The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iun 20, 2025 10:50 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 10, 2006 12:25 am 
Neconectat
User

Te-ai gandit si la faptul ca ti se pot dezlipi plamanii ? Nu numai auzul trebuie protejat cand e vorba de presiuni sonore mari.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 10, 2006 12:36 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

pana la pneumothorax mai este :wink:

au fost cateva cazuri inregistrate, dar era vorba de presiuni sonore de genul 150-160dB, si oricum, nu a murit niciunul din pacienti 8)

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 10, 2006 12:54 am 
Neconectat
User

nexus3 scrie:
jokedy scrie:
:lol: " mai, nu prea pot sa-ti dau un numar " :lol:

Problema cu bass-ul simtit in piept este o chestiune foarte subiectiva

depinde de frecventa , de configuratia salii, de amplasamentul boxelor, de gain-ul in punctul in care se afla persoana, de frecventa de rezonanta a acelei persoane, poate chiar de cantitatea de aer aflata in plamani si de faptul ca ai sau nu gura deschisa :roll: .....

.....si nu in ultimul rand de gusturile fiecarei persoane, eu de exemplu spun ca simt bass-ul in piept de la 140dB in sus stand la 0.5 metrii in fata a 8 hornuri de tip HD-15 alimentate cu vreo 2KW+

In legatura cu faza cu aerul in plamani la mine pot sa zic ca este foarte adevarata: daca stau normal, drept in fata boxei si aerul scos din plamani pot sa zic ca simt timid basul dar daca stau cu aerul in plamani, umflati la max, adica cat de mult pot inspira odata, si am o pozitie de culturist in care pot sa zic ca imi indoi si imi incordez bratele/spatele/pieptul pot sa zic ca senzatia este mult mai mare fata de prima data cand stau cu mainile pe langa corp...astfel senzatia depaseste demult senzatia de fluturatul hainelor care se simte mai "puternic" fata de priam data cu bratele pe langa corp...
bineinteles ca simtitul basului difera si de melodia pe care o folosesti: daca folosesti ceva break-and-beat sigur simti basul, dar daca folosesti trance vei avea parte de o "lovitura" mult mai lenta, ce se prelungeste, cam cat 2-3 batai de break-and-beat si astfel nu ai aceeasi senzatie...
inca ceva: basul care il simti in piept, cum a spus si nexus, este situat in zona de 60-90 Hz, ceea ce este sub misca hainele, iar ceea ce este peste, pana in 150 Hz, se simte in mobila si diverse obiecte, poate si in haine, dar nu si in piept.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 11, 2006 8:47 pm 
Neconectat
User

Nexus : dopurile alea de urechi sunt bune sa le folosesc ca sa nu mai aud cum sforaie colegu de camere? Daca da de unde cumpar o duzina?
:D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 11, 2006 9:31 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

ele atenueaza destul de bine

cauta pe google sunt magazine on-line care vand

eu le-am luat din SUA acum un an

probabil gasesti ceva asemanator la fimele cae aduc echipamente de protectie pt muncitori

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 12, 2006 9:16 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

conteaza de fiecare cum ii place si cum il simte..eu personal imi place cum se simte pe la 115-118dB(eu incep sa il simt de pe la vreo 110 dB), si pana pe la 133-135 dB mai tare deja pt mine e cam deranjant, adica la 140dB mie nu imi mai place...poate si ca sunt mai inalt, si asta conteaza...

Sus

Subiectul mesajului: spl ; dB
MesajScris: Joi Mar 16, 2006 11:31 pm 
Neconectat
User

Bassi care ai simti in plamani , rezonanta , sunt pe la 150Hz asta se foloseste si in discoteci ca sa faca impresie .

Difuzoarele de bass si mai ales subwoofer-ele au SPL mic
SPL -ul difuzorului !! este presiunea sonora masurata pe axa difuzorului la 1m distanta la o putere electrica de 1W !! si se precizeaza in decibel .

Difurile de bass au de obicei SPL 88-93 dB
mai ales subwoofer-ele , din motive constructive si de functionare pentru a reda ,daca se poate fara prea multe distorsiuni, bassul .

La subwoofer sunt si pierderi in plus deoarece trebuie sa aiba cursa , membranei ,mare si sunt o sumedenie de probleme electromecanice.

