Varianta 1
- crossover pentru auditie normală, cu boxele amplasate direct pe podea, la volum mic, în camere obisnuite .
Schema filtrului folosit.
Răspunsul în frecvenţă la 1w/1m, măsurat în cameră de 13mp. incintă amplasată pe podea, la 60cm depărtare de perete.
Acest filtru îl recomand în special pentru cine doreşte să asculte şi la volume mai mari.
ATENŢIE : Pentru cine are PA-800K, recomand filtrul varianta 2
O incintă destinată audiţiei are nevoie de o extensie în joase. Daca folosim aceste difuzoare fără a dimensiona corespunzător filtrele, rezultatele nu vor fi prea bune, pentru că mediile vor acoperi joasele.
Pentru a modela raspunsul, a trebuit să depărtez punctele de tăiere a joaselor astfel încât să se obţină o atenuare a mediilor. În funcţie de cât depărtăm punctele de tăiere, cu atât mai mult ( sau mai puţin ) vom atenua frecvenţele medii.
Varianta 1 de filtru determină un răspuns sub forma unui loudness (-6 dB la 1000Hz) pentru a se auzi bine si la volume mici, sub 1w.
Chestia cu auzitul bine este subiectiva, evident.
Nu este obligatoriu ca ceea ce îmi place unuia, automat să placă tuturor. Recomand insistent ca filtrul sa fie setat dupa gustul personal, nu după scheme date pe internet. Cu excepţia unor scheme de filtre care dau răspuns liniar, restul reprezintă viziunea celui care a conceput schema respectivă despre sunet.
Dacă se doreşte ca înaltele să fie mai prezente, se va micşora valoare rezistenţei serie cu tweeterul până la nivelul dorit. Din punctul meu de vedere, asa cum sunt acum, ar fi cam la maxim. Dacă se doreşte nişte medii mai prezente, se ma micşora valoarea bobinei serie cu joasele.
Rezistenţa de 12 ohmi este bine a fi dimensionată la o putere de minim 17w. Ideal ar fi la 20 - 25w, sau chiar mai mare, dacă se vor folosi boxele şi pentru aplicaţii unde puterea va trece de 150 - 250w.
Bobina de pe bass trebuie să fie dimensionată astfel încât rezistenţa conductorului să nu treacă de 0,2 - 0,3 ohmi, cel mult 0,4 ohmi.
Am folosit o bobină cu miez din tole de ferosiliciu pe partea de joase şi una bobinată în aer pentru înalte. La ureche nu am simtit vreo distorsiune, nici macar la puterea de 400w, in teste. Cine vrea să facă "totul", poate face ambele bobine în aer.