The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iun 02, 2025 7:40 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Boxe HiFi cu 2 x PA800K+ PCT300
MesajScris: Vin Sep 12, 2008 12:08 pm 
Neconectat
Admin
Admin

In sfarsit, am reusit sa ma apuc si de acest proiect, pe care il tot amanam de aproape un an.

Vrem sa proiectam o incinta acustica relativ simpla, care sa sune cat mai bine posibil, sa nu coste prea mult, sa poata rezista la o putere decenta, de pana la 100 - 200w rms in tot spectrul audio si sa aiba un SPL suficient pentru a face fata si la un mic party, daca este nevoie.

Vrem sa fie o boxa relativ liniara, cu o usoara accentuare a capetelor spectrului ( nu mai mult de + 1,5dB cu o panta moale, de 3db pe octava )

Aceste boxe nu vor fi concepute pentru sonorizari profesionale si nu vor include protectii. Difuzoarele vor fi utilizate la marginea marjei lor de siguranta, scopul primar fiind sa obtinem performanta, nu SPL.
Chiar daca boxele vor merge si pentru auditii la nivel mai mare, daca se va exagera cu distorsiunile sau cu puterea, se pot strica difuzoarele.

Planul este simplu.
Facem o incinta clasica, tip bass reflex, de aproximativ 1m inaltime.
Dimensiunile interioare sunt : 22,4cm x 22,4cm x 96,4cm.
Materialul folosit va fi MDF cu grosimea de 18mm ( din ce livrat de cei de la Arabesque ).

Avem un volum intern de circa 48 litri.

Va urma.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 18, 2008 4:09 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Am terminat prima parte a lucrarii.

Dupa cum se observa, fata si spatele sunt dublate, pentru a se putea freza locul unde vor fi puse difuzoarele. Pentru acest tip de incinta, recomand acest gen de montare.

Imagine

Imagine

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 3:40 am 
Neconectat
Admin
Admin

Iniţial am vrut să le furniruiesc şi lăcuiesc.
Din păcate, timpul îmi este limitat şi nu pot ţine oamenii ocupaţi cu genul acesta proiecte, aşa că am renunţat la ideea aceasta.

Am decis să le vopsesc în negru, folosind mai multe straturi, aplicate succesiv, şelfuit, vopsit din nou. Ceea ce se vede este rezultatul a 5 straturi de vopsea. Se poate şi mai bine, evident, dar pentru mine nu m-a interesat foarte mult acest aspect. Oricum, chiar și așa, finisarea (așa cum este acum) a durat de două ori mai mult decât partea de construcţie efectivă.

Imagine

Imagine

Ok, întrebarea este:
Cum sună ?

După gustul meu, sună bine.

A trebuit să iau mult din gura difuzoarelor PA-800, pentru că ajungeau la 98dB/1w/1m pe la 600 - 1000 Hz şi îmi mascau joasele.

Ţinta mea a fost să văd ce pot scoate din aceste difuzoare, folosind un buget mic şi dacă pot să obţin nişte boxe capabile de un F3 la 40-43Hz, în condiţiile unui SPL constant în restul benzii audio de circa 92-93dB, la 1w.

În teste am dus boxele şi la 500w pe 4 ohmi, fără ca wooferele să facă urât. Din acest punct de vedere, apreciez că boxele fac faţă cu brio unor sesiuni de ascultat muzică ceva mai tare, dar trebuie ţinut minte că nu sunt boxe destinate sonorizărilor sau chefurilor.

Ca nivel de distorsiuni, pot să spun că la ureche eu nu am simţit nimic în neregulă până pe la 150 - 200w. Mai sus nici nu am testat.

Filtrul este puţin atipic. O să postez schema.

Per ansamblu pot spune că boxele sunt foarte bune pentru aproape toate utilizările multimedia. Nu îmi dau seama dacă ar fi şi pe gustul unor utilizatori mai pretenţioşi, întrucât nu am avut posibilitatea să fac nişte comparaţii cu incinte similare. În orice caz, văzut din perspectivă DiY, acest tip de incintă se încadrează într-o gama de preţ cuprinsă între 170 - 200 Euro, cost total pentru una bucată, în funcţie şi de nivelul de finisare dorit. Evident, dacă se va dori o finisare nobilă, costurile pot exploda.

Nu am mai urmărit piaţa boxelor pentru audiţie de vreo câţiva ani şi nu ştiu cam ce se poate cumpăra cu aceşti bani, aşa că nu mă aventurez să fac niciun fel de comparaţii. Dacă o să am această ocazie, atât timp cât aceste boxe vor sta la mine, o să postez aici.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 4:06 am 
Neconectat
Admin
Admin

P.S.

Ignoraţi amprentele ....

