Matei Topciov scrie:
Florin_E scrie:
Și de exemplu, cîți bani ar fi astăzi un Ev p3000 nou nouț exact cu componentele de atunci , aceeasi calitate ?
https://www.youtube.com/watch?v=QKd-mDgQlBQSursa de alimentare si partea de finali este cea mai scumpa parte.(presupun ca conceptul exista deja)
Asa se proceda in epoca de trista amintire a capitalismului salbatic .
Stiu ca unii deja stiti , dar mentionez inca o data ce sta in spatele unei firme de productie in domeniul electronic ( poate ca anumite lucruri s-au mai schimbat , eu m-am pensionat acum 3 ani ) .
In prezent , lucrurile merg astfel : un entuziast , are o idee brilianta .
Dupa ce realizeaza un produs demonstrativ , cauta un investitor ( de regula , la targurile de profil ) .
Investitorul se duce la banca , face un credit ( care e garantat cu alti bani , aici e complicat de explicat ) si incepe sa finanteze investitia pe etape .
Prima oara plateste o firma de proiectare care genereaza documentatia de fabricatie si pe cea de service ( de regula din Elvetia , Italia sau ruzzia ) si plateste o alta firma de executie ( de regula din cele doua Chine , Vietnam si mai nou pentru ultra low cost India etc ) .
Va plati o firma de marketing , una de vanzari propriu zis si una de distributie internationala ( targuri , expozitii , call center etc ) .
Proiectul nu trebuie sa fie realizat cu componente moderne in zona delicata , generatoare de costuri mari si ultimul racnet , deoarece acele componente sunt prea scumpe si nu pot maximiza profitul tinta , pentru ca depasesc bugetul stabilit initial in planul de afaceri .
Ca urmare , seful de proiect angajat de investitor trebuie sa aiba un angajat merceolog , al carui unic scop este sa caute si sa aprovizioneze cu stocuri mari de componente perimate moral , dar de calitatea solicitata de proiectant .
Evident , pot exista cazuri in care se impunea adaptarea proiectului initial la componentele disponibile pe piata , producand variante constructive diferite ( V2.0 , V3.0 etc ) intotdeauna mai ieftine si mai putin performante calitativ .
Evident , dupa iesirea din garantie , acele stocuri de componente se vor fi epuizat iar acel produs nu mai poate fi vandut sau reparat cu componente originale , iar acest lucru va obliga piata sa achizitioneze alte produse similare , de o generatie mai noua .
In acel moment , se ofera manualele de service pe piata ( de regula doar schema e moka , manualul de service e contra cost ) si gata , legal te-ai descarcat de sarcini fata de cumparatori .
De aia EV P3000 a folosit finali de tipul TO3 sau circuite integrate CA3080, la 10 ani de la incetarea productiei acelor componente deoarece au avut stocuri industriale imense .
Nu uitati : unicul scop al infiintarii unei firme de orice fel este profitul .
Cat primeste entuziastul cu ideea ?
De regula o suma fixa + cateva salarii pana se termina partea de proiectare si ulterior supravegheaza cateva prototipuri si preseria zero de fabricatie , iar in cazuri speciale un comision din profitul final ( oricum sub 0.03% ) .
Cine castiga cel mai mult ?
Banca care a finantat investitia .