In plus se folosesc cu un camp magnetic mai slab sa se reduca "dumping" -ul ( amotrizarea electromagnetica)

SPL la un metru distanta cu u putere electrica nominala ar trebui sa corespunda cu cel din specificatiile firmei . sa zicem 90 dB

am luat ca exemplu 90dB

la 1 m SPL =90dB la 2 m avem SPL 87dB ...;...la 4m avem .....84dB......la 8 metri SPL =81 db la ..16m...SPL = 78 db ... etc

adica la fiecare dublare a distantei scade cu 3dB

Practic la distanta de 8m auzim volumul la jumatate de tarie !! -9dB

90- 3-3-3 = 81 dB injumatatirea tariei sunetului . ( mai exact ar fi la "minus 10 dB)

http://www.usspeaker.com/KappaPro-15LF-1.htm

specificatiile date de firma la un difuzor ( nu trebe crezut tot ce scriu ei , de ex. au cam uitat sa specifice "power compresion" !!! hehe , smecheri deci date gonflate si incomplecte dar asta e )

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 12:53 am 
Neconectat
User

Ti ai vazut graficul unui difuzor profesional de 18" pt subbas ?
Intreb si eu asa ca vad k dai sensibilitati de difuzoare de masina :?

Mai bine citeste http://forumpoweraudio.ro/viewtopic.php?t=79 ( ultimul pdf )
si vezi ca mai stiu si altii ce explici tu...
numai k ai niste greseli:

basul pe kare il simti in piept este peste 60 Hz, pana la 150 Hz max dar cel mai mult este situat in zona de 60-70 hZ

difurile de bas pot avea spl si de 100 dB 1W/1m

cursa difuzorului poate sa fie foarte mica si pe tine basul sa te miste din loc :wink: ( amplificatoare de putere mare cu damping factor ridicat )
dumping-ul este folosit in amplificatoare, la difuzoare trebuie un camo magnetic cat mai puternic in zina bobinei...

Bafta

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 1:08 pm 
Neconectat
User

karpi.. karpi... ma dezamagesti ..
documenteazate mai bine .. studiaza .. citeste forumuri ..
ai sa vezi ca nu e cum zici tu

Sus

Subiectul mesajului: documantatie
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 3:08 pm 
Neconectat
User

pai documentatie exista si ma ocup de asa ceva de mult timp .

Ptr difuzorul de bas nu se foloseste magnet puternic chiar ca sa se reduca 'dumpingul" electromagnetic , vrem cursa mare .
Bineinteles ca sunt probleme enorme.

Vrem cursa mare dar vrem si curentdumping si randament si "piston" usor si cu diametru mic dar adaptat la mediul incojurator etc...

Dinamica cea mai impotanta in cazul unei redari Hi Fi
sa nu avem compresie a programului redat

:dinamica fizica
:dinamica muzicala
:dinamica tehnica ( dinamica psihoacustica)

ca sa ilustrez dau un exemplu .

Inregistram o explozie intre blocuri , care va sparge toate geamurile din jur , cu o scula PERFECTA .

Dupa acea instalam un sistem de amplificare , calculat , proiectat, etc...
si redam aceiasi explozie de pe inregistrarea perfecta , si nu se va sparge nici un geam !?
Sa tot calculat si s-a ajuns la rezultate cum ca ar trebui sa ai cursa de 10-12 cm ca sa redai atackul in muzica ( nu o explozie)
La inregistrari de la bun inceput in mixaj se reduc "subbasi" si se complecteaza numai armonicele subbasului fara fundamentala sau cu fundamentala foarte atenuata , ca sa sune de doamne ajuta pe asa zisele subwoofere de DVD sau Home Theatre 5.1 ; 7.1 3D...unde avem un asa zis "sub" realizat cu un rezonator Heimholz sau alte tipuri de radiatoare ( dipoli) ca sa sune "jos" cu difuzoare mici si diametru mic in incinta mica.
Sa avem reziatenta de radiatie mare este bine sa avem membrana cu diametru cat mai mare , aceasta are masa "mare" deci scade randamentul. Cand difuzorul de bass functioneaza la putere mare si cu cursa mare avem multe deformari ale membranei , aceasta deformare va functiona ca si un divizorde frecventa si va produce "subarmonice" .
Hi Fi nu mai putem spune ca este , dar avem bassi ( chiar inexistenti in sursa sonora)
Cu difuzoare ce diametru mic si membrana usoara avem randament mai mare fiind masa mica , dar pierdem din randamnet din cauza ca rezistenta de radiatie e mai mica.
Bobina mobila din cauza cursei mari iese din campu l magnetic si la semnale mari repetate s-ar putea sa ramana jumatate afara , deci scade randamentul si introduce distorsiuni .
Ca si rezolvare au facut bobine "lungi" la care si la cursa mare ramane o parte a bobinei in campul magnetic ca sa "utilizeze" curentdumpingul .
Alti au facut bobine mai "scurte" care sa nu iasa din camp , au pus magnet puternic avand dumping mare influenteaza negativ atackul si bassul.
La un bass este tot atat de important ca sa poata transmite un impuls nealterat ca si la inalte .
Dati semnal rectangular un dif de bass sau subwoofer si masurati cu un microfon cum arata semnalul redat de difuzor .