Sunt pozate afară, la -8 grade şi abia acum, studiind pozele, am văzut că am lăsat nişte amprente pe când le tot mişcam în procesul de pozare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 31, 2010 11:51 am 
Neconectat
User

cat costa o pereche de boxe in configuratia aceasta insa cu un design pro cu manere plasa cu burete pe toata fata incintei ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 31, 2010 12:00 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

cam 2400 lei

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 08, 2010 7:01 pm 
Neconectat

pentru suprafata oglinda, se slefuieste fiecare strat de vopsea (trebuie multe straturi) apoi se aplica mai multe straturi de lac, care se lustruiesc la sfarsit

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 08, 2010 7:14 pm 
Neconectat
User

nexus3 scrie:
... apoi se aplica mai multe straturi de lac, care se lustruiesc la sfarsit

faceti si boxe cu astfel de finisaje? (furnir, lac). Daca se slefuieste fiecare strat de vopsea, nu se slefuieste si fiecare start de lac aplicat pe urma? Si lustruirea finala cu ce o faceti?

PS: vreo sursa de lac superlucios de calitate (grad luciu 90) stiti prin Romania?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 08, 2010 7:15 pm 
Neconectat

nu facem boxe cu astfel de finisaje deoarece valoarea manoperei ar fi enorma. :roll:

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 21, 2010 4:12 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Varianta 1
- crossover pentru auditie normală, cu boxele amplasate direct pe podea, la volum mic, în camere obisnuite .

Schema filtrului folosit.
Imagine

Răspunsul în frecvenţă la 1w/1m, măsurat în cameră de 13mp. incintă amplasată pe podea, la 60cm depărtare de perete.

Imagine

Varianta 2

Pentru cine vrea un sunet mai liniar ( +/- 3dB), fără un loudness pronunţat, recomand această variantă de filtru:

Imagine

Răspunsul în frecvenţă la 1w/1m, măsurat în cameră de 13mp. incintă amplasată pe podea, la 60cm depărtare de perete.

Imagine

Acest filtru îl recomand în special pentru cine doreşte să asculte şi la volume mai mari.
ATENŢIE : Pentru cine are PA-800K, recomand filtrul varianta 2

Câteva detalii tehnice.
Difuzoarele PA-800 sunt destinate uzului profesional, ca aplicatie principală. Din acest considerent, gama frecvenţelor medii este redată destul de tare, ajungând şi la 94dB în vârfuri.

O incintă destinată audiţiei are nevoie de o extensie în joase. Daca folosim aceste difuzoare fără a dimensiona corespunzător filtrele, rezultatele nu vor fi prea bune, pentru că mediile vor acoperi joasele.

Pentru a modela raspunsul, a trebuit să depărtez punctele de tăiere a joaselor astfel încât să se obţină o atenuare a mediilor. În funcţie de cât depărtăm punctele de tăiere, cu atât mai mult ( sau mai puţin ) vom atenua frecvenţele medii.

Varianta 1 de filtru determină un răspuns sub forma unui loudness (-6 dB la 1000Hz) pentru a se auzi bine si la volume mici, sub 1w.

Chestia cu auzitul bine este subiectiva, evident.
Nu este obligatoriu ca ceea ce îmi place unuia, automat să placă tuturor. Recomand insistent ca filtrul sa fie setat dupa gustul personal, nu după scheme date pe internet. Cu excepţia unor scheme de filtre care dau răspuns liniar, restul reprezintă viziunea celui care a conceput schema respectivă despre sunet.

Dacă se doreşte ca înaltele să fie mai prezente, se va micşora valoare rezistenţei serie cu tweeterul până la nivelul dorit. Din punctul meu de vedere, asa cum sunt acum, ar fi cam la maxim. Dacă se doreşte nişte medii mai prezente, se ma micşora valoarea bobinei serie cu joasele.

Rezistenţa de 12 ohmi este bine a fi dimensionată la o putere de minim 17w. Ideal ar fi la 20 - 25w, sau chiar mai mare, dacă se vor folosi boxele şi pentru aplicaţii unde puterea va trece de 150 - 250w.

Bobina de pe bass trebuie să fie dimensionată astfel încât rezistenţa conductorului să nu treacă de 0,2 - 0,3 ohmi, cel mult 0,4 ohmi.
Am folosit o bobină cu miez din tole de ferosiliciu pe partea de joase şi una bobinată în aer pentru înalte. La ureche nu am simtit vreo distorsiune, nici macar la puterea de 400w, in teste. Cine vrea să facă "totul", poate face ambele bobine în aer.

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Mie Mar 10, 2010 6:57 pm, modificat de 6 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 21, 2010 4:38 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Valfar scrie:
Va rog, daca e posibil, sa faceti public si dimensiunile portului.

