The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 22, 2025 12:39 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 34 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: sonorizare discoteca
MesajScris: Vin Noi 10, 2006 1:59 pm 
Neconectat
User

salut, urmaresc forumul de ceva vreme(este super) si as vrea sa aflu parerea voastra in legatura cu sonorizarea unei discoteci in suprafata de 180mp,inaltimea de 3.5m,cam 200 persoane.
Forma este cam ciudata un L cu linia mare de 15m si cea mica de 10m.Sonorizare insemnand incinte,amplificatoare,cross si mixer.Vreau sa fie un sound sa-ti 'rupa plamanii,mult SPL'.Acustica incaperii este destul de proasta(mult ecou)dar cu recomandari din partea voastra as putea sa-l reduc.Multumesc anticipat :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Noi 10, 2006 2:27 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

bine ai venit (inregistrat) pe forumul nostru
ne bucuram nespus de faptul ca vi se pare interesant :D

acum sa trecem la treaba...

1 prima data ar trebui stabilit un ring de dans asupra caruia o sa ne concentram.
Nu cred ca este necesar sa ii spulberi pe cei care stau si ei la o masa sau la bar (presupun ca exista mese)

astept dimensiunile si amplasarea in sala (o schita ar fi f buna aici)

2. ar trebui sa stim genul de muzica predominant .

3. cam cata galagie va permiteti sa faceti (exista vecini care ar putea fi deranjati in zona ?) legile sunt destul de stricte.
Am asistat personal la masuratori facute de garda de mediu in preajma discotecilor cu rezultate nasoale pt ei... :roll:

chiar si cu antifonaj, un sistem de 20Kw la 30% din putere va depasi limitele impuse de legislatie cu privire la poluarea fonica.

asa ceva nu ar trebui neglijat, deoarece ar fi pacat sa se investeasca intr-un sistem f puternic de sonorizare dar care sa nu poata fi folosit la adevarata valoare.

mai continuam dupa ce clarificam pimele puncte :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 3:00 pm 
Neconectat
User

Am trimis schita discotecii. Sper sa fie in regula
http://i15.tinypic.com/2qd3c41.jpg
Nu exista un ring de dans definit, se danseaza oriunde.
In schita este aratata pozitia incintelor actuale: 2 subwoofer Omnitronic KPA 115 care merg pe o putere Omnitronic P1500 plus 2 full range DYI de, cred, 200 W ( nu scrie nimic pe difuzor) dar tweeter-ul este ( bullet) rusesc de 40W.
Apropos de suburi, am o problema cu ele, au un bass foarte lung si nu prea au presiune sonora desi in specificatia tehnica au SPL 126 dB.
Muzica acum este 50% manele, 50% dance dar sper sa trecem in curand numai pe dance.
In legatura cu galagia, nu sunt probleme, locuintele sunt la 50 de metri.

Ultima oară modificat de scubamarius pe Sâm Noi 11, 2006 3:38 pm, modificat de 5 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 3:21 pm 
Neconectat
User

Astea sunt suburile pe care le folosesc acum.
OMNITRONIC KPA-115 plastic-PA-subwoofer15
Rated power: 600 W RMS
Program power: 1200 W
Woofer: 15" alu die-cast frame
Connections (input): 2 Speaker-sockets
1 x 1/4" jack socket
Connections (output): 1 x 1/4" jack socket (>125 Hz)
Sensitivity (1 W/m): 97 dB
Max. SPL (1 m): 126 dB
Impedance: 4 Ohms
Frequency response: 37 - 500 Hz
Crossover: 125 Hz
Dimensions in mm (Height x Width x Depth): 640 x 480 x 500 mm
Weight: 30 kg
Si amplificatorul acesta:
OMNITRONIC P-1500 amplifier, 2x750W/4Ohms
Power supply: 115/230 V AC, 50/60 Hz ~
Power-range: 230 V ± 10 % (206 V - 253 V)
Power consumption (max.): 2120 W
Momentary music peak power at 1 KHz: 1950 W / 4 Ohms
Maximum power output: 2 x 840 W / 4 Ohms
Nominal power output: 2 x 750 W / 4 Ohms
Power output sine:
Stereo 4 Ohm 2 x 750 W
Stereo 8 Ohm 2 x 390 W
8 Ohms bridged 1 x 1250 W
Frequency range: 22 - 31 000 Hz
Damping-factor: > 200
Distortion factor: 0,01 %
Signal to Noise Ratio: 108 dB
Channel seperation (at 1 KHz): 89 dB
Min. input sensitivity: 0,77 V/26 dB/1,44 V
Input impedance: 12 kOhms (unbalanced), 22 kOhms (balanced)
Output impedance: > 0,02 Ohms
Slew-rate: > 40 V/æsec
Input-connectors: 2 x XLR-female-plug, 2 x 1/4"-jack-plug
Output-connectors: 2 x Speaker (stereo), 1 x Speaker (bridge), 2 x Banana/screw combination
Control elements: Power switch, input attenuators (one per channel), Mode switch - Stereo/Parallel/Bridged, Ground Lift, Input-Level-Select (0.77 V/26 dB/1.44 V), limiter
LED indicators (per channel): Power, Protect, Signal, Mode
Protection circuits: Short-circuit, DC-protection-circuit, Thermal protection-circuit, Softstart
Construction: Steel chassis, aluminium frontpanel
Dimensions: 445 x 482 x 100 mm
Minimum mounting depth: 450 mm
Weight: 14.5 kg

