Antal Beniamin Alin scrie:
Matei, poti sa-mi explici putin la ce te-ai referit aici: echilibrarea intregului sistem de masura, prin creearea unei bucle intre intrare/iesire. Te referi legarea directa a output-ului in input ? Si din meniu click pe Audio I/O -> Sound system calibration -> OK ?
Multumesc.
Daca vrei sa verifici cat de neliniar iti este sistemul, dai click pe sweep(e stanga jos), level 4, si iti va trasa un grafic cu sistemul.
Daca vrei sa corectezi, faci exact cum ai scris mai sus(sistemul face automat un sweep apoi aplica corectie asupra sistemului)
Masuratoarea se face asa:
Eu o fac in curte, deoarece in camera, raspuns este afectat de rezonanta camerei.
-boxa cu fata in sus(difuzoarele spre cer)
- microfonul situat la 1m de boxa, orientat spre boxa(spre pamant) de fapt atarna pe un cablu
- generez din soft pink noise cu TrueRTA
- calibrez ampliful la impedanta boxei, sa scoata 1watt se sarcina dorita astfel:
Pe post de sarcina folosesc 2 rezistente de 8Ohm de 25w, toleranta 1% configurate in functie de nevoi(1buc-> 8Ohm; 2 legate in paralel=>4Ohm, 2 legate in serie 16Ohm)
Tensiunea o masor cu un voltmetru UNI-T UT-71A:
formula folosita: P=U^2/R, de unde extrag RP=U^2, adica cum P=1, R=U^2, U=sqrt(R)- adica tensiunea necesara pentru 1Watt = radical din impedanta difuzorului(R)
P-(puterea dorita)=1Watt, in cazul meu o constanta
U-tensiunea masurata/calculata(in volti)
R-impedanta difuzorului(4,8,16Ohm)
Astfel, se obtine:
1w/4Ohm=sqrt(4)=2Volti
1w/8Ohm=sqrt(8)=2.828427Volti
1w/16Ohm=sqrt(16)=4Volti
Dupa ce am calibrat amplificatorul cu rezistenta, se inlocuieste sarcina cu boxa care se doreste a fi masurata.
Dupa ce toate calibarile sunt facute, soft+amplif+corectia microfonului(daca exista astfel de date), cu un sweep afli graficul.