The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iun 02, 2025 6:57 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 39 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 07, 2010 6:30 pm 
Neconectat
User

DNA scrie:
jORDy scrie:
La sunet tind sa cred ca d220 e peste bmd 450. Ma refer la calitate.

BM-D450 sună mai bine.

WN-15 + BM-D450II este cea mai bună alegere din gama 15"+1", în opinia mea. Din orice punct de vedere.
Atunci când comanzi filtrele, dacă specifici şi ce difuzoare vrei să foloseşti, primeşti varianta adaptată exact pentru acea combinaţie, fără a plăti ceva suplimentar.

În principiu, D2500Ti sună puţin mai bine, mai ales în zona supraînaltelor, dar ca putere este la 70% din ce poate un 450. În orice caz, dacă este să comparăm pe boxe, nu ştiu dacă cineva îşi va da seama care este cu D2500 şi care este cu BMD450II.

Multumesc mult de reply. M-am cam lamurit acum...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 07, 2010 8:07 pm 
Neconectat
User

scarface scrie:
Vezi ca era un user ce vindea drivere de 2``, ceva mai vechi la 350 ron perechea. Ai nevoie de un supertweeter langa ele, dar parerea mea e ca pana cand o sa ai bani de ceva mai bun ar fi mult mai ok decat 1`` :wink:

da, eu, mai e doar o singura perechie, e posibil sa mai pot face rost de 2 perechi dar nuprea curand, au fost 3 perechi de toate

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 07, 2010 8:39 pm 
Neconectat
User

Apropo, spl-ul la bmd chiar este adevarat, a fost masurat? Zic asta pentru ca ma uitam la ev-dh3 care are 111db la 1w. L-am auzit live si chiar avea spl foarte mare. Deasemenea am auzit si bmd si nu se apropia de el la spl. Ma rog, conditiile au fost altele, pe ev se canta live, alta procesare, bla bla bla.
Dar totusi, in conditiile in care le-am auzit eu (driverele ev), 1 singur driver imi acoperea destul de usor ambele pad-uri (ascultate in aceeasi sala, in acelasi timp).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 07, 2010 8:47 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

filtrele controleaza sensibilitatea

driverul este atenuat de filtru pentru a ajunge la sensibilitatea wooferului

EV este recunsocut pentru faptul ca lasa inaltele"mai in fata din filtre"

binenteles ca sensibilitatile sunt masurate , si inca folosind niste echipamente extrem de precise si de scumpe: Kpippel

poti face urmaorul experiment

elimina Lpad-ul de pe driver iar apoi stai la distanta

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:51 pm 
Neconectat
Admin
Admin

jORDy scrie:
Apropo, spl-ul la bmd chiar este adevarat, a fost masurat? Zic asta pentru ca ma uitam la ev-dh3 care are 111db la 1w. L-am auzit live si chiar avea spl foarte mare. Deasemenea am auzit si bmd si nu se apropia de el la spl. Ma rog, conditiile au fost altele, pe ev se canta live, alta procesare, bla bla bla.
Dar totusi, in conditiile in care le-am auzit eu (driverele ev), 1 singur driver imi acoperea destul de usor ambele pad-uri (ascultate in aceeasi sala, in acelasi timp).

SPL-ul BM-D450II este corect.
Ca sa sune bine, fara exces de inalte, eu il atenuez cu circa 12-13dB in combinatie cu SN15, sau cu 11-12dB la WN-15. Atenuarea ( atentie ! ) nu este bruta, ci selectiva, pentru a putea modela raspunsul final. Un simplu Lpad de 12dB va da impresia ca atenuarea este prea mare.

EV DH3 este un supertweeter, nu un driver.
Chiar asa este descris de catre fabricant. Acesta spune ca este recomandat a fi folosit peste 5Khz.

"For use as a supertweeter in custom high-performance systems"
http://www.eviaudio.co.jp/download/pdf/ev/dh3.pdf

Din acest motiv nu consider ca se pot face comparatii, deoarece discutam de difuzoare total diferite, cu destinatii diferite.

In al doilea rand, conteaza filosofia celui care face boxele.
Daca se doreste ca inaltele sa fi predominante, asa cum este cazul F150, de exemplu, atunci inaltele ( de pe la 5 - 8khz in sus ) vor fi trase din filtru cu circa 2-3 dB peste restul spectului reprodus. Uneori, chiar mai mult de 3dB. Boxa va da impresia ca reda foarte bine inaltele, dar va suferi la greu in privinta joaselor.
Din punctul meu de vedere, eu nu prea agreez boxele la care poti auzi un anumit difuzor. Prefer ca boxa sa fie un tot unitar, sa asculti muzica redata, nu un anumit difuzor. Daca esti impresionat de inalte, sau de medii, ori poate de joase, inseamna ca ceva este in neregula.
Merg pe filosofia "if you hear it then it set up too loud".

Revenind la DH3, vreau sa spun ca acesta este un driver care reda foarte bine inaltele. Are membrana usoara ( VC= 31,7 mm diametru ), magnet Alnico . Iesirea ( phase plug -ul ) acestuia este ceva mai speciala, avand acea structura tip con. Aceasta ii da un plus de inalte, dar ii mananca din medii, mai ales sub 3000Hz. In opinia mea, acest driver este foarte bun pentru boxe pe 3 cai ( 15+8+1 ). Pe doua cai ar merge dar va fi fortat, iar mediile vor fi putin distorsionate, chiar daca se vor auzi tare.

Paudio nu face un driver echivalent cu DH3, in ceea ce priveste topologia si solutia constructiva.