Dina cauza randamentului scazut 1-2% inseamna ca 98% se transforma in caldura !!
600W => 588W caldura ...e bun sa faci cafea.
Cu doua difuri din astea dai sa bubuie si incalzeste camera cu 1200W , aeroterma.Cu ce mai ai de la radiatoarele statiei nu ai probleme poti sa deconectezi incalzirea centrala.
Dar din cauza incalziri la 70 grade celsius , sau un pic mai mult , creste rezzistenta bonbinei , se incalzeste magnetul ,nu ajunge la punctul Curie dar sacade ceva si campul magnetic si de aicea "compresia de putere a difului"
Si din specificatiile firmelor serioase ajungi la concluzia ca un dif de 600W
la maxim poate sa redea 300W
Si daca vrei sa nu ai nici distorsiuni atuncea poti folosi in jur de 10% din puterea nominala.
Diagrama Bode se da pentru P/10 !!
Adica in jur de 60W RMS. Nu-i putin ptr un dif de bass sa redea atata curat.
Daca piu acest dif intr o boxa de compresie cu palnie exponentiala vei avea o boxa super cu randament mare si dinamica foarte buna .Dar pentru sub- bas ar iesi foarte mare, si nu se prea poate trasporta usor , in casa nu ai loc ...etc
Apropos de SPL nu este SPL de masina , de avion de nu stiu ce , este in functie de difuzor , banda de frecventa , cerinte, materiale,invetsitie , ce magnet au cumparat mai ieftin etc
In lume sunt vre-o 4-5 firme care siu sa fabrice magneti , miezuri de ferite , fier ptr transformatoare ,relee,motoare si astea cer bani multi , asa ca firmele mai mici cumpara de al cine pot magnet si iese un SPL care iese ca ce sa proiectezi cand nu ai bani.
Si ce specificati dau firmele nu trebuie luate de lege , difuzoarele se incearca cu un semnal "brun" brust cu impulsuri scurte doar un timp foarte scurt si de aicea cei 600W .
Trebuie incercat , luati un difuzor de 600W si in mijocul benzi de frcventa alimentati cu 400W sinus 10 minute ca atat timp se masoare statiile ca sa stabileasca puterea RMS , sa vedem ce se intampla , obtinem efecte de fum sau nici macar atat.

Enumerati greselile si aduceti si argumente

Acel articol este foarte bun este tradus aproximativ din JBL manual , ca mai toate
V propun o catre ce se gaseste la noi :
Ing .Corneliu Luca , Ing. Liviu Zanescu
Tehnica sunetului
SONORIZARE
si de aicea a preluat autorul pdf.urilor , foarte bine si concis , dar nu poate sa puna toata catrea in cateva pagini .si problema este ca cei care nu conosc inca destul de multe nu inteleg anumite calcule.In carte este mai pe larg explicat .Dar si cartea este ptr mai avansati.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 4:40 pm 
Neconectat
User

Deci vrei sa zici ca cei de la JBL au preluat din acest pdf?
tin sa te anunt ca aceste lucruri sunt la fel si poate mai gasesti acelasi lucru in alta carte si tu zici ca autorii cartii respective s-au luat din cartea ta ???

la sistemele x.1 iti dau dreptate, acelea sunt niste porcarii ordinare, indiferent de pretul lor...
<< Dati semnal rectangular un dif de bass sau subwoofer si masurati cu un microfon cum arata semnalul redat de difuzor >> tu inveti lumea sa dea cu distorsiuni in boxe ?

<< Cu difuzoare ce diametru mic si membrana usoara avem randament mai mare fiind masa mica , dar pierdem din randamnet din cauza ca rezistenta de radiatie e mai mica. >> dar cu cat suprafata membranei este mai mare este nevoie de o miscare mult mai mica in comparatie cu difuzorul initial pentru a reda subbasul si astfel un difuzor de bas cu suprafata mare ( 15", 18" ) are randament mare, bas bun si miscare a membranei mult mai mica in comparatie cu unul mult mai mica ( 10" de ex ) si atunci membrana nu mai are curse mari si imiplicit nu apar deformarile la care te referi.

<< Daca piu acest dif intr o boxa de compresie cu palnie exponentiala vei avea o boxa super cu randament mare si dinamica foarte buna .Dar pentru sub- bas ar iesi foarte mare, si nu se prea poate trasporta usor , in casa nu ai loc ...etc >> se numeste horn si pt subbas pana in 30-40 Hz trebuie o suprafata cam de 16m^2, fie ca e o singura boxa, fie ca sunt mai multe cuplate acustic...

