The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iun 23, 2025 10:50 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Transformare placa de sunet in procesor audio
MesajScris: Lun Aug 06, 2012 7:26 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Salut!

Sa zicem ca avem o placa de sunet care are 2 iesiri stereo, gen Traktor audio 2, sau oricare alta.

Ce-am dori sa obtinem:
Se poate seta oare, in asa fel incat computerul sa simuleze un crossover stereo astfel incat pe o iesire stereo sa iasa de la 120 Hz in jos si pe cealalta de la 120Hz in sus? Ideal ar fi sa fie reglabila frecventa!
Stiu ca sunt placi prevazute cu asa ceva, din fabricatie; dar eu ma refer aici la o placa oricare, capabila de duplex, si fara decodoare gen 2.1; 5.1
Practic as vrea sa am pe fiecare iesire HP, LP filter si eq paragrafic+ optiunea de a alege ce semnal audio sa imi ajunga(L, R sau insumat)

Cum ar fi ideal:
Astfel incat sa inlocuiasca un amic24? sau 2496?

Pentru varianta mono stiu ca sunt variante, dar ce ziceti de stereo?

Ce ziceti? :mrgreen: Se poate?

Ar fi de ajutor pentru incepatorii care dispun de 2 amplificatoare si nu isi permit crossover.
"Jucaria" obtinuta poate fi si de ajutor in proiectarea boxelor, sau pentru definirea parametrilor pentru alte echipamente.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Transformare placa de sunet in procesor audio
MesajScris: Lun Aug 06, 2012 9:28 pm 
Neconectat
User

Chiar imi place ideea. Din cate stiu placa aia de sunet are 2 iesiri stereo, deci poti da semnal stereo in 2 amplificatoare. Daca se poate seta cumva astfel incat sa ai si un eq ar fi poate chiar mai buna decat un crossover. Bineinteles singurul dezavantaj e ca un crossover merge si singur. Asta ca sa mearga ii trebuie un computer in spate pe care sa ruleze un program, dar pentru un dj nu cred ca e o problema treaba asta.
Ai si reusit sa faci treaba asta sa mearga sau e numai in faza de proiect?

Sus

MesajScris: Lun Aug 06, 2012 10:11 pm 
Neconectat
User

totul tine de software aici, stiu ca Cubase are o asemenea optiune... cred ca s-or fi gandit si la altii la solutii mai simple care sa mearga chiar pe Winamp...

Vezi daca te ajuta: http://www.anwida.com/products.asp
Pentru Winamp ceva addon-uri: http://www.winamp.com/plugins/output/7

Sus

MesajScris: Lun Aug 06, 2012 10:23 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Salut Denis!

Merge numai pe 2 canale. Si acum poti face sa ai 4 iesiri, dar sunt doar primele 2 clonate nu independente, cum am cerut.

Ce vreau eu este sa am 4 iesiri total independente care pot fi setate "ce" sa scoata fiecare, fara sa tina cont de nimic, exact cum functioneaza iesirile de la amic 24 sau 2496.

---------------------------------------------------------------------------------------
G. Iulian,
Multumesc pentru intentia buna, dar tot nu ofera ce am cerut.
Eu vreau sa am 4 iesiri, si pe fiecare iesire sa am eq paragrafic.
Toate softurile de pana acum au doar 2 iesiri...inclusiv ce mi-ai aratat tu; adica poti scoate pe un canal satelitii si pe altul basul, dar doar mono, nu stereo! :oops:

Alte pareri? A mai incercat cineva? O sa mai incerce cineva?

Sus

MesajScris: Joi Aug 09, 2012 1:25 pm 
Neconectat
User

Foobar + foobarvst + foo_dsp_xover poti face cu o placa de 4 sau 5.1 sau 7.1 canale filtrare independenta(But, LR, Bess si Ch) de la 6 pana la 24 db/oct), phase reverse si delay pe fiecare canal. Eu am folosit asa ceva pentru amplificare activa 2 sau 3 cai stereo si e ok pentru utilizare acasa.

Sus

MesajScris: Joi Aug 09, 2012 2:08 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

mirceagutman scrie:
Foobar + foobarvst + foo_dsp_xover poti face cu o placa de 4 sau 5.1 sau 7.1 canale filtrare independenta(But, LR, Bess si Ch) de la 6 pana la 24 db/oct), phase reverse si delay pe fiecare canal. Eu am folosit asa ceva pentru amplificare activa 2 sau 3 cai stereo si e ok pentru utilizare acasa.

OK, Mircea cand ajung acasa incerc sa vad cum merge.

Am ajuns acasa si am testat minunea. A dracu ca merge :mrgreen: nici nu e de mirare cand Peter Pawlovski si-a folosit creierasul magic. :lol:

Pentru cei care vor sa mai incerce aici un itinerar despre cum sa ce:
http://xover.sourceforge.net/

Grafica nu este cea mai strasnica, insa functionalitatea ei este geniala; dintr-o placa de sunet cu mai multe canale poate face procesor audio de la 4-8canale.
Mersi Mircea, MITH BUSTED! :lol:
Oare altii nu au putut gandi si pe asta?

Care mai stie alta varianta?

Sus

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 1:04 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Procesul e mult mai amplu si presupune niste placi de sunet bune, dotate cu drivere ASIO !!!

viewtopic.php?f=55&t=8421

In link-ul de mai sus gasiti toate detaliile despre ce inseamna acest fenomen.
Aveti rabdare si cititi daca chiar sunteti interesati, altfel... nu va mai ganditi la asta !

