The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mar Iul 15, 2025 6:49 pm


Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 59 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: dynacord -paudio
MesajScris: Vin Apr 16, 2010 11:21 pm 
Neconectat
User

Membru din: Mar Noi 17, 2009 12:23 am
Mesaje: 170
Localitate: Suceava
Ce parere aveti despre dynacord vl 152 ? Cu ce incinte de la pa ar putea concura? :lol: :lol: :lol: :lol:


Sus
 Profil  
 


 Subiectul mesajului: Re: dynacord -paudio
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 3:10 am 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
supershowsv scrie:
Ce parere aveti despre dynacord vl 152 ?


Asta mergea mai bine la PAudio vs. Restul lumii :lol:
Iar o să se nască flame ...
Ok, să sperăm că nu va fi motiv de ceartă.

Eu am o părere aşa şi aşa. Sunt mai mult decât rezervat.
Consider că sunt proiectate pentru oameni care nu prea aud înaltele.
Poate că îşi au logica lor, nu contest, poate că există clienţi care preferă înaltele mai ridicate faţă de joase cu aproximativ 6 dB.
Eu nu mă număr printe aceştia.

Hai să studiem schema filtrului.
Driverul este un ND6-8. Este un driver ok, cu bobina de 3 inchi. Nu se remarcă prin nimic faţă de alte drivere similare, dar este unul bun.

Avem o reţea de corecţie pe intrarea în filtrul de înaltă, compusă din două rezistenţe de 27 ohmi puse în paralel cu un condensator a cărui capacitate echivalentă este de 1,5uF. Această reţea are rolul să reducă mediile, cu circa 7-8dB. După aceea intră în celula de filtrare (12dB/octavă), aceasta fiind formată dintr-un condesator de 2,5uF şi o bobină în paralel cu driverul. Filtrul este tăiat foarte sus, pentru a se obţine o reducere suplimentară a frecvenţelor medii şi pentru a se accentua înaltele. Pe intrarea în filtru avem două becuri de 24v/75w înseriate. Modulul electronic din faţă acţionează un releu care ştrapează acele becuri, în funcţie de cât de tare avem programul muzical. Dacă este încet, releul este închis, iar semnalul nu trece prin becuri. Atunci când semanlul depăşeşte o anumită valoare, releul se deschide şi introduce becurile în serie cu filtrul de înaltă.

Putem observa că nu avem nicio altă reţea de atenuare.
Peste 10khz, driverul zburdă liber, atât cât poate.

Pe partea de joase avem tot un clasic 12dB/octavă, compus dintr-o bobină în serie cu difutorul de bass şi un condensator de 20uF în paralel.
Avem protecţie şi pe acest difuzor, cu exact aceleaşi becuri ca la înalte. Da, chiar aşa. Aceleaşi becuri.
Când semnalul depăşeşte o anumită limită, vom avea două becuri de 24v/75w înseriate cu difuzorul de joase.


Boxele PA sunt construite după alt tip de gândire.
Eu prefer ca înaltele să fie la acelaşi nivel cu joasele, poate chiar puţin mai jos, iar mediile să fie atenuate cu circa 1 - 1,5dB.
Aşa îmi place mie şi eu aşa consider că trebuie să sune o boxă full range. Acest sound este specific boxelor englezeşti a la Turbo Sound sau a celor americane ( JBL, Meyer Sound, McCauley, etc ).
Dacă pui o boxă Dynacord lângă una similară de la Turbo Sound, va fi o diferenţă destul de mare, în sensul că Dynacordul va suna mult mai înţepat şi mai pe înalte. Pentru necunoscători, va pare că Dynacordul sună mai bine, datorită nivelului mai pronunţat al înaltelor.
Dacă cineva este doritor de înalte cât cuprinde, se pot da înalte fără nicio problemă, că doar pentru aceea s-au inventat filtrele şi reţelele de atenuare.

În ceea ce priveşte filtrul, cred că nu prea avem ce compara.
În timp ce la PA discutăm despre un filtru care protejează driverul cu un sistem electronic, pe VL regăsim acelaşi sistem ciudat, cu releu şi becuri, exact ca acum 10-15 ani. Ce o fi în mintea lor de pun ditamai plăcinta de filtru, eu chiar nu înţeleg. Este impresionant, dar total anacronic. În sfârşit, problema lor ...

