Deoarece am avut putin timp liber si un driver B&C DE610 pe masa , am decis ca ar fi un moment excelent sa trasez cateva grafice ca sa observati si voi asemanarile dintre ele.
Eu mereu am spus ca driverele sunt aproximativ echivalente, cu avantaj in favoarea celui de la P-audio din cauza pretului.
Practic ambele drivere au cam aceleasi performante insa preturi destul de diferite.
Ambele drivere au bobine de 2.5" , Calote de Titan si iesiri de 1.4" - Puterile sunt identice.
Driverul 1 este DE610 - Pret: 710 lei cu TVA inclusDriverul este disponibil in magazinul nostru, aici:
http://www.poweraudio.ro/driver_BCspeak ... arch=de610Driverul 2 este P-audio SD63BF - Pret: 490 de lei cu TVA inclusDriverul este disponibil in magazinul nostru, aici:
http://www.poweraudio.ro/driver_p-audio ... arch=sd-63Driverele testate au fost initial insotite si de WN-D63 de la P-audio , insa am renuntat sa-l mai includ pe acesta in teste deoarece avea graficul identic cu cel al lui SD63BF si aglomera inutil plot-urile.
Fişiere ataşate:
Driverele impreuna.jpg [ 582.23 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]
Hornul utilizat are o dispersie de 60x40 grade, este fabricat de Oberton si este disponibil in magazinul nostru aici:http://www.poweraudio.ro/horn_oberton_H ... ton&page=2Fişiere ataşate:
hornul din spate.jpg [ 563.36 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]
Fişiere ataşate:
hornul din fata.jpg [ 508.07 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]
Graficul comparativ este trasat la distanta de 1m si la 2.83V / 8 ohmi (capsula microfonului de masura se afla la 100cm de planul fetei hornului, pe axa acestuia)Fişiere ataşate:
test bench.jpg [ 610.7 KiB | Vizualizat de 3743 ori ]
Ambele drivere au impedanta de 8 ohmi
Sistemul de masura este calibrat si este capabil sa ignore reflexiile salii printr-un procedeu specific
Interfata de masura este CreosFFT
Fişiere ataşate:
masuratoare.jpg [ 289.56 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]
graficul rosu = B&C DE610
graficul albastru = P-audio SD-63-BF
Ambele drivere sunt relativ liniare si lipsite de anulari, ceea ce inseamna ca phaseplug-urile sunt bine proiectate. Filtrarea acestora nu ar trebui sa puna probleme deosebite.
Singura diferenta este faptul ca un SD-63 va cadea dupa 17000 de Hz pe cand DE610 va mai urca inca vreo 1000 de Hz.
Facand o corectie pasiva, ambele drivere ar putea fi "convinse" fara probleme, sa urce pana la 18-19000de Hz la -10dB, ceea ce este excelent pentru un driver de format mediu cu bobina de 2.5"
Pot sa garantez ca 99% din persoanele trecute de 20 de ani nu mai aud nici macar pana la 17000 de Hz (oricine este curios poate merge la un cabinet ORL pentru o audiograma)
merge rapid, nu doare si costa in general in jur de 30 de lei.
Cu ocazia asta am trasat si niste grafice de impedanta pentru fiecare dintre ele, cu hornul de test montat.
Grafic B&C DE610:Fişiere ataşate:
plot de610.jpg [ 226.84 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]
Grafic P-audio SD-63BF:
Fişiere ataşate:
plot sd63.jpg [ 254.2 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]
Din aceste teste, combinate cu testele auditive (care de multe ori sunt subiective) concluzionez ca P-audio ofera o alternativa mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar in aceasta categorie de performanta.
Recomand ca intotdeauna sa alegeti componentele folosindu-va de specificatiile tehnice si teste reale. Majoritatea cad in capcana marketingului si traiesc cu impresia ca un brand este automat mai bun decat celalalt , judecand doar prin prisma pretului sau al tarii de origine.
Think/hear before you buy!