DSP the t.racks DS 2/4 are rolul de a filtra/separa ACTIV frecventele (sau a modifica precum un egalizator anumite zone)
are 2-3 intrari de regula si 2-4-6-8 iesiri configurabile
acest DSP are 2 intrari si 4 iesiri.
DE CE?
bassul il arzi cu inalte ca nu le reproduce si transforma in caldura energia respectiva
media si inalta o arzi cu bass ca o scuipa afara din sasiu.
fiecare difuzor reda o felie din frecventa.
si daca scrie pe el 100W si filtrezi corect poti sa dai 200 W pe perioade scurte, sau chair 400W
dar daca e o medie de 100W si dau 30 W de bass 35-80 Hz o arzi imediat
ce este separarea aceasta? pai din mixer pleaca semnalul (20 Hz - 20.000 Hz), ajunge in DSP si de acolo semnalul filtrat iesirea 1 de exemplu doar sub-bass ( exemplu 35-80 Hz) merge la statie si amplificat merge in boxa de bass/ subwoofer.
apoi tot din DSP merge semnal din iesirea 2 si 3 spre toperi sau sateliti care este fara sub-bass (75-20.000 Hz) merge la statia si apoi la toperi.
in toperi sunt filtre pasive, adica separa semnalul amplificat in 2-3 cai adica la diful de 12" merge 75-400 Hz, la diful de medii de 6" merge 400-3.000 Hz si la inalta merge de la 3.000 la 16.000. DEPINDE de producatori!!!! sunt exemple teoretice. practica e putin diferita, caci teierile nu sunt fix la 75 Hz ci se suprapun "cocoasele" avand o anumita panta de taiere.
asta e un exemplu in care se foloseste 1-2-4 subwoofere si 1-2-4 toperi
daca e 2.1 avem un bass si 2 toperi
daca 4.1 avem un bass si 4 toperi
eu merg la evenimente asa :
1.daca e ceva mic gen vorbeste cineva despre o carte, un singur toper (mixer, DSP iesirea 2 configurat 65Hz-16.000Hz la un canal de statie si amplificat la toper - acolo sunt filtre care separa la bass bass si la driver merg inaltele)
daca sunt 200 de spectatori duc 2 toperi
la 500 duc 4 toperi.
2.daca e un botez duc 1 bass si 1 sau 2 toperi
3.daca e sala mare si lume putina poate duc 4 toperi si un bass
4.daca majorat duc 2 basi si 2 toperi
5. daca e ceva nunta de 400 de persoane duc 4 basii si 4 toperi.
eu merg cu toperii in mono. adica si stanga si dreapta sunt identici. nu fac stereografii la evenimnete, nici 5.1

adica am un DSP cu 2/6 dar folosesc 2 iesiri si o singura statie, un canal bass si unul toperii
dar am facut DSP asa:
canal 1 bass
canal 2 toperi liniari
3 toperi cu 125Hz atenuat cu 6dB
4 toperi cu 250 Hz si 2.500 Hz atenuati
5 si 6 nu folosesc
ma duc la sala si leg basul la 1 si pentru toperi folosesc 2 daca e sonorizare in sala de conferinte atenuata, deci acustica salii e ok, dar de regula sunt paralelipiped dreptunghiulare cu geamuri si gesie si ma leg pe canalul 4 din DSP si tai 250 Hz care de regula rezoneaza.
la evenimentele serioase am aplicatie pe telefon, masor sunetul in sala, generez pink noise din DSP, fac reglajele cu laptopul la DSP, salvez presetul, poate tai 200 Hz si 2.000 a doua armonica.
dac am microfoane caute cele 2-3 frecvente si le tai fin cu un Q factor numar mare 20-200.
asta pe scurt la o bere... in linii mari... e simplu ... trebuie doar studiu si practica, asa se invata meseriile de sunetist