The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mar Iul 15, 2025 6:48 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Masuratori B&C DE610 Vs P-audio SD63BF
MesajScris: Lun Sep 28, 2015 1:25 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Deoarece am avut putin timp liber si un driver B&C DE610 pe masa , am decis ca ar fi un moment excelent sa trasez cateva grafice ca sa observati si voi asemanarile dintre ele.

Eu mereu am spus ca driverele sunt aproximativ echivalente, cu avantaj in favoarea celui de la P-audio din cauza pretului.
Practic ambele drivere au cam aceleasi performante insa preturi destul de diferite.

Ambele drivere au bobine de 2.5" , Calote de Titan si iesiri de 1.4" - Puterile sunt identice.

Driverul 1 este DE610 - Pret: 710 lei cu TVA inclus
Driverul este disponibil in magazinul nostru, aici: http://www.poweraudio.ro/driver_BCspeak ... arch=de610

Driverul 2 este P-audio SD63BF - Pret: 490 de lei cu TVA inclus
Driverul este disponibil in magazinul nostru, aici: http://www.poweraudio.ro/driver_p-audio ... arch=sd-63

Driverele testate au fost initial insotite si de WN-D63 de la P-audio , insa am renuntat sa-l mai includ pe acesta in teste deoarece avea graficul identic cu cel al lui SD63BF si aglomera inutil plot-urile.
Fişiere ataşate:
Driverele impreuna.jpg
Driverele impreuna.jpg [ 582.23 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]

Hornul utilizat are o dispersie de 60x40 grade, este fabricat de Oberton si este disponibil in magazinul nostru aici:
http://www.poweraudio.ro/horn_oberton_H ... ton&page=2
Fişiere ataşate:
hornul din spate.jpg
hornul din spate.jpg [ 563.36 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]

Fişiere ataşate:
hornul din fata.jpg
hornul din fata.jpg [ 508.07 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]

Graficul comparativ este trasat la distanta de 1m si la 2.83V / 8 ohmi (capsula microfonului de masura se afla la 100cm de planul fetei hornului, pe axa acestuia)

Fişiere ataşate:
test bench.jpg
test bench.jpg [ 610.7 KiB | Vizualizat de 3743 ori ]

Ambele drivere au impedanta de 8 ohmi
Sistemul de masura este calibrat si este capabil sa ignore reflexiile salii printr-un procedeu specific
Interfata de masura este CreosFFT

Fişiere ataşate:
masuratoare.jpg
masuratoare.jpg [ 289.56 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]

graficul rosu = B&C DE610
graficul albastru = P-audio SD-63-BF

Ambele drivere sunt relativ liniare si lipsite de anulari, ceea ce inseamna ca phaseplug-urile sunt bine proiectate. Filtrarea acestora nu ar trebui sa puna probleme deosebite.
Singura diferenta este faptul ca un SD-63 va cadea dupa 17000 de Hz pe cand DE610 va mai urca inca vreo 1000 de Hz.
Facand o corectie pasiva, ambele drivere ar putea fi "convinse" fara probleme, sa urce pana la 18-19000de Hz la -10dB, ceea ce este excelent pentru un driver de format mediu cu bobina de 2.5"

Pot sa garantez ca 99% din persoanele trecute de 20 de ani nu mai aud nici macar pana la 17000 de Hz (oricine este curios poate merge la un cabinet ORL pentru o audiograma)
merge rapid, nu doare si costa in general in jur de 30 de lei. ;)

Cu ocazia asta am trasat si niste grafice de impedanta pentru fiecare dintre ele, cu hornul de test montat.

Grafic B&C DE610:
Fişiere ataşate:
plot de610.jpg
plot de610.jpg [ 226.84 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]

Grafic P-audio SD-63BF:
Fişiere ataşate:
plot sd63.jpg
plot sd63.jpg [ 254.2 KiB | Vizualizat de 3756 ori ]

Din aceste teste, combinate cu testele auditive (care de multe ori sunt subiective) concluzionez ca P-audio ofera o alternativa mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar in aceasta categorie de performanta.

Recomand ca intotdeauna sa alegeti componentele folosindu-va de specificatiile tehnice si teste reale. Majoritatea cad in capcana marketingului si traiesc cu impresia ca un brand este automat mai bun decat celalalt , judecand doar prin prisma pretului sau al tarii de origine.

Think/hear before you buy! ;)

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului: Re: Masuratori B&C DE610 Vs P-audio SD63BF
MesajScris: Mar Sep 29, 2015 7:14 am 
Am avut ambele drivere in aceeasi perioada de timp si le-am putut compara, atat dpdv tehnic (masuratori), cat si subiectiv (auditie pe acelasi horn, in incinta, cu filtru proiectat pt fiecare driver in parte). Nu a fost un test scurt, ci dimpotriva. Ce pot sa spun, chiar daca masoara aprox. la fel, ele suna diferit, in favoarea de610 (mai fin, mai placut).

Sus

MesajScris: Mar Sep 29, 2015 8:21 am 
Neconectat

Exact de aceea am afisat doar masuratori fara impresii de auditie, care sunt intotdeauna subiective.

Fara sa intru in polemici inutile, am asistat la o multime de teste de genul acesta care erau viciate de faptul ca oamenii stiau ce asculta si deveneau subiectivi.

Singurul mod corect de a face un test corect , stiintific, este un Blind test in care ascultatorul alege produsul care considera ca suna mai bine, strict dupa sunet , FARA sa stie sau sa poata banui ce asculta la momentul respectiv.

Nici macar eu nu fac teste de auditie cand stiu ce ascult pentru ca risc sa devin subiectiv.
Mintea umana este destul de sireata si ne pacaleste de multe ori.

Unii asculta pretul, altii asculta brandul, etc. 8)

Eu te cred ca tu esti convins ca DE610 suna mai bine, dar, realizezi ca sansele sunt de 50% ca raspunsul tau sa fie influentat de alti factori si nu de tonalitate.

Propun sa ramanem la discutie strict tehnica. Bazata pe masuratori de laborator.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mar Sep 29, 2015 1:28 pm 
Acum te rog sa nu te superi, dar mie nu mi se par chiar masuratori de laborator, daca sunt facute in conditiile din poza.

Sus

MesajScris: Mar Sep 29, 2015 1:31 pm 
Neconectat

Sistemul folosit nu are nevoie de camera anechoica, deci faptul ca nu se afla in una nu influenteaza cu nimic graficele.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mie Sep 30, 2015 1:52 am 
Neconectat
User

orice mama isi lauda puiul ... efectul de turma din romania ...

Fbt Himaxx 40A 4buc
Playere pioneer cdj 200 2buc
Mixer Allen&Heath PA12
Mixer Soundcraft EFX8
microfon--shure pg58 (wireless)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC + 2