Am urmatorul proiect: un subwoofer asemanator cu cel prezentat aici:http://www.betteraudio.com/geolemon/servoproject/ care e proiectat pentru o incinta vented cu volum mare tinand cont de cei 2600cm^2.
Eu voi folosi doua motoare DC de 330W*2 max torque 350Ncm*2 Kt=58Ncm/A*2 Re=8ohm fiecare-> in paralel au4ohm. Incinta va fi in jur de 80l sealed cu o pala de 1300cm^2(23*56cm).Dupa cateva ore de cercetare in domeniu am reusit sa aflu parametrii Thiele Small a driverului.Am transformat constanta Kt impartind la jumatate din raza palei care este 5.85cm ->Bl=20N/A.
Masa echivalenta a sistemului se obtine prin transformarea momentului de inertie de rotatie(care creste cu patratul razei ) la o raza de 12cm obtinandu-se cel mult 500g la 1300cm^2 de pala.Frecventa de rezonanta inca nu am masurat-o, se situeasa intre 10-15hz Am estimat un VAS de 350l, un Qes de 0.35 Le=2.56. Initial am masurat SLP-ul la 600W(toate calculele sunt inca teoretice, nu am asamblat inca totul) si am observat ca pentru o anume frecventa, volumul de aer dezlocuit din incinta presupunea o putere de abia 5% din cea motoarelor, cum motarele au eficienta>60%(difuzoarele au o eficienta abia de 4-5%) am calculat SPL-ul in bassbox la o valoare de 6000W si am obtinut 127db 40-60hz 123db 30hz 115db 15hz 105db 10hz.
As vrea sa ma ajutati sa gasesc(daca sunt) posibile erori de calcul sau compromisuri care vin cu acest design.
As aprecia daca ati introduce parametrii de mai sus in bassbox sa-mi spuneti ce parere aveti despre rezultat.
Proiectul nu este imposibil, necesita doar multe ore de lucru manual.
Pala o voi face la inceput dintr-un polistiren presat ranforsat. Raza palei infuienteaza foarte mult parametrii TS pentru ca odata cu ea se modifica si Bl-ul,experimentand am gasit ca 20N/A e aproape optim.
Mai trebuie tinut cont de spatiul dintre pala si cilindrul in care se invarte( de preferat cat mai mic) dar nu poate scadea prea mult din presiunea sonora iar daca se dovedeste o problema o sa optez pentru o incinta vented.
Astept referiri si observatii asupra ideii![/b]
|