Asa cum unii dintre voi stiti, in ultimii doi ani de zile am testat extensiv unul dintre cele mai performante tipuri de subwoofere dezvoltate vreodata de firma noastra.
Este vorba despre modelul cunoscut sub indicativul Paradox TX1000
Acest subwoofer este unul foarte special. In procesul de proiectare s-a renuntat la absolut orice idee preconceputa ce tinea de domeniul audio iar dezvoltarea s-a facut in sens invers. Mai exact, etapele procesului de proiectare au fost inversate.
- S-a stabilit domeniul de utilizare
- S-au stabilit limitele de dimensiune si greutate
- S-a stabilit numarul uzual de elemnti utilizati in mod normal.
- S-a ales solutia constructiva
- S-a ales configuratia optima
- S-a dezvoltat difuzorul OEM specializat pentru aplicatia data.
Prin aceasta metoda inversa de design am ajuns sa dezvoltam unul dintre cele mai ciudate (la prima vedere) tipuri de subwoofere de pe piata.
Paradox TX1000 este un subwoofer destinat exclusiv sonorizarilor de mare putere. Este gandit sa functioneze EXCLUSIV in grupuri de cate 4-8 -16 elementi pentru a asigura suprafata radianta necesara controlarii dispersiei la frecvente joase.
Da, ati citit bine, un grup de subwoofere Paradox TX1000 pot genera o dispersie Cardioida daca sunt folositi corect si asta FARA procesare si elementi suplimentari care sa anuleze scaparile din spatele clusterului.
Avantajul acestui tip de dispersie este posibilitatea de a proiecta sunetul in fata subwooferelor fara a pierde energie radiind si in spate. Se stie ca in general subwooferele indiferent de tip , au un pattern de radiatie omnidirectionala. Nu este cazul aici. Un cluster de nexus-acoustics Paradox TX1000 poate proiecta subbass la distante cu adevarat enorme fara a pierde semnificativ din presiune sonora. Comportamentul este usor asemenator cu cel al unui line array , doar ca in acest caz linia este orizontala si este amplasata pe pamant.
TX1000 este in realitate un horn exponential foarte lung , cu o rata de compresie foarte mare , de 4:1 pilotat de un difuzor foarte special dezvoltat doar pentru aceasta aplicatie si care contine pe langa un con executat de firma UK Muller (lider absolut in domeniul conurilor de inalta performanta in industrie) si un sistem magnetic ceramic nemaintalnit pana acum la un difuzor de un asemenea diametru.
Difuzorul utilizat in acest subwoofer are un diametru de 12" (305mm) si este dotat cu cea mai mare bobina montata pana acum pe un asemenea difuzor. Bobina in cauza are un diametru de 5" (127mm).
Pentru a misca o coloana de aer de 3.4 metri lungime este nevoie de un motor magnetic foarte potent. In procesul de dezvoltare al bobinei s-a folosit un suport ultramasiv executat din fibra de sticla bobinata la interior si exterior cu platbanda de aluminiu placata cu un strat foarte subtire de cupru depus printr-un procedeu de electroplacare. Bobinajul este protejat de rasini epoxidice capabile sa reziste la temperaturi ce depasesc 350 de grade celsius, iar suportul peste limita de 400 grade Celsius.
Partea cu adevarat interesanta este in culoarea elementelor ce compun bobinajul.
In fizica exista un concept foarte interesant numit "Radiatia corpului negru".
pentru cei mai curiosi care doresc sa se documenteze, mai multe informatii puteti citi aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_bodyParticularitatea acestui fenomen este capacitatea unui corp de a radia mai multa caldura cu cat suprafata acestuia se apropie mai mult de negrul perfect.
Folosindu-ne de acest fenomen am reusit sa imbunatatim si mai mult capacitatile de disipatie ale ansamblului.
Asupra sistemelor de amortizare si suspensie s-a insistat foarte mult, produsul finit folosind un sistem full simetric de spidere amortizate cu silicon. capabil sa tina in frau nu numai sistemul magnetic supradimensionat ci si coloana de 3.4 metri de aer pusa in miscare de acesta.
Practic in acest moment nu mai discutam de un difuzor in adevaratul sens al cuvantului ci de o pompa de aer extrem de eficienta si de puternica.
Fiecare subwoofer este dotat cu un singur astfel de difuzor.
Alegerea unui difuzor cu un diametru atat de redus nu a fost deloc intamplatoare. Avantajele sunt mult mai mari decat daca am fi folosit un difuzor de 18". Practic la acest gen de subwoofere totul este aparent pe dos fata de "normalitate".
Un difuzor cu un diametru atat de mic are avantajul ca va executa o miscare perfect pistonica la orice nivel al cursei si orice putere indiferent de semnalul aplicat. Posibilitatile de deformare ale conului sub actiunea impedantei foarte ridicate a aerului din horn este aproape nula. Asta se traduce prin raspuns la impuls excelent si distorsiuni MULT reduse fata de orice alt tip de subwoofer disponibil in acest moment in piata. De asemenea posibilitatea de a distruge conul in timpul functionarii datorita ratei de compresie ridicata este eliminata.
Nivelul de sensibilitate al sistemului este unul excelent datorita ratei mari de compresiei si ansamblului Difuzor/horn exponential.
Nivelul de distorsiuni foarte redus.
Stabilitatea parametriilor in timp este excelenta datorita fenomenului de powercompression aproape eliminat prin design.
Gama larga de frecventa acoperita (45Hz-140Hz)
Raspuns excelent la impuls datorita motorului magnetic supradimensionat si eliminarii deformatiilor mecanice ce puteau aparea in ansamblul mobil.
Dimensiuni foarte reduse in raport cu performantele.
Greutate foarte mica si manevrabilitate excelenta.
Nivel de presiune sonora extrem. O bucata TX1000 poate echivala un subwoofer de 2x18" de tip bassreflex insa cu jumatate din puterea aplicata acestuia.
Din 2009 pana in prezent divizia noastra de organizari de evenimente, NEXEVENTS, a executat mai multe sonorizari de test de dimensiuni medii si mari cu public intre 500 si 3000 de persoane cu rezultate excelente .Pana in acest moment in ciuda abuzurilor repetate la care le-am supus nici un subwoofer nu a suferit vreo defectiune. Vorbim de exploatare in conditii grele cu semnal de toate genurile, de la muzica clasica si Rock, pana la cel mai jegos Drum and bass si Hardcore.
Amplificatoarele de test au fost ECLER cu puteri intre 2x1420 si 2x3350 W RMS
in general folosim o pereche de amplificatoare DT6800 de 2x3350W RMS pe 8 bucati de Paradox TX1000.
Puterea unui asemenea subwoofer este de 1000W AES, insa aceasta valoare este una extrem de conservatoare. In realitate nu am reusit sa distrugem difuzorul din interior nici cu semnal sustinut cu dublul acelei valori.
Greutatea acestui subwoofer este de doar 35 de Kg in conditiile in care dimensiunile sunt de 750mm latime x 500m inaltimex 850mm adancime.
Subwooferul este dotat cu 8 manere amplasate in puncte strategice pentru a facilita trasportul, si manevrarea din orice pozitie. De asemenea pe spate sunt montate 4 role de silicon foarte utile pentru manipularea boxelor pe teren accidentat.
Sa nu mai lungim vorba, postez mai jos cateva poze.