloseai un singur amplif pt ambele boxe nu cred ca se ajungea la asa ceva.

Ăstea-s poveşti pentru copii.

de ce? sti cum se comporta ampliful functionand doar cu 1 canal? fac pariu ca la iesirea amplifurilor au fost cel putin 1000 ceea ce in regim de live e moarte

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 42 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2