Grigoriu_Raducu scrie:
In primu rand,comparatia care a facut-o Dj-so.cu boxa EV(15"+1"(TWETER) si PA(15"+2")...n-ai cum sa compari niciodata un tweter-1",cu un driver-2"

E clar ca driveru o sa sune mult mai bine. Fa o comparatie cu vl152 ..ceva sa fie echivalentu la boxa PA(15"+2")In al doilea rand ,mi se pare absurd sa facem comparatie intre" Brandu "(dynacord-ev) si PAudio ,Sunt doua lucruri total diferite!PA se axeaza mai mult pe productia de difuzoare..in timp ce dynacord ,pe sisteme complete,amplificare,procesare etc.
Este un pic amuzantă situaţia.
Ceea ce afirmi dumneata este corect. Evident că nu ai cum compara un driver cu VC=3” cu un tweeter de 1,25”.
Este foarte clar de ce va ieși mai bine PA-ul. Despre asta era vorba, de fapt.
Eu cred că pe dumneata te deranjează mai mult din punct de vedere ideologic, din câte observ.
Inițiatorul acestui topic a fost mulțumit de faptul că cu bani puțini a obținut un sunet mai buni decât niște boxe mult mai scumpe.
Care ar fi problema ?
Revenind la discuție, în opinia mea, pentru România, există doar un singur mod de evaluare fair play.
Orice comparaţie corectă se va face după
CÂT COSTĂ boxele din test, dacă chiar vrem să fim corecţi până la capăt.
După buget, mai precis, pentru că boxele sunt doar niște simple unelte, nu obiecte de lux pe care să le afișăm ca pe o prelungire a egocentrismului personal. Nu le cumpărăm ca să le ținem acasă, pe post de bibelouri, ci pentru a produce bani cu aceastea.
Dacă discutăm despre bani, apoi hai să facem o simulare.
Să comparăm niște boxe în valoare de 3100 Euro ( dumneata ai nominalizat VL152).
Pe partea celalată avem o pereche de clone (este cam aiurea spus, pentru că și VL152 sunt oarecum tot un fel de clonă după PS15 de la Nexo) Acestea costă la jumătate. Care vor suna mai bine ?
Răspunsul este acesta.
Clonele vor suna mai bine,
dacă asta ne propunem să facem.
Cum este posibil ?
Simplu.
Vom pune două drivere neo cu VC=3” și ieșire de 1,5”, folosind un adaptor tip Y, pe un horn de 2”.
Din start câștigăm 6dB, plus o extensie de câteva sute de herți înspre medii, datorită cuplării tip Manifold a membranelor driverelor.
Cu alte cuvinte, putem să filtrăm cu aproape o octavă mai jos, fapt care ne va aduce un sunet mai controlat și o dispersie mult mai bună pe ambele axe. Dar asta nu este tot. Vom avea și mai puține distorsiuni, pentru că având presiune mai mare, putem să mergem cu driverele la o putere mai mică, față de ”originală”. Puterea care va cade pe fiecare driver este de maxim 25-35w, adică aproximativ 30% din puterea lor RMS.
Având marjă de preț, putem cumpăra și un difuzor de 15” mai performant. Dacă scopul este să obținem mai mult bass, vom lua unul mai bun pe joase. Dacă vrem mai multă medie ( 300-800Hz ), vom alege unul care prestează mai bine în acea zonă. Astfel, cu puțină grijă și atenție, vom obține niște boxe superioare originalului, care sună mai bine, sunt mai fiabile și costă doar jumătate din preț.
Ok, vor spune unii ceva de genul acesta.
Da, pot suna mai bine, dar știi, rideru tehnic, lumea te judecă, bla, bla, bla.
Este posbil să fie așa, dar numai la început.
Cu același buget, îți cumperi 4 boxe, în loc de două, iar cei care pot comenta, le încremenește zâmbetul neîncrezător la primul ”doi, doi, zece, probă” și nu mai zic nimic.
Dacă sună bine, toată lumea este satisfăcută.
Patru boxe care din start sună mai bine, vor suna incomparabil mai bine și mai tare, decât
două originale.
Unii vor spune că nu este o comparație corectă, pentru că este logic să avem randament mai mare. Așa este, dar totuși, este o comparație foarte corectă, pentru că discuția de la bani pleacă. Dacă vrem să fim realiști, de la buget trebuie să începem orice discuței despre scule.