Faţă de VL, PA-urile pierd detaşat în ceea ce priveşte renumele mărcii şi prestigiu.
Dacă ne referim la oameni interesaţi de simboluri şi marcă, atunci aceştia vor alege întotdeauna un produs brand name, considerând că în acest fel scapă de responsabilitatea unei decizii. Vor plăti mai mult pentru că vor să îşi lege imaginea de un anumit produs, sau pentru că nu se pricep şi cred că dacă aleg o marcă scumpă, automat vor primi un produs de top. Este cam ca la maşini. Unii aleg o maşină cu care să meargă, alţii aleg maşina doar ca să fie văzuţi în ea. Alţii vor să se laude cu echipamentele de sunet, sau să fie în rând cu lumea din care fac parte. Alţii sunt nevoiţi să presteze pentru oameni care au idei preconcepute şi nu au chef să mai stea de poveşti. Pentru lăutărie, de exemplu, Dynacord este Dumnezeu Tatăl din sfânta trinitate. Dacă nu ai o astfel de marcă, nu ai "valoare", iar valoarea este foarte importantă pentru unii oameni. Pentru acest tip de oameni alegerea este naturală - VL sau alt produs cunoscut în lumea lor.

Din fericire, lumea nu este compusă în întregime din oameni care aleg sunetul doar după etichetă. Sunt unii care aleg soluţiile optime pentru un buget dat.

Cine este interesat mai mult de sunet, de un service prompt, să găsească un recone kit ieftin dacă îi crapă o înaltă, de serviciile post garanţie, precum ar fi revopsirea odată la doi ani, reparaţiile unei eventuale căderi de pe stativ, va alege PA-uri.

De ce PA-uri şi nu altă marcă ?

Răspunsul este foarte simplu.
Nu se găseşte nici unde o boxă din plywood, cu 15"+2" şi filtru protejat, finisată poliuretanic, mai ieftină şi care să sune la fel de bine, plus restul avantajelor ce decurg din faptul că se produc în ţară.

De exemplu, o incintă superioară ca performaţe VL-ului, ar avea un FL15 şi un driver WN-D72 ( varianta cu ferro fluid ), pus pe un horn PH-942 sau 964 (funcţie de ce dispersie doreşte).
Făcută cu aceleaşi dotări în ceea ce priveşte suspendarea, o boxă PA costă aproximativ 620 Euro, inclusiv TVA.

Una similară ca performanţe, ar costa şi mai puţin, adică 500 Euro şi ar include SN-15LF, în locul FL-ului, restul rămânând neschimbat.

Iată de ce este uşor de luat o decizie.
Ai 2750 Euro alocaţi pentru boxe. Ce alegi ? Două boxe brand name, la care chitul de repaţie costă 160 Euro ( la Thomann ) ?

Sau mai bine alegi 4 boxe PA, cu aceleaşi performanţe ?
De sunat este clar că cele 4 boxe vor suna incomparabil mai bine decât două. Ok, cheltui 2000 Euro pe 4 boxe PA şi îţi mai rămân bani şi pentru o putere de 2 x 1200w, sau pentru doi subbaşi de 18".

Cu alte cuvinte, cu 2750 Euro poţi avea de la PA un sistem complet, compus din 4 boxe şi două suburi. Dacă le pui alături de două VL-uri, are cineva vreun dubiu care sistem va suna mai bine ?
Ok, poate că PA nu are prestigiul unei firme germane, dar la o sonorizare, dacă totul sună bine şi lumea este mulţumită, dacă sistemul este fiabil, oare mai comentează cineva ?

Dacă te duci la o cântare cu doar două bixe şi îţi crapă o înaltă, sau o joasă, aşa este că totul se transformă în coşmar ? Dacă te duci cu 6 boxe, chiar dacă pică un difuzor, oare se simte atât de mult ca şi când ai cânta doar cu o boxă bună şi una cu înalta defectă ?

