Am un frate (prieten foarte bun) care e inginer electronist, in cursul doctoratului, deci viitor doctor inginer.
Eu nu ma pot exprima asa academic dar el a vrut sa iti explice mai pe indelete, citat:
O sa incep cum bine spuneau cei de la "Parazitii" si anume
"nu putem socializa cu tomberoanele" dar in tara asta nu mai trebuie sa ne mire nimic.
first :
AV 400/800/1000 nu este cel mai performant amplificator,
nu a afirmat nimeni asta iar daca a facut-o ar trebui sa-si retraga cuvintele.
Cine doreste calitate nu are nevoie de 400w pentru casa, iar cine asculta la 400w
cu siguranta nu e interesat de performantele amplificatorului care oricum vor fi mult
mai bune decat cele ale sistemului electroacustic!
Se pare ca multi "haudiofili" cu urechile lor de matase uita sa ia in calcul faptul
ca la puterea aceea performantele difuzoarelor nu sunt chiar hi-fi.
Scurt pe doi este un amplificator pentru sonorizari, chestie la care se descurca admirabil.
Compromisurile care tin de realizarea oricarui amplificator de putere mare se aplica si aici.
In plus pentru domeniul PRO se doreste ceva care sa nu aiba probleme
de stabilitate termica, oscilatii, radiofrecventa.
second :
De la firmele enumerate am reparat destul de multe statii
si pot sa afirm ca nu orice model reprezinta calitatea firmei.
Unele sunt facute cu picioarele din punct de vedere ingineresc,
evident pentru reducerea costurilor de productie.
Bagarea in fata a unei anumite firme sau a alteia e o chestie stupida
fiindca spre exemplu JBL face niste boxe de toata jena in clasa de preturi medii
insa de asemenea fac si niste drivere superbe cu bobine de 4 toli samd.
Dar alea nu se mai situeaza in aceeasi clasa de pret atentie!
number three :
Configuratia VAS utilizata in seria AV functioneaza de fapt foarte bine la frecvente inalte,
bineinteles ar putea fi argumentat ca prezinta o impedanta de iesire destul de maricica
insa in prezenta NFB-ului acest lucru devine putin important per total.
Capacitate parazita??? Poate te referi la Ciss ... hello ... aia se numeste
capacitate de intrare si nu e deloc parazita ci tine de tehnologia de fabricatie a
tranzistoarelor Metal-Oxid-Semiconductor.
Presupun ca nu ai masurat niciodata capacitatea de intrare a unui tranzistor bipolar de putere
care este de asemenea destul de importanta. Daca ai cunoaste cum functioneaza un etaj VAS si
ai intelege conceptul de stabilitate ti-ai da seama ca un etaj VAS nu poate functiona fara compensare.
Aceasta poate fi regasita sub multe forme pentru aprofundarea carora o sa il citez pe Douglas Self.
number four :
Conductie simultana deci? Scuze am trecut cumva de la un banal amplificator
in clasa AB la unul in clasa D si eu nu mi-am dat seama?
Sau lucrai la vreun SMPs si ti-ai incurcat ideile? In primul rand la 20khz
nu poate fi vorba de asa ceva nici macar utilizand cele mai jalnice tranzistoare.
Poate la 100khz dar aia deja nu mai e muzica pentru oameni e muzica pentru lilieci!
Totodata si un etaj final cu tranzistoare bipolare are probleme de conductie
simultana la frecvente mari insa nu a impiedicat pe nimeni sa construiasca amplificatoare.
number five:
Seria TL de la Texas instruments este o mizerie depasita care a fost introdusa acum 1000 ani
si nu are ce cauta in domeniul audio in anul 2011 !!! poate pentru filtre active de subbass
ar putea fi folosita, in nici un caz pentru ceva fullrange (20-20000hz).
Seria NE, desi e cam de aceeasi varsta comparativ cu Burr-Brown-urile si alte minunatii
ale tehnicii moderne, a fost si in anumite situatii continua sa fie o serie foarte buna,
de vina pentru asta fiind si multiplele bucle de Nested Feedback pe care le incorporeaza.