Eu folosesc acest procedeu in home-studioul meu:

Imagine

La canalul "MONITOR" intra semnalul din mixerul placii de sunet, apoi este rutat catre "MASTER"...
de aici pleaca catre cele 3 iesiri: PHONES - LO PASS - HI PASS
Pe HI PASS si LO PASS sunt puse eq-urile parametrice din imagine cu setarile aferente necesare in setarea mea...

Se pot pune si alte pluginuri pentru compresie, limiting, reverb etc... ce este necesar.

Un plugin complet si bun ar fi Izotope ozone 5 ce contine Eq - Reverb - Exciter - Dinamics (comp - expander/gate si limiter) - Stereo imaging - Maximizer si un post EQ, blocurile putand fi aranjate in ordinea dorita:

Imagine

Un plugin pentru procesarea vocala ar fi Izotope Nectar care are de asemenea o multime de blocuri configurabile:

Imagine

Problema e ca daca nu se folosesc drivere bune ASIO si un sistem pe masura, apar latentele...
Daca inca mai sunteti interesati cititi topicul de la link-ul postat mai sus si faceti ceva bun nu amatorie :wink: !

Succes !

Sus

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 5:22 pm 
Neconectat
User

am folosit si eu o perioada calculatorul ca ``efect``.
toate prgramele profi de muzica pot emula cam orice scula de rack,inclusiv un crossover.ideea este ca sunetul nu este acelasi ca un efect hardware,indiferent de efectul virtual folosit,iar ca un mare minus calculatorul poate da rateu in regimul de lucru.asta depinde mult de cate efecte asignezi pe trackul audio.
crossoverul merge emulat din eq-uri(se taie si se lasa doar ce vrei)eq urile vst au optiuni de a creea cate benzi de eq vrei deci ar merge.
ps:nu recomand asa ceva in cantare(evenimente etc)pt ca cum am spus se poate bloca calc.
daca totusi cineva se risca tre sa stiti ca trebuie un calc care sa poata foarte mult.ca ex un dual core de 2ghz si cam minim 4 g ram memorie.
nu mai vorbim de placa de sunet externa care trebuie sa fie una profi.
1010lt (cum are ionut)e o placa decenta care duce asa ceva.o placa proasta sau fara asio nici gand sa duca efecte in timp real
programe care pot duce lucrurile astea sunt protools,cubase,sonar etc.
eu folosesc sonar,iar ca sa explic asa in mare cum se pune un efect ar fi asa:se creeaza un canal audio ,se monteaza out-ul canalului audio pe iesirea dorita din placa de sunet se bifeaza echo audio track,iar pe track se monteaza efectul dorit(eq in cazul de fata)dar se pot monta inclusiv compresoare,limitere boostere (efecte de spatialitate)etc
efectele (vst-urile)se gasesc pe net sub numele de waves bundle si se pot ruta cu toate programele de muzica.

Sus

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 8:04 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Mai exact vst plugins, sunt multe si unele bune gratuite (ex seria fish )...
Un search cu "free vst plugins" pe goagle si un pic de selectie va va dezvalui o comoara daca utilizati gazde vst (DAW-uri) (programe enumerate mai sus)...
Dar cum spuneam, subiectul este dezbatut intr-un subiect amplu pe forum, la link-ul de mai sus...
Reatasez link-ul: viewtopic.php?f=55&t=8421

:D Toate cele bune !

Sus

MesajScris: Mie Aug 15, 2012 7:43 pm 
Neconectat
User

recomand ``waves bundle``ca pluginuri . se pare ca e cel mai complet pack de pluginuri .cam toata lumea il foloseste pe diverse programe.acum nu stiu daca exista un pluigin mai complex facut special pt aplicatia de crossoverizare dar astea sunt in general destul de complete.
atentie la compatibilitatea calculatorului.cand se selecteaza driverul asio acesta blocheaza setarile de buffering si nu mai se poate seta un lag (intarziere) care sa ajute calc.rezulta blocarea acestuia.

Sus

MesajScris: Joi Aug 16, 2012 11:00 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Sunt multe pluginuri, mie personal nu imi plac cele de la waves, introduc ele insasi o latenta destul de maricica !!!

Sus

MesajScris: Sâm Aug 18, 2012 12:03 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

victor_petrescu scrie:
...acum nu stiu daca exista un pluigin mai complex facut special pt aplicatia de crossoverizare...

Am uitat sa comentez acest aspect...

Se poate face in cel mai simplu mod:

La plug-inul dat exemplu (Izotope Ozone) se pot vedea sus benzile de separatie care pot fi ajustate la orice frecventa, si pot fi cate vrei pana la 4.
Pe fiecare iesire se pune acel plugin si se da solo la banda (benzile) care te intereseaza sa o (le) ai pe acea iesire.

In principiu orice compresor multibanda are aceasta optiune... daca cunosteai bine pluginurile de la waves, stiai ca si la L4 sau C4 ai aceste optiuni... :wink:

De asemenea cum se poate observa in setarea mea, am 2 eq-uri parametrice.
Cel din dreapta care este vizibil in totalitate, se poate observa ca este activa doar o banda care este pusa pe hi-pas mode.
Se poate selecta ordinul si tipul filtrului de asemenea frecventa si q-ul...
Bineinteles ca la cel de low-pass este pus pe o banda cu filtru low-pass :wink:
Nu toate pluginurile de eq parametric au aceasta optiune...

Posibilitati sunt multiple...

Toate cele bune !

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2