Dacă te duci cu un sistem de 6 boxe, aşa este că nu va fi nevoie să îl dai la maxim ? Iată de ce o soluţie PA este şi mai fiabilă, dacă discutăm în termeni financiari.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 5:21 am 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Vin Mai 05, 2006 9:39 pm
Mesaje: 3829
Localitate: Zalau/Cluj Napoca
Maxim de bine punctat Dane :D

_________________
VAND CUTII DE 10", CUTII DE BASI CUBO12 SI ALTE ACCESORII ! viewtopic.php?f=19&t=19164
SONORIZARI SI FOTOGRAFIERE PENTRU DIFERITE EVENIMENTE DE MICA, MEDIE SI MARE AMPLOARE.
http://www.facebook.com/FecheteIonutPhotography
Mail: fecheteionut88@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 9:19 am 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Feb 03, 2007 8:24 pm
Mesaje: 890
Localitate: Bistrita
In sfarsit un punct de vedere bine spus si fara a arunca cu gunoi in alte firme. Raspunsuri dinastea sa tot primim. Multumim... . :wink:

_________________
Imagine

www.md-events.tk

***Scarface***


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 9:25 am 
foarte bine punctat Dan
mai ramane o problema ce p-audio trebe sa o rezolve cumva...
sa apropie timbru acustic a unei boxe descrise de tine cu vl-urile si ar fi totul perfect.
sa nu uitam ca la vl-uri inaltele ii dau prezenta la boxa in sistem....
apoi mai e diful de bass ce reuseste sa coboare destul de bine fiind parca un 18sound
daca poti executa asa ceva
cand faci primul set personal ma urc in masina si plec din iasi spre tine sa le ascult.....


Sus
  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 2:58 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator
Avatar utilizator

Membru din: Joi Mai 21, 2009 6:20 pm
Mesaje: 962
Localitate: Praga / San Jose
Interesante argumentele date de Dan insa si cele ale lui Ionut. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Putem face o boxa fullrange PA/Selenium care sa sune identic cu VL-ul, poate chiar una cu o sensibilitate mai buna, insa sa respecte raportul intre medii, inalte si joase?

2. Cum arata un grafic de raspuns comparativ intre VL si cele doua boxe cu FL15 si SN15?



Pentru mine e foarte important raportul pret - calitate, si in aceasta situatie prefer de 2750 Euro un sistem PA cu 6 boxe fata de 2 boxe VL. In plus cred ca e mai versatila o boxa fullrange cu sunet liniar, prin procesare, egalizare obtii cam tot ce vrei intr-un mod mai simplu.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 3:36 pm 
Neconectat
User

Membru din: Mar Noi 17, 2009 12:23 am
Mesaje: 170
Localitate: Suceava
ms dna ,jos palaria :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 17, 2010 3:53 pm 
Neconectat
User

Membru din: Joi Iul 30, 2009 2:37 pm
Mesaje: 326
Localitate: Salaj , Zalau/Cluj
Ai punctat foarte bine DNA . Eu zic ca o sa ajunga tot mai multa lume sa realizeze ca se poate ajunge la performante foarte bune si cu un buget redus . Aici ma refer fara sa platesti firma bineinteles . De mult ma gandeam la un rasp ca si al tau .

MS RESPECT PT DNA :)

_________________
2 x TOPURI NEXUS ACOUSTICS 212 VXLIVE
2 x SUBWOOFERI NEXUS ACOUSTICS X18-800S
Amplificare:
1 x POWERMIXER YAMAHA EMX5000-12
1 x QSC
1 x CROSSOVER PHONIC 3000
Microfoane :
1 x Shure PGX4/PGX2 BETA 58
Lumini:
2 x DualGem
1 x Stairville DJ Lase GR-140 RGY MKII DMX
1 x Stairville DJ Lase 150 RGY MKII DMX
Imagine


Ofer sonorizari de mica,medie amploare relatii la tel: 0743521299


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 18, 2010 11:33 am 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
FuBu scrie:
Interesante argumentele date de Dan insa si cele ale lui Ionut. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Putem face o boxa fullrange PA/Selenium care sa sune identic cu VL-ul, poate chiar una cu o sensibilitate mai buna, insa sa respecte raportul intre medii, inalte si joase?

2. Cum arata un grafic de raspuns comparativ intre VL si cele doua boxe cu FL15 si SN15?




1. Putem face o boxă care să sunet aproximativ la fel.
Identic nu pot face decât dacă folosesc aceleaşi difuzoare. Ştim cu toţii că este imposibil să găseşti două difuzoare de acelaşi tip, care să sune absolut identic, darămite dacă foloseşti difuzoare de alt tip.
Nu cred că aşa ceva ar fi posibil.

Pe de altă parte, ţinând cont că Vari Line nu este decât o serie de boxe destinată uzului general, nici nu ştiu dacă se justifică efortul imitării acestora.

2. Am avut ocazia să facem nişte boxe tip VL, în următorul context.
O firmă de sonorizări are două monitoare VL152. A dorit să îşi mai facă încă două boxe asemănătoare, care să sune aproximativ la fel, pentru ca monitorizarea să fie simplă.