(http://www.omnitronic.com/)

As vrea parerea voastra despre ele.
Scuze pentru lungimea post-ului. Il voi sterge mai tarziu :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 3:33 pm 
Neconectat
User

Din cate se vorbeste Omnitronic sunt cotati sub Behringer...deci sa nu te astepti la multe rezultate pozititve de la ei...adica sa nu te astepti ca un subwoofer ca ala sa sune ca si un ALpha B3 :lol: (prieteni stiu de ce )
Subwooferul ala nu cred ca va atinge niciodata 126 dB peak, uite si de ce:
puterea este de 750 W, adica un gain de 28 dB ( 10*log(750) ),
la sensibilitatea de 97 dB, deci 125 teoretic; dar cum fac pariu ca power compressionul este peste 3 dB, nu cred ca vei trece de 123-123 dB, dar in fine...

@Nu prea conteaza lungimea postului in cazul in care esti la obiect ( adica nu bati campii ) ;)

Eu zic ca ti-ar trebuie 2-3 subwoofere bune, de 18", si 4 sateliti, plus un monitor mai micut ( pt DJ ). :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 4:19 pm 
Neconectat
User

[Subwooferul ala nu cred ca va atinge niciodata 126 dB peak, uite si de ce:
puterea este de 750 W, adica un gain de 28 dB ( 10*log(750) ),
la sensibilitatea de 97 dB, deci 125 teoretic; dar cum fac pariu ca power compressionul este peste 3 dB, nu cred ca vei trece de 123-123 dB, dar in fine...

Snake mai pe romaneste zis ampliful este prea mic sau cei de la Omnitronic mint? :) (in legatura cu suburile)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 5:03 pm 
Neconectat
User

Pai pt acel sub Omnitronic recoamnda un amp de 1200 W RMS in 4 ohmi ( sau in cat este subul )...
Intr-o varianta simplificata, acel subwoofer va atinge 126 dB la un varf de putere care este de 4xputerea rms, adica la un varf de maxim 2400 W...lucru care este cam greu de crezut, pt ca nu cred ca acel difuzor rezista la o asemenea putere.

Nu stiu ce sa zic despre cei de la omnitronic, nu cred ca mint, dar ideea este ca nu sunt deloc renumiti pentru calitatea produselor lor...deci ar putea sa fie ambele variante. Oricum ar fi, eu spun ca ampul este bun pt acel subwoofer ( ma refer la putere ).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 6:05 pm 
Neconectat
User

OK Snake multumesc pentru rabdare,cred ca o sa incerc sa-mi fac niste suburi ,cred ca cele mai bune pentru ce vreau eu(mult SPL) sant planar waveguide horn cu difuri P-AUDIO sau SELENIUM.Poate gasesc schite pe forum pentru suburi si pentru fullrange.Si in legatura cu Omnitronic cred ca seria KPA este de calitate scazuta (nu stiu cum este seria PAS ,dar este foarte scumpa),eu folosesc suburile fara cross(pentru ca nu am destule fullrange-uri),si ampul la 75% .Cand a fost dat mai tare(dar nu in clip),mi s-au dezlipit firele leonice .Am observat o chestie:chiar si cu cross-ul activat pe suburi ,difurile au un X-max foarte mare (cred ca sant frecvente foarte joase pe care nu le auzi) .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 6:06 pm 
Neconectat
User

OK Snake multumesc pentru rabdare,cred ca o sa incerc sa-mi fac niste suburi ,cred ca cele mai bune pentru ce vreau eu(mult SPL) sant planar waveguide horn cu difuri P-AUDIO sau SELENIUM.Poate gasesc schite pe forum pentru suburi si pentru fullrange.Si in legatura cu Omnitronic cred ca seria KPA este de calitate scazuta (nu stiu cum este seria PAS ,dar este foarte scumpa),eu folosesc suburile fara cross(pentru ca nu am destule fullrange-uri),si ampul la 75% .Cand a fost dat mai tare(dar nu in clip),mi s-au dezlipit firele leonice .Am observat o chestie:chiar si cu cross-ul activat pe suburi ,difurile au un X-max foarte mare (cred ca sant frecvente foarte joase pe care nu le auzi) . :o :o :o

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 11, 2006 6:43 pm 
Neconectat
User