Diametru: 98 mm
Adâncime: 195 mm

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 21, 2010 10:00 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Domnule Dan, felicitari pentru realizare si multumiri pentru prezentare.

O mica nelamurire totusi: s-au facut ceva masuratori, astfel incat cativa dintre parametrii difuzorului PA-800K nu corespund cu cei din *.pdf -ul oficial, cum ar fi valoarea parametrului Fs.

Se spune ca ar fi doua modele pe piata si s-au facut si ceva fotografii in sensul acesta.

La o pereche de difuzoare s-a masurat un Fs de 28Hz (cat trebuie), iar la alta ceva undeva pe la 70 Hz (aceeasi user -i, aceeasi aparatura).

User -ii in cauza zic ca diferente vizibile apar la membrana (la un model ar fi din kevlar, la celalat din fibra de carbon). Se mai observa cum tesatura la un model e in unghi de 90 grade, la celalalt in unghi ascutit.

Postez niste link -uri cu fotografii, postate de user -ii in cauza (sper sa nu fie probleme):

http://i49.tinypic.com/ndv1o7.jpg
http://i50.tinypic.com/24cz60m.jpg
http://i48.tinypic.com/2rctnw2.jpg
http://i46.tinypic.com/14ctlx4.jpg
http://i49.tinypic.com/16j59ap.jpg

In proiectul de fata ce difuzoare s-au folosit?

Va rugam, daca se poate sa ne faceti putina ordine in haos.

Ultima oară modificat de Valfar pe Lun Feb 22, 2010 7:42 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 23, 2010 2:57 pm 
Neconectat
Admin
Admin

M-am edificat.

La ultimul import in care am adus PA-800, adica in aprilie 2009 au venit si niste difuzoare cu parametri modificati fata de cei publicati in catalogul scos in 2006.

Este vorba despre difuzoarele cu seria de fabricatie F01010800701PAA.
( Aceasta serie se gaseste pe cutiile in care vin ambalate difuzoarele ).
Ar fi fost bine sa ma fi anuntat si pe mine, dar cel mai probabil ca nici ei nu au fost constienti. Mai mult ca sigur faptul ca nu au avut suficiente ca sa imi completeze comanda, in momentul respectiv, fiind vorba de 120buc comandate si mi-au completat cu vreo 20 de bucati din alt lot. Ok, cam asta ar fi faza cu diferenta respectiva.

Boxele din acest proiect au fost concepute de la bun inceput sa fie facute cu difuzoare din seria normala, adica cea din catalogul din 2006, pentru ca doar acel model este cel care ne intereseaza pe noi.

Oricum, in acest proiect, difuzoarele cu parametri diferiti se vor comporta diferit doar in zona mediilor , avand un plus de circa 1,5 - 2 dB fata de cele standard. Chestie care se regleaza din filtru fara prea mari probleme. In rest, pe partea de joase suna cam la fel.

Later Edit.
Dacă sunt controverse suplimentare, întrebări, sau alte neclarităţi, vă rog frumos să postaţi până săptămâna viitoare. După aceea o să fac curăţenie generală pe acest topic, pentru a fi mai simplu de citit.

Later Edit (06 martie 2010)
Am eliminat toate discuţiile offtopic ( inclusiv pe ale mele ).
Rog ca întrebările referitoare la acest proiect să fie adresate mie sau lui Nexus pe mesageria privată. Dacă vor apare chestiuni interesante, sau modificări ulterioare, subiectul se va redeschide.
Dacă cineva are ceva de postat şi consideră că este de utilitate publică, dacă există imagini cu boxe făcute după acest proiect, îl rog să mă contacteze pe MP, pentru a deschide topicul.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 10, 2010 7:07 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Aş vrea să atrag atenţia asupra unui aspect.

O audiţie perfectă este un deziderat foarte greu de obţinut.
De regulă, atunci când ascultăm muzică într-o cameră normală, o parte din ceea ce auzim, sau nu auzim, se datorează încăperii.

Aceeaşi boxă poate suna bine într-o poziţie, iar dacă o mutăm o jumătate de metru să îşi schimbe felul cum sună. La fel se poate spune despre punctul de audiţie.

Cea mai comună eroare este să se dea vina pe boxe, sau pe sistemul audio, pentru felul cum sună, fără a se ţine cont de influenţa majoră pe care o exercită spaţiul de audiţie asupra sunetului.

De exemplu, am măsurat răspunsul ( filtrul liniar- varianta 2 ) în frecvenţă cu boxa amplasată la 60cm de perete ( grafic roşu ) şi lipită de perete (grafic negru ).

A se observa ce schimbări pot surveni doar dintr-o mişcare atât de mică.
Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC + 2