The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iun 25, 2025 6:43 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Modificare rezistenta difuzoare
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 1:40 pm 
Neconectat
User

In primul rand anunt ca sunt un nestiutor in ceea ce priveste electronica in general, notiunile pe cale le am sunt cele dobandite prin liceu, :shock: tocmai de aceea fiind pus in fata unui fapt m-am hotarat sa postez pe forum o intrebare..si anume:
Am o statie (manufacturata dupa o schema Mark pe tranzistori) 100W, 4ohm si nu stiu cum sa fac sa pun un difuzor de 8 ohm pe ea , problema fiind ca difuzorul avand impedanta mai mare mi se aude mai incet iar pe mine ma intereseaza sa folosesc intraga putere a amplificatorului (il folosesc pentru chitara)
Din ce stiam eu formula de calcul ar fi R=r1*r2/r1+r2 pentru rezistentele puse in paralel, problema de care ma lovesc este daca se intampla ceva in timp cu difuzorul sau su amplif-ul, chiar nu as vrea sa ard pe nici unul dintre ele.
Asa ca am luat 5 rezistente de 1,8 ohm/17W (altele nu am gasit) si ma gandeam sa fac o punte cu ele puse in serie, puntea dupa aceea pusa in paralel pe difuzor (traf-ul imi da in curent diferential 42+42 V, nu stiu A-jul)
Intrebare: e bine ce fac, mai trebuie sa pun ceva pe difuzor, filtre ceva?
(difuzorul este un Celestion Truvox 300W/8 ohm) trebuie mai mare pentru
ca am varfuri mari date de catre efectele si preamplif-urile de chitara)

Multumesc frumos!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 2:13 pm 
Neconectat
User

Ce faci nu e gresit, dar nu are sens.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 14, 2009 11:41 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 5:48 pm 
Neconectat
User

Pe scurt , daca lasi legaturile asa cum suna acuma , la 8 ohmi , diful va primii probabil in jur de 60-70w.
Daca pui rezistentele alea , si mai adaugi inca 8 ohmi in paralel cu difu(sa ai 4ohmi) puterea se va impartii in 2 (jumate la dif , jumate in rezistente) si in cazul asta numa 50w vor trece prin difuzor.
Deci cea mai buna solutie , e sa lasi totul asa , mai bine de atat nu se poate :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 8:15 pm 
se poate si mai bine , :D

iti faci un amplificator capabil pt difuzorul ala , e pacat sa il tii "nemancat
" doar cu 100W

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 8:29 pm 
Neconectat
User

completare:
Daca ai doua canale la amplif ai putea sa il pui in punte, ies 200w din el.
Va fi o diferenta majora fata de cei 50-60W cat ai acum.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 10:31 pm 
Strange portofelul si cumpara-ti un Laboga sau ceva Marshall.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 07, 2008 8:53 am 
Neconectat
User

Multumesc pentru sfaturi, o sa iau atitudine :lol:

Sus

MesajScris: Joi Aug 07, 2008 11:30 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ar mai fi o varianta(mai ales daca doresti sa strici difuzorul!):
- poti merge la cei care bobineaza difuzoare, si sa ceri sa ti-l bobineze la 4 Ohm.... :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 07, 2008 12:03 pm 
Neconectat
User

Mda, o mica precizare, pe amplif (combo) am gain si volum, e... in momentul cand trec cu gain-ul de 50 % (volumul la max.)incepe si-mi distorsioneaza urat, ceea ce nu ar trebui sa se intample mai ales ca difuzorul e de 3 ori mai mare decat puterea debitata si altceva... la parametrii acestia ar trebui in momentul acela sa am 50 W ceea ce e destul pentru ce-mi trebuie mie, 50 W "curati" inseamna multa galagie, de asta m-am gandit ca schimbarea rezistentei difuzorului s-ar putea sa-mi aduca putere mai mare, mai bine zis sa pot sa stau cu el langa tobe pana reusesc sa-mi iau un cub calumea mai ales ca instrumentul merge in registrul mediu deci nu am cine stie ce joase pe difuzor ca sa intre in distorsiune asa rau ... hm ... cam asta e.
Ma gandeam ca stie cineva vre-un "artificiu" sa mai merg cu ea o vreme asa.

