jORDy scrie:
Apropo, spl-ul la bmd chiar este adevarat, a fost masurat? Zic asta pentru ca ma uitam la ev-dh3 care are 111db la 1w. L-am auzit live si chiar avea spl foarte mare. Deasemenea am auzit si bmd si nu se apropia de el la spl. Ma rog, conditiile au fost altele, pe ev se canta live, alta procesare, bla bla bla.
Dar totusi, in conditiile in care le-am auzit eu (driverele ev), 1 singur driver imi acoperea destul de usor ambele pad-uri (ascultate in aceeasi sala, in acelasi timp).
SPL-ul BM-D450II este corect.
Ca sa sune bine, fara exces de inalte, eu il atenuez cu circa 12-13dB in combinatie cu SN15, sau cu 11-12dB la WN-15. Atenuarea ( atentie ! ) nu este bruta, ci selectiva, pentru a putea modela raspunsul final. Un simplu Lpad de 12dB va da impresia ca atenuarea este prea mare.
EV DH3 este un supertweeter, nu un driver.
Chiar asa este descris de catre fabricant. Acesta spune ca este recomandat a fi folosit peste 5Khz.
"For use as a supertweeter in custom high-performance systems"
http://www.eviaudio.co.jp/download/pdf/ev/dh3.pdf
Din acest motiv nu consider ca se pot face comparatii, deoarece discutam de difuzoare total diferite, cu destinatii diferite.
In al doilea rand, conteaza filosofia celui care face boxele.
Daca se doreste ca inaltele sa fi predominante, asa cum este cazul F150, de exemplu, atunci inaltele ( de pe la 5 - 8khz in sus ) vor fi trase din filtru cu circa 2-3 dB peste restul spectului reprodus. Uneori, chiar mai mult de 3dB. Boxa va da impresia ca reda foarte bine inaltele, dar va suferi la greu in privinta joaselor.
Din punctul meu de vedere, eu nu prea agreez boxele la care poti auzi un anumit difuzor. Prefer ca boxa sa fie un tot unitar, sa asculti muzica redata, nu un anumit difuzor. Daca esti impresionat de inalte, sau de medii, ori poate de joase, inseamna ca ceva este in neregula.
Merg pe filosofia "if you hear it then it set up too loud".
Revenind la DH3, vreau sa spun ca acesta este un driver care reda foarte bine inaltele. Are membrana usoara ( VC= 31,7 mm diametru ), magnet Alnico . Iesirea ( phase plug -ul ) acestuia este ceva mai speciala, avand acea structura tip con. Aceasta ii da un plus de inalte, dar ii mananca din medii, mai ales sub 3000Hz. In opinia mea, acest driver este foarte bun pentru boxe pe 3 cai ( 15+8+1 ). Pe doua cai ar merge dar va fi fortat, iar mediile vor fi putin distorsionate, chiar daca se vor auzi tare.
Paudio nu face un driver echivalent cu DH3, in ceea ce priveste topologia si solutia constructiva.
Putin offtopic:
DH3 este un difuzor bun, care a fost conceput acum 20 de ani.
Intre timp, majoritatea producatorilor de difuzoare au renuntat sa faca supertweetere gen driver, intrucat acestea sunt dezavantajate de cuplarea cu hornurile mari. Prin teste si cercetari, independent unii de ceilalti, majoritatea au ajuns la concluzia ca este mai bine a se face supertweetere cu palnie special destinata dispersiei suprainaltelor. O palnie foarte mare nu va face decat sa atenueze inaltele, asa ca degeaba ies inaltele foarte bune din driver, daca hornul se va comporta exact ca un filtru trece banda, reducand cu 10dB partea de 16 - 22khz. Acest dezavantaj nu se manifesta la palniile mici.
DH3 este derivat dintr-un supertweeter de mare succes, dezvoltat de EV in anii 60 ( acum 40-43 ani ). Se numea
T-350 si inca mai este folosit ( chiar daca este foarte vechi ) in aplicatii audiofile, pentru caracteristicile sonice exceptionale, precum si pentru calitatea constructiei. La timpul acela, cand pe piata care conta erau doar Altec si EV, a fost cel mai bun dif de inalte al timpului.
Si acum ar umili o gramada de supertweetere actuale, cu mare lejeritate.
Audiofilii il folosesc ca alternativa la Fostex T90, pentru ca are o directivitate diferita. Fostex o are conica. Ca si sound, sunt cam la fel.
( Am detinut si Fostex T90 si EV T350 - vorbesc din experienta )
Pentru ca a avut asa de mare succes, EV a dorit sa faca si o varianta mai ieftina ( cu magnet normal, din ferita, in loc de Alnico ) care sa se poata infileta pe orice palnie de 1".
Asa a aparut DH3.
Initial, timp de aproape 7-8 ani, DH3 a fost facut doar in regim OEM, pentru clientii lor, dar dupa 1990 a inceput sa fie vandut si la liber.
Sa nu uitam ca in anii 70, 80 si chiar pana pe la jumatatea anilor 90, driverele cu bobina de 4" nu prea reuseau sa urce mai mult de 8-10Khz. Nici nu se prea putea face calote mari, din titaniu, sau beriliu, la niste preturi rezonabile, asa ca erau nevoiti sa le faca din aluminiu sau din material plastic. Acest compromis le limita foarte mult capacitatea de a reproduce inaltele superioare. Aceste tweetere , in genul T-350, erau necesare pentru a compensa lipsurile driverelor mari, ca prima destinatie, fiind deobicei filtrate cu 18dB/octava la 8,5Khz.
Mai multe informatii pentru cei curiosi de povestea acestui difuzor:
http://www.goodsoundclub.com/Site_images/T-350_1.gif
http://www.goodsoundclub.com/Site_images/T-350_2.gif
http://www.classicaudio.ru/images/oldpa ... itters.jpg