Stai un pic sa lamurim niste lucruri: Xmax-ul nu este denumirea pt deplasarea memebrani, sau mai corect spus pentru cursa ei :!: ( evident se numeste lungimea cursei, sau cunoscut si sub alte denumiri precum excursia membranei )
Pt a intelege mai bine ce este Xmaxul iti recomand urmatoarea documentatie: http://www.diysubwoofers.org/definitions.htm#tsparam
Xmax-ul am vazut ca are mai multe definitii, care pana la urma au acelasi sens, dar exprimat in alte idei ( sper ca intelegi ce vreau sa zic )...
ideea este urmatoarea: BL reprezinta forta motorului dfuzorului, care este aproape constanta in Xmax ( adica este aproape constanta cand membrana nua re cursa mai mare decat Xmax ), dar daca trece de Xmax atunci scade puterea motorului, deoarece campul magnetic are o influenta mai redusa asupra bobinei difuzorului, deci cu alte cuvinte scade forta. Cu alte cuvinte daca depasesti Xmax difuzorul va avea un "atac" mai moale.
Din pacate nu am un grafic cu un astfel de exemplu, pt ca sunt convins ca ai intelege mai bine. Daca am timp o sa incerc sa fac si un desen ca sa-ti dai seama cum e treaba cu xmax ;)
Un alt parametru foarte important de urmarit este Xmech, adica excursia maxima a membranei; daca depasesti Xmech poti sa-ti iei la revedere de la difuzor. Daca deapsesti Xmax difuzorul va avea o viata mais curta decat atunci cand nu il vei depasi. Practic, daca nu depasesti Xmax, difuzorul va avea o viata virtual infinita.
Iti recomand sa folosesti un filtru trece sus pt a mai reduce un pic din cursa membranei. Un filtru activ LR de ordinul 4 la 40 Hz cred ca s-ar descurca bine...
! Frecventele pe care nu le auzi, si care sunt foarte jose ( cam de genul celor despre care spui tu in mesaj anterior ) sunt foarte periculaose, tocmai din motivul ca depasesc Xmax-ul ( difuzorul nu a fost proiectat sa scaota frecvente asa de joase, deci membrana nu este bine controlata, depasesti extrem de usor Xmaxul, si ajungi in Xmech si gata...ii spui bie la dif )...

Cred ca ai fi multumit si cu HP-18S, 2 bucati, cu un amplificator serios ;)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 12, 2006 12:47 am 
Neconectat

ok....

in primul rand partea de medii inalte:

minim 4 sateliti cu E12-250N+Driver 1" plasati in milocul salii intr-un cluster suspendat pt ca din orice pozitie din sala sa nu existe diferente de distanta de la boxe la urechea ascultatorului.

si minim 2 Planar horn-uri in genul proiectate de noi pt SD-21EL (vezi nexus-acoustics CLUB PRO , modelul CPH18X ) pe www.nexus-acoustics.ro

geometria salii face dificila amplasarea eficienta a suburilor

am sa fac un desen pt a explica amplasarea.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 12, 2006 8:47 pm 
Neconectat
User

Uite si un grafic care arata cat de important este sa nu treci de Xmax:
Imagine

Spre exemplu acest difuzor are Xmax de 4 mm...dupa ce trece de 6 mm, BL-ul tinde deja spre 0...deci forta scade foarte mult :roll:

PS: Scuze pentru calitatea desenului, este facut in Paint :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 13, 2006 7:15 pm 
Neconectat
User

Snake scrie:

PS: Scuze pentru calitatea desenului, este facut in Paint :roll:
Nu conteaza prea mult calitatea desenului ci informatia. Acum in ideea ca eu vreau sa-mi completez sonorizarea nu ar fi mai bine sa cumpar un crossover sau un procesor de sunet(nu cumva sant acelasi lucru? :oops:) ?? ,in loc de filtrul trece sus .Si daca nu sant prea insistent cross-ul de pe suburi nu este un filtru trece sus? :? Adica sa taie frecventele subsonice pentru bass si sa dea semnal corect pentru incinta de medii-inalte pe care o conectezi la sub?Frecventa cross-ului de pe sub este de 125Hz,adica taie frecventele mai mici de 125Hz . :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 13, 2006 7:30 pm 
Neconectat

un crossover va fi necesar

el va avea highpass pt subwoofer (infrasonic)
lowpass pt subwoofer pt a nu trece mediile si inaltele

highpass pt sateliti
lowpass pt ultrasunete (protectie pt inalte)

unele pot fi mai complexe, eu doar am dat un exemplu de cross pe 2 cai

un Procesor de sunet este un echipament mai compex, el poate include Compressor/ limiter, EQ, delayer, si alte functii f avansate.
aceastea sunt echipamente digitale si destul de scumpe (unul bun ar fi ECLER DP300)

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 13, 2006 8:00 pm 
Neconectat
User

Ok Nexus bucuros sa te aud din nou,m-a mai ajutat si Snake sa mai inteleg cate ceva.Acum as vrea o oferta din partea ta , nu stiu cum sa spun ca sa ma intelegi cat mai bine :? cel mai bun raport pret\calitate.Dupa cum am mai spus vreau un sunet cu adevarat profesional(mult SPL,bass bine conturat nu lung si moale cum il am eu acum si mediile -inalte curate) dar care sa nu aiba un pret exorbitant care sa ma lase asa :shock: Oferta deasemenea si pe partea de procesare(cross sau procesor)si de amplificare.De retinut ca am un amplif Omnitronic 2* 750 W\4ohm.Am in vedere si constructia incintelor de catre mine cu difuri P-AUDIO sau SELENIUM

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 34 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2