referitor la ce se discuta despre subwooferele in incinte inchise ... din experienta mea pot spune : am avut un sub cu difuzor de 12" si o statioara cu puterea de 200w ... incinta de 45L .... inchisa .... fc in jur de 51Hz .... prin egalizare electronica ajunsesem la un f3 de 20Hz ... unii ar zice perfect pentru home theater si nici prea voluminos ... ok , toate bune si frumoase .... intr-adevar suna foarte bine insa difuzorul ajungea destul de repede la limita mecanica (are Xmax liniar 26mm peak-peak) practic nu foloseam niciodata intreaga putere de care erau capabile statia si difuzorul
organizand cateva petreceri cu subul asta peste un an am inceput sa am probleme din cauza excursiilor extreme pe care le facea in aceasta incinta inchisa si a trebuit sa inlocuim conductoarele leonice (intrucat s-au intrerupt la aceste excursii

) ... solutia la indemana si foarte ieftina : in urma simularilor facute am instalat doua tuburi de bass-reflex care acordau incinta la 28Hz ... aceasta incinta , ajutata de un highpass la 25Hz cu Q aprox 1,4 cobora acum doar pana la 25Hz insa cu excursie mai mica ...
deci acum pot folosi intreaga putere a statiei (ceva dB in plus) plus ca nu stresez difuzorul , nu am observat probleme cu tuburile (generos dimensionate) si simularile imi confirma ca e ok , nu am avut cum sa testez dar dupa cum suna cred ca distorsiunile au scazut cu cel putin 50% fata de varianta initiala
ca sa obtii un sunet de calitate intr-o incinta inchisa folosita ca subwoofer trebuie ca diful sa miste volume exorbitante de aer ... mai pe scurt , incinta inchisa nu are pentru sub-bass randamentul unui bass-reflex sau al unui bandpass , are locul ei in bunul mers al lucrurilor dar nu pentru sub-bass