Pentru cei care nu dispun de aparatura profesionala (osciloscop,etc) pentru masurarea parametrilor din scule audio , va prezint aici o metoda foarte simpa de setari , in special utile pentru utilizarea corecta a semnalului audio . In schema avem deci numarul 1 ce reprezinta sursa primara de semnal , si luam exemplu : CD Player , mixer dj, placa audio PC, Telefon mobil cu mufa jack, un casetofon , un magnetofon , etc etc . Numarul 2 ce reprezinta amplificatorul , indiferent ce amplificator, adica poate sa fie profesional (mostenirea de la Crown DC300) sau orice amplificator HI-FI , pe tuburi , etc . Numarul 3 reprezinta difuzorul sau boxele conectate la amplificator .
Ne trebuie doar un multimetru si executam operatiunea in felul urmator : comutam multimetrul pe Volti la curent alternativ ! Cu sursa nr. 1 pornita , trebuie sa dam play la un track audio de semnal sinusoidal la alegere , de exemplu 1000 Hertzi ( in cazul PC-ului sau din telefon mobil conectat la internet , gasim player audio de sinus ( exemplu la Tomasz P - online tone generator) .In cazul cd-plyer , facem un cd cu track waw sinus mai lung , de 2-3 minute de exemplu. La mufa RCA de iesire ( sau cu un cablu conectat si desfacute la margine firele + si - , atingem bornele multimetrului si observam tensiunea de iesire pe care o scoate sursa 1 . Atentie , sursa o dam la volum maxim pentru a putea observa tensiunea maxima de iesire pe canal , de obicei aceste aparate au intre 0,4 volti ( telefon smart) si cam peste 1,2 volti placile profesionale de sunet de exemplu, sau mixere ) . Daca avem specificatiile aparatului, cu atat mai bine , acolo scrie ce tensiune maxima scoate la iesire . De obicei la cele profesionale scrie , dar la telefoane tensiunea oricum este undeva la 0,5 volti
Dupa ce am aflat ce tensiune avem la sursa de baza , pornim amplificatorul (2) cu volumele date la minim ! Daca avem specificatiile amplificatorului pe hartie , de exemplu tensiune de intrare maxima de 1,2 volti , si putere maxima de 20 volti in mod stereo pe canal (asta inseamna 50 watti) lasam asa si trecem la masuratoarea pe viu . Deci cu statia data drumu si sursa 1 data la maxim pe semnal sinus , legam bornele multimetrului la capatul firelor pentru boxe + si - de pe un canal (deci in gol , fara boxele conectate) si trepatat incepem sa ridicam volumul ! Multimetrul incepe sa afiseze voltajul crescand ! In cazul amplificatorului profesional , acesta are led de clip , si fara nici o frica , ridicam volumul exact pana sa se aprinda ledul rosu de clip ( se aprinde numai daca exista voltaj mai mare decat accepta el intrarea) . Citim tensiunea si o notam pe hartie ,ca sa calculam puterea in Watti !
In exemplul in care , tensiunea ajunge la 20 volti , si acolo este pragul de clip , deci acolo avem sunetul fara distorsiuni . Insemnam (inghetam) pozitia butonului 4 de volum exact acolo . In cazul amplificatorului HI-FI , adica acelea care nu au limiter , trebuie sa luam in calcul specificatiile date de producator , si sa convertim numarul de Watti in Volti ! Daca de exemplu amplificatoru scrie ca are 50W pe canal in 8 Ohmi , atunci mergem cu volumul exact pana multimetrul arata 20 Volti , si acolo facem semn la buton !
Toata smecheria este defapt in tensiunea de intrare ! Daca tensiunea nu depaseste valoarea de intrare la fiecare amplificator in parte , atunci trebuie sa nu depasim volumul de la sursa primara , exact acolo unde voltajul masurat , indica tensiunea de intrare. De obicei un telefon smart , nu da suficient semnal puternic incat amplificatoarele sa mearga la putere maxima , dar pentru siguranta , trebuie masurata tensiunea.
Cu aceasta procedura , niciodata nu se v.or arde difuzoare ,iar sunetul dat de boxe va fi curat . Este exact procedura manuala in locul unui limiter , un procesor de sunet , etc . Bineinteles ca distorsiunea nu se poate sti daca exista la sursa 1 ,daca nu este testata pe osciloscop , ,distorsiunea apare dupa o tensiune anume , dar in general un cd player bun , un mixer , scoate sunet curat la volum maxim . La muzica ,depinde si de calitatea tracku-lui , dar in situatia unui tone generator , avem sunet necomprimat (waw) !
Fişiere ataşate: |

schema.jpg [ 105.73 KiB | Vizualizat de 5366 ori ]
|
|