The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iul 05, 2025 11:24 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Filtru Wn-15R + BMD-450
MesajScris: Sâm Iun 12, 2010 7:42 pm 
Neconectat
User

Buna ziua detin doua boxe fullrange dotate cu Wn-15r si BMD-450.Am facut filtru dupa schema prezentata pe forum , atenuare de 4dB , taierea la 3 khz , problema este ca se aude prea strident pe medii mi se pare ca in zona de 3 khz , ca sa mearga acceptabil merg din egalizator cu -6dB la 2.5 khz.
Nu este cumva o alta schema de filtru pentru combinatia aceasta de difuzoare? cu unele corectii , alte pante de taiere , alte frecvente de taiere.
Schema folosita este aceasta :

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 13, 2010 8:09 am 
Neconectat
User

scade valorea condensatorului de 13,3 uf cat e nevoie

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 13, 2010 8:17 am 
Neconectat
Admin
Admin

Bobina serie cu wooferul trebuie să fie mai mare.
Aproximativ 1,4 - 1,6 mH, iar condensatorul să fie de 8,2 - 10uF.

Ca regula de proiectare, în domeniul pro trebuie lucrat aşa:

Vreţi să fie tăiat la 3Khz ?

Puneţi filtrul trece jos la 1500-1800Hz iar cel trece sus la 4000 - 4500Hz. Atunci când se vor însuma răspunsurile, curba de răspuns va fi ok.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 13, 2010 10:20 pm 
Neconectat
User

Eu zic ca e nevoie de o schema complet diferita fata de cea postata de geokser. Boxele suna destul de prost in aceasta configuratie.

Wn15 are niste medii foarte stridente si neplacute de pe la 1K in sus. Avand in vedere ca se foloseste driver de 1" si nu se poate face taierea foarte jos cred ca e nevoie de ceva zobel care sa liniarizeze raspunsul wn-ului fiindca efectiv suna ca un clopot.
Oricum mediile trebuiesc atenuate foarte mult la wn15 ca sa poata fi folosit ca fullrange. In momentul de fata taiem mediile cu vreo 6-7 db din mixer ca sa mearga bine pe melodii basoase.

De BMD450 nici nu mai vorbesc (atentie, e varianta veche de BMD). Sunet foarte strident care mascheaza complet frecventele inalte. Lasa impresia ca peste 12-13 kHz e mort. Deci si aici se impune un circuit pentru liniarizare care sa scoata inaltele in evidenta si sa atenueze sunetul strident.

Prin urmare, va rog sa postati o schema optima pentru aceasta combinatie de difuzoare, pentru a obtine un fullrange cu un sunet cat mai liniar si mai placut. Daca nu doriti sa faceti publica schema pe forum, puteti sa o trimiteti pe privat lui geokser (sau mie).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 15, 2010 1:10 pm 
Neconectat
User

Ieri am facut un test , am facut o bobina pe care am inseriato cu cea veche pentru a obtine o inducatanda mai mare , am marit capacitatea pe partea de bass la 9 uF iar pe partea de inalte am redus de la 13.3uF la 10uF.Parca s-a auzit ceva ceva mai bine dar pot spune ca nu a fost relevant deorece camera ii destul de mica ,eu fiind la 1 metru jumate de boxe.Bobina ii facuta putin in graba :|

Bobina audiofila
http://it.tinypic.com/r/34iitkw/6
Filtru modificat
http://it.tinypic.com/r/2dihqx3/6
Camera de "auditie"
http://it.tinypic.com/r/e1b0n9/6
Filtrul initial
http://it.tinypic.com/r/2hqw20l/6

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 15, 2010 1:23 pm 
Neconectat
User

Vezi ca surubul ala cu care e prinsa bobina la mijloc modifica inductanta acesteia, si la puteri mai mari apare si fenomenul de saturatie magnetica. Indicat ar fi sa o faci "pe aer", fara vreun miez de fier in interior.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 16, 2010 11:02 pm 
Neconectat
User

Iata o schema simpla:

Imagine

Din condensatorul de 7,5 - 15uF se pot regla [putin] mediile pe woofer (cu cat e mai mare C cu atat se reduc mediile);
din R* de 4,7-6,8 ohmi se regleaza atenuarea pe driver.
Se poate incerca cu R* = 0 - 2,2 - 4,7 - 6,8 - 10 ohmi. (la 10 ohmi se pun 2 x 20 ohmi in paralel)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 16, 2010 11:15 pm 
Neconectat
User

Era sa uit ceva: - chiar cu bobina de 1,8mH si 16uF pe joase, unii prefera [inca si] mai putine medii in woofer. Caz in care se poate urca bobina la 2,2-2,4mH cu 10-15uF.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 16, 2010 11:53 pm 
Neconectat
User

Mii de multumuri Shambala! Noroc cu tine.

Din filtrele care le-ai facut pana acuma pentru aceasta combinatie, nu s-a obtinut un rezultat semnificativ mai bun cu Zobel pe bass? Ar merita complicatia?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 17, 2010 7:29 am 
Neconectat
User

Sebi, la o simpla verificare se observa ca filtrul de joase a fost calculat la impedanta WN-ului la frecv. de taiere - nu la 8 ohmi.
Am mai scris pe forumuri, a mai scris si Sharky, cred ca si Romeo, ca Zobelul este avantajos pana la o anumita putere, dupa care devine cam scump si se pierde [inutil] putere pe el.
In plus, la o taiere suficient de joasa Zobelul nu mai are sens, impedanta difuzorului fiind inca in zona [relativ] constanta - cazul taierii cu 2,2-2,4mH si 12-15uF.
Daca vrei poti incerca si cu Zobel, si atunci folositi (pentru partea de joase) direct valorile rezultate dintr-un calculator de filtre - la care se adauga Zobelul. Pt cineva care isi face singur testele merita cu singuranta sa incerce...

Atentie ca unele calculatoare sunt gresite si dau valori eronate pt. componentele Zobelului (si pt unele filtre ...)
Verificati eventual cu 2-3 sau cu un calculator de buzunar si foaia cu formule.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 17, 2010 6:43 pm 
Neconectat
User

poti pune formulele?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 17, 2010 7:06 pm 
Neconectat
User

La Zobel:

Re si Le - din lista de parametri ai difuzorului
Rzob = Re x 1.25
Czob = Le / Rc^2

Restul dureaza prea mult sa le scriu. Daca am ajuns sa mi se ceara sa scriu formulele filtrelor ...
Aruncati si voi un ochi aici : http://www.diyaudioandvideo.com/Calcula ... /Help.aspx

Oare de ce s-a mai chinuit Mircea sa puna pe forum acea [lunga] lista cu documentatie ? ... :|
Ia treceti voi la citit ! :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2