Foarte multa muzica a fost facuta pe baza acestor NE-uri... daca nu ma crezi mai citeste
number six:
In mod Open Loop etajele finale cu tranzistoare bipolare au tendinta sa manifeste ceva mai putine
distorsiuni decat cele cu tranzistoare de tip mosfet. Singura configuratie care reprezinta o exceptie
este cea hibrida postata de tine INSA in acest caz stabilitatea este compromisa, iar daca reusesti
sa faci bucla de reactie minora stabila, ajungi de unde ai plecat deci iar distorsiuni.
Ar putea fi argumentata o mai buna stabilitate termica insa a fost demonstrat ca etajele finale de tip
Colector comun/Drena comuna au o stabilitate termica mai buna decat cele de tip Sziklai/CFP/Hibride.
De asemenea tranzitoarele mosfet nu prezinta SECOND BREAKDOWN care la tensiuni mari incepe sa isi
arate coltii afectand fiabilitatea amplificatorului in contextul sarcinilor reactive.
number seven :
Daca tot ai atata boala pe Anthony Holton de ce nu-i trimiti un mail?
Sunt sigur ca te-ar pune la punct cu cateva vorbe. Aici e un fenomen ciudat in
sensul ca : oamenii care nu cunosc ar trebui sa invete de la cei buni, iar cei buni
ar trebui sa asculte ca poate mai invata ceva de la vecinul, dar la romani nu
la romani trebuie sa se bata Tarzan de Bucuresti cu caramida in piept ca el e mare
si tare si le stie pe toate. Putina modestie nu ar strica, nimeni nu e
buricul stiintei pe lumea asta si daca ar fi cu siguranta nu ar trai IN TARA ASTA !
Am vazut deja o groaza de useri romani pe forumurile diyaudio intrebau chestii de baza
care ar trebui sa le stie tot omul si apoi apar pe forumurile din romania si se
dau in spectacol cu stiinta lor care da pe afara.
number eight :
Mi-ar fi rusine cu pcb-ul ala dar ma rog asta e parerea mea. Si
nu, n-o sa ma dau mare spunandu-ti cati ani de proiectat cablaje am,
e pur si simplu irelevant pentru tine oricum.
number nine:
Daca tot vrei sa propui un proiect comun incearca sa nu mai copiezi de la altii.
ia niste carti, citeste, proiecteaza-ti o schema, simuleaza, construieste-o practic,
testeaza performantele, eventual fa un tuning (c-uri cu ulei de sarpe), impinge-o la limita
si dupa ce esti sigur ca nu iti bubuie nimic in fata poti sa te lauzi cu ea.
E recomandabil sa nu te lauzi cu munca altora si nici sa comentezi ce nu intelegi.
Recomand Douglas Self, Randy Sloane (stiu sunt scumpe cartile dar stiinta e intodeauna scumpa)...
Number ten :
Electronii nu "curg" .... berea curge... apa curge... vinul curge ... electroni doar circula.
Aberatiile cu clarviziunea nu isi au rostul pe un forum de audio (chiar daca este din Rrom-ania)!
Incheiat citatul... iar din partea mea ai cuvantul ca nu te mai contrazic si nu te mai invinuiesc de nimic.
Nu e orgoliu, nu e rautate, nu e nimic... sunt ochelarii tai care nu te lasa sa vezi in stanga si dreapta,
si nu vrei sa intelegi punctul de vedere al altora, eventual intelegi invers...
Spor la proiect, nu te mai deranjez aici...
Confirm ca amplificatorul in clasa D de mai sus, este contruit un canal de 250W si unu de 500W
urmand a se realiza si perechile.
S-a facut intai cate un canal pentru test, ajustari si masuratori...
Oricum 2x250W+2x500W din 4 perechi de finali pentru PA si cu niste radiatoare mai mici decat cele necesare la AV400... arata bine