Partea mai complicată a fost că boxele realizate de noi au fost cu 2x12" şi 2". Evident, răspunsul incintei cu 2 x 12" a fost mai pregnant în zona mediilor şi mediilor joase, fiind vorba despre două difuzoare, comparativ cu unul singur. Pe partea de joase nu am putut egaliza răspunsul, întrucât ar fi însemnat un cost prea mare şi o complicare a filtrului. În schimb, pe partea de medii înalte, eu zic că am reuşit să le apropii foarte mult.

Configuraţia este 2 x SNII-12MB + BMII-D750 + PH942.
Pentru o apropiere şi mai bună între cele două boxe ( pe partea de medii înalte ) ar fi fost mai bun WN-D72, dar am preferat ( de comun acord cu proprietarul incintelor ) să folosim driverul mai ieftin, pentru a ne putea încadra într-un buget de 1000 Euro.

Ataşez graficul final, pentru a vedea cum arată.
Măsurarea s-a făcut cu boxele pe sol. Influnţa acestuai se vede în "burta" de la 150hz. A se observa că influenţa este identică, în ceea ce priveşte forma, dar păstrând raportul spl. A fost destul de dificil să ponderez răspunsul celor două difuzoare de 12". Acestea urcau lejer la peste 103 - 104dB în zona mediilor. Punctul de filtrare acustică este la 1200Hz. Din acest motiv, a fost un pic cam greu de setat filtul. Dacă tăiam prea abrupt nu erea ok, dacă nu tăiam suficient, SN-urile ieşeau peste răspunsul VL-ului. La driver a fost simplu să îl dau mai încet şi să găsesc o soluţie de egalizare.

Mă rog, adevărul este că a fost şi cam un fel de misiune imposibilă, ţinând cont că discutăm de două boxe total diferite, cu hornuri diferite.
Apropo, hornurile contează în toată această ecuaţie, fiecare tip având un sunet caracteristic.

Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 18, 2010 12:18 pm 
daca ma uit eu bine astea cu p-audio cel putin driverul are cadere undeastya de la dynacord dau finetea sunetului avand acea inalta mai detaliata....cred ca acolo intervine performanta hornului de pe driver..


Sus
  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 18, 2010 12:24 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Dacă te referi la ce este peste 14-15Khz, trebuie să îţi spun că este nesemnificativ. Informaţia sonoră responsabilă cu "fineţea" este în zona 8,5 - 12Khz, iar acolo driverul PA este puţin deasupra.

Pe de altă parte, discutăm şi despre două drivere cu ieşiri diferite.
ND6 este cu ieşire pe 1,4", în timp ce BM-750 este cu ieşire pe 2".


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 18, 2010 3:16 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator
Avatar utilizator

Membru din: Joi Mai 21, 2009 6:20 pm
Mesaje: 962
Localitate: Praga / San Jose
Multumesc pentru raspuns Dan. Sunt foarte apropiate ca raspuns insa difera puterea odata plus constructia. Ma gandeam ca, concurentul pa va fi ceva identic 1,5 + 15. Arata porno acest 2 x 12" + 2" :!:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 21, 2010 7:54 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Mar 31, 2007 12:47 pm
Mesaje: 204
Localitate: Simeria, Jud. Hunedoara
Am vazut si auzit boxele astea facute de DNA pentru ca proprietarul e un amic de-al meu. Mie imi plac mult cum arata si cum suna.Nu le-am pus langa VL-uri pentru ca de fiecare data cand le-am vazut erau montate deja pentru sonorizare si nu am avut timp pentru teste dar proprietarul e foarte multumit de rezultat, mai ales de pret si chiar a zis ca mai vrea inca 2 bucati si nu cred ca nu ar avea bani de inca 2 VL-uri, dar nu se justifica diferenta de pret pentru aceleasi performante.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 21, 2010 9:11 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Lun Iun 19, 2006 10:26 am
Mesaje: 144
Localitate: Kitzingen-Germania
"Configuraţia este 2 x SNII-12MB + BMII-D750 + PH942"

Se poate comanda acest filtru, si la ce pret


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 21, 2010 9:34 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366
Avatar utilizator

Membru din: Joi Oct 27, 2005 7:33 pm
Mesaje: 19945
Localitate: La sediu
175 lei cu TVA inclus

_________________
ing. Mircea Bartic
Director general

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 59 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România