Merci mult!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 07, 2008 12:21 pm 
Neconectat
User

Revin si alta problema (nu stiu daca postez unde trebuie), am o statie pe lampi Dynacord 100 W, problema e ca nu am lampi si ca are ceva la alimentare (pe la puntea de diode), mi se pare ca merge pe EL64 si EL86.
Daca se pricepeste cineva sa o repare dati-mi si mie de veste, daca o repar pe asta am scapat de probleme.

Sus

MesajScris: Joi Aug 07, 2008 1:01 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Citat:
Mda, o mica precizare, pe amplif (combo) am gain si volum, e... in momentul cand trec cu gain-ul de 50 % (volumul la max.)incepe si-mi distorsioneaza urat, ceea ce nu ar trebui sa se intample mai ales ca difuzorul e de 3 ori mai mare decat puterea debitata si altceva... la parametrii acestia ar trebui in momentul acela sa am 50 W ceea ce e destul pentru ce-mi trebuie mie, 50 W "curati" inseamna multa galagie, de asta m-am gandit ca schimbarea rezistentei difuzorului s-ar putea sa-mi aduca putere mai mare, mai bine zis sa pot sa stau cu el langa tobe pana reusesc sa-mi iau un cub calumea mai ales ca instrumentul merge in registrul mediu deci nu am cine stie ce joase pe difuzor ca sa intre in distorsiune asa rau ... hm ... cam asta e.
Ma gandeam ca stie cineva vre-un "artificiu" sa mai merg cu ea o vreme asa.

E normal sa fie asa..daca semnalul este puternic....
Puterea maxima depinde de semnalul de intrare(cel de la sursa), nicidecum de pozitia potentiometrului; de altfel conteaza mult si corectiile aplicat(cu mult bas mai repede, il duci la blana); faptul ca ai de 3 ori puterea difului fata de amplificator nu este un avantaj...ideal era sa fie invers(puterea amplificatorului de 2,3> fata de puterea difului); ceea tu auzi acolo se cheama distorsiuni si provin de la amplificator, care il duci la "blana" si asta probabil ca difuzorul nu are sensibilitate(lipsesc cativa decibeli) :roll:
Cam asta ar fi tot.
Te-as ajuta cu ampliful pe lampi, dar nu stiu daca merita...distanta; dar da si tu mai multe detalii, poate se ofera cineva de la tine din zona.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Modificare rezistenta difuzoare
MesajScris: Joi Aug 07, 2008 8:45 pm 
Dr007 scrie:
poti merge la cei care bobineaza difuzoare, si sa ceri sa ti-l bobineze la 4 Ohm.... :roll:

Hai sa fim seriosi. O sa fie un amarat de ying chung dupa aia.

Difuzirul ala e pentru o aplicatie anume. El a fost gandit asa si n-are rost sa-i umblii la motor.

Parerea mea e ca daca n-ai bani de un combo calumea, ia un amplif mai puternic si un mixer astfel incat sa-ti vezi volumul dat in amplificator. Nu uita sa-ti lasi un headroom mai mare cand simti ca esti excitat la degete.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 07, 2008 8:52 pm 
Neconectat
User

poate sa lase headroom, ca daca tine mortis sa duca butonul pana la capat mai rau face.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 07, 2008 9:52 pm 
Api' acole' o sa aivă oarisce leduri din cele ce tăt bat pă muzică. Amu' a videa el când a shii rosu.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 08, 2008 7:50 am 
adircf scrie:
Api' acole' o sa aivă oarisce leduri din cele ce tăt bat pă muzică. Amu' a videa el când a shii rosu.

:lol: :lol: :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 

Ora este UTC + 2