<< In lume sunt vre-o 4-5 firme care siu sa fabrice magneti , miezuri de ferite , fier ptr transformatoare ,relee,motoare si astea cer bani multi , asa ca firmele mai mici cumpara de al cine pot magnet si iese un SPL care iese ca ce sa proiectezi cand nu ai bani.
Si ce specificati dau firmele nu trebuie luate de lege , difuzoarele se incearca cu un semnal "brun" brust cu impulsuri scurte doar un timp foarte scurt si de aicea cei 600W .
Trebuie incercat , luati un difuzor de 600W si in mijocul benzi de frcventa alimentati cu 400W sinus 10 minute ca atat timp se masoare statiile ca sa stabileasca puterea RMS , sa vedem ce se intampla , obtinem efecte de fum sau nici macar atat. >> aici apar anumite standarde care cer masurarea de ex: cu X W timp de 2 h, pink noise cuprins intre 50-500 Hz, cu o putere program de 2X caruia i se aplica varfuri de 4X W ( o putere de 4 ori mai mare decat cea rms !!! ); acesta este doar un exemplu folosit in industria profesionala. inca ceva legat de putere: daca pui pe un dif de 500 W RMS pe un amp de 500W RMS si ii dai putere maxima la distorsiuni de max 0.5% te asigur ca atunci dofuzorul poate sa duca puterea linistit, dar daca ai un amolificator tot de 500W, dif la fel si dai in blana dar cu un semnal cu distorsiuni peste 5%, chiar si 10% atunci nu se stie daca rezista nici 10 minute!!!pt ca apar distorsiuni armonica care cresc foarte mult puterea si astfel amp-ul va taia din varfuri, semnaulul va deveni dreptunghiular si puterea va creste si astfel in loc sa intre 500W curati intra 700-800...( asta in cazul in care amplificatorul are rezerve de putere destul de mari ) tocmai de aceea exista puterea program...

<Ptr difuzorul de bas nu se foloseste magnet puternic chiar ca sa se reduca 'dumpingul" electromagnetic , vrem cursa mare . >>
hai sa-ti dau un exemplu: asculta cu un difuzor pe cati W vrei tu ( cu conditia sa fie o putere serioasa care sa miste membrana pana aprioape de Xech ) cu un amp cu dmaping factor de 30-40 si asculta la fel pe un amp cu un damping factor de 600-700 si zi-mi daca difuzorul depaseste Xmax...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 4:49 pm 
Neconectat
User

nu inteleg dc esti cu ideea ca difurile specializate pe bas au magnet mic ("Ptr difuzorul de bas nu se foloseste magnet puternic")
bl factor este un parametru important (" magnet puternic avand dumping mare influenteaza negativ atackul si bassul."). gandestete ca un camp magnetic cu o intensitate mai mare controleaza mai bine bobina si creste spl ul. Atacul nu cred ca este influentat de cursa (difurile profesionale au cursa relativ mica fata de celelalte categorii si totusi au cel mai pronuntat kick) ...eventual redarea frecventelor joase este influentat de cursa

"Daca piu acest dif intr o boxa de compresie cu palnie exponentiala vei avea o boxa super cu randament mare si dinamica foarte buna .Dar pentru sub- bas ar iesi foarte mare, si nu se prea poate trasporta usor , in casa nu ai loc ...etc"

mda.. explicami dc boxa asta de compresie cu palnie exponentiala sau mai asa zisul horn exponential are nevoie de un dif cu motor mai puternic decat restul tipurilor de incinte? (sau bl mare)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 5:22 pm 
Neconectat
User

Citat:
e numeste horn si pt subbas pana in 30-40 Hz trebuie o suprafata cam de 16m^2, fie ca e o singura boxa, fie ca sunt mai multe cuplate acustic...

tu lucrezi in vid de ai nevoie de o suprafata asa mare? :lol:

deci
pt fc=35hz,un horn pus langa un perete(quarter space) sau 2 puse "in mijlocu camerei" (half space) are o "gura" 1.90m2

si daca ai calcula hornul in free space tiar da o suprafata de 4*1.90m2 ..cam departe de 16m2

partea mai frumoasa e ca nu poti face asa ceva din lemn ... iti trebe caramizi :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 17, 2006 7:09 pm 
Neconectat
User

Pai eu asa stiam: ca sa coboare pana in 30 Hz suprafata trebuie sa fie de 16m^2, asta pt ca raspunsul sa fie liniar pana in 30 Hz... oricum se mai ia si in calcul raspunsul half-space si mai creste si mai sunt inca alti cativa factori care miscoreaza suprafata...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 18, 2006 12:32 am 
Neconectat
User

Snake scrie:
<< Dati semnal rectangular un dif de bass sau subwoofer si masurati cu un microfon cum arata semnalul redat de difuzor >> tu inveti lumea sa dea cu distorsiuni in boxe ?

Nu a invatat pe nimeni sa dea cu semnal dreptunghiular in boxe.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 5:33 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2