Putin offtopic:

DH3 este un difuzor bun, care a fost conceput acum 20 de ani.
Intre timp, majoritatea producatorilor de difuzoare au renuntat sa faca supertweetere gen driver, intrucat acestea sunt dezavantajate de cuplarea cu hornurile mari. Prin teste si cercetari, independent unii de ceilalti, majoritatea au ajuns la concluzia ca este mai bine a se face supertweetere cu palnie special destinata dispersiei suprainaltelor. O palnie foarte mare nu va face decat sa atenueze inaltele, asa ca degeaba ies inaltele foarte bune din driver, daca hornul se va comporta exact ca un filtru trece banda, reducand cu 10dB partea de 16 - 22khz. Acest dezavantaj nu se manifesta la palniile mici.

DH3 este derivat dintr-un supertweeter de mare succes, dezvoltat de EV in anii 60 ( acum 40-43 ani ). Se numea T-350 si inca mai este folosit ( chiar daca este foarte vechi ) in aplicatii audiofile, pentru caracteristicile sonice exceptionale, precum si pentru calitatea constructiei. La timpul acela, cand pe piata care conta erau doar Altec si EV, a fost cel mai bun dif de inalte al timpului.
Si acum ar umili o gramada de supertweetere actuale, cu mare lejeritate.
Audiofilii il folosesc ca alternativa la Fostex T90, pentru ca are o directivitate diferita. Fostex o are conica. Ca si sound, sunt cam la fel.
( Am detinut si Fostex T90 si EV T350 - vorbesc din experienta )

Pentru ca a avut asa de mare succes, EV a dorit sa faca si o varianta mai ieftina ( cu magnet normal, din ferita, in loc de Alnico ) care sa se poata infileta pe orice palnie de 1".
Asa a aparut DH3.
Initial, timp de aproape 7-8 ani, DH3 a fost facut doar in regim OEM, pentru clientii lor, dar dupa 1990 a inceput sa fie vandut si la liber.
Sa nu uitam ca in anii 70, 80 si chiar pana pe la jumatatea anilor 90, driverele cu bobina de 4" nu prea reuseau sa urce mai mult de 8-10Khz. Nici nu se prea putea face calote mari, din titaniu, sau beriliu, la niste preturi rezonabile, asa ca erau nevoiti sa le faca din aluminiu sau din material plastic. Acest compromis le limita foarte mult capacitatea de a reproduce inaltele superioare. Aceste tweetere , in genul T-350, erau necesare pentru a compensa lipsurile driverelor mari, ca prima destinatie, fiind deobicei filtrate cu 18dB/octava la 8,5Khz.

Mai multe informatii pentru cei curiosi de povestea acestui difuzor:

Imagine

http://www.goodsoundclub.com/Site_images/T-350_1.gif
http://www.goodsoundclub.com/Site_images/T-350_2.gif

http://www.classicaudio.ru/images/oldpa ... itters.jpg

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 08, 2010 6:11 pm 
detin un astfel de tweeter/driver ,ce e ca nou,cu tot cu filtru de la dynacord cu taierea la 3,5khz si protectiile pe filtru,plus hornul lui.
il pot da la schimb daca cineva este interesat.
m-ar interesa doua drivere de 1,5 ,eventual ofer si o diferenta
cat despre calitatea sunetului .nu am cunvinte.mi-a umilit wn d-63-urile cu care ma mandream ca au inalta superioara mai bine definita cu taierea la 2.2 khz.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 08, 2010 11:49 pm 
Neconectat
User

DNA ,superb comentariu , detin o pereche de boxe echipate cu acest driver DH-3 , care suna exceptional , intradevar boxele sunt pe 3 cai (D-LITE 15-3).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 2:30 pm 
Neconectat
User

Intr-adevar DNA, foarte explicit reply-ul tau. Deci totusi, filtrul are o foarte mare importanta la sunetul final...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 3:12 pm 
Neconectat
User

eu zic ca filtrul are foarte multe de zis despre rezultatul final. I-as acorda un procent de 90%

Mail: fecheteionut88@yahoo.com

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 9:05 pm 
la cum suna un driver dh3 crede-ma ca nu iti poti inchipui

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 10, 2010 2:56 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Iar dacă stricaţi vreunul, nu uitaţi că avem şi recoane pentru DH3 :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 13, 2010 2:53 pm 
Neconectat
User

pana la urma care-i cea mai buna combinatie?
cred ca imi voi face si eu 2 boxe cu WN-15R + BM-D750II + DNA XPRO 2
nici nu vreau sa iasa extrem de piperate dar nici sa fac mare economie :lol: si sa regret

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 13, 2010 5:00 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Eu cred ca daca vorbim de un fullrange de 450-500 w rms WN15R merge bine cu BMD450II, zic eu ca va avea un sunet mai bun, in plus WN15R are sensibilitate mare si nu cred ca e nevoie sa abuzam si sa ajungem la 700-800 w rms dupa cum rezista el. Pur opinia mea, dupa ce am ascultat WN15...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 13, 2010 6:28 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

mariusikbuzau scrie:
pana la urma care-i cea mai buna combinatie?
cred ca imi voi face si eu 2 boxe cu WN-15R + BM-D750II + DNA XPRO 2
nici nu vreau sa iasa extrem de piperate dar nici sa fac mare economie :lol: si sa regret

cele mai bune sunt WN-15R + WN-D72

de departe cea mai buna combinatie posibila cu WN15

tote persoanele ramaneau socate cand dadeam drumul la "monstrii" la cate o sonorizare :lol:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 13, 2010 6:59 pm 
Bine dar cand nu iti permiti asa ceva..... :roll: .WN-15R + BMD-450|| e cea mai buna combinatie....doar d2500 poate ca e ceva mai.... 8)

Nexus....ce modificari trebuie aduse filtrului dna-xpro pt WN-15R+BMD-450|| ?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 39 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2