Nu .
Solutia pe care o propun este simpla ....... se folosesc monitoare " in ureche " si gata .
" Dnul Lautar " poate regla cat de tare doreste propriul monitor , fara nicio posibilitate de microfonie !
Are dezavantajul ca trebuie baterii noi / acumulatori incarcati la fiecare eveniment , si totul la un pret deloc neglijabil .
Dar este solutia perfecta .
Abia acum se pot folosi compresor-limiterele in asa fel incat sa se pastreze raportul optim intre vocalisti si restul instrumentelor pentru un sunet cat mai echilibrat " pe fata " !
Evident , apar noi probleme , cum ar fi regulile de igiena ( trebuie sa se spele mai des in urechi ) !!! iar mixerul trebuie sa aiba posibilitati extinse , cum ar fi un numar suficient de iesiri auxiliare , comutare Pre / Post fader , Pre / Post corector ton , PFL / Solo , posibilitate trimitere efect in fiecare auxiliar etc.....chestii care depasesc intelectual si / sau financiar pe majoritatea " baietilor cu statia " !
De aia trebuie ca partea ce tine de sonorizare sa fie facuta de cineva care se pricepe , cu mult bun simt , respect pentru echipamente si cei care asculta .
Sunt destui asemenea oameni de valoare , dar sunt neglijati de lautari tocmai pentru ca au coloana vertebrala si isi impun punctul de vedere in sonorizari , lucru care duce la micsorarea valorii prestatiei unor formatii de lautari ( teoretic ) bine cotate pe piata de profil .
Oricum se remarca un regres al sonorizarilor cu lautari , in special la nunti ( cel putin in zona Bucuresti ) in favoarea DJ-ilor , pentru motivele descrise mai sus .
Evident , excludem evenimentele traditionale cu / pentru tigani .......acolo fara taraf nu se poate ! Si iese " tiganie " ........
LUCIAN LADARIU scrie:
mda...uneori cred ca desii se cunosc anumite teorii.....sau se stie teorie,cand e vorba de practica....multi dau din stanga in drepta.
Victor....nu stiu daca ai lucrat cu genul acesta de muzicanti,de lautari,sau de ""analfabeti"" cum spui tu.probabil sunt ok variantele cu
compresor-limiter de calitate dar cu tot respectul care ti-l port....iti spun ca nu cred ca ai colaborat cu astfel de oameni,si astfel nu prea ai habar ce se intampla....LIVE.probabil cand ai fi pus in fata faptului....vei spune...""trece si asta si de maine gata"".Si tare as vrea sa vad ce spui dupa o noapte de asta.
P.S. acum am vazut ca nu conteaza genul de muzica.....

.Daca te ocupi de sonorizari de lautari....iti doresc sa mergi cu o trupa de manelisti

.
Am sonorizat cativa ani trupe rock , dar si cateva formatii de lautari , chiar si Dj .....si am invatat cate ceva despre cum ar trebui sa se sonorizeze un spatiu inchis , mic , puternic reverberant sau un spatiu deschis , cu foarte multi ascultatori .
Am lucrat si sub presiunea " vedetelor " ( ii respect pe toti in acelasi " fel " pentru motivele descrise mai jos ) si cunosc cate ceva despre ce fel de probleme apar datorita limitarilor tehnice ale " statiei " si modul de remediere " la fata locului " a unor probleme dar consider ca nu exista o reteta de succes 100% in sonorizari .
A fi " baiatul cu statia " este o munca foarte grea si prost platita , fara satisfactii majore .
Acesti oameni merita foarte mult respect , chiar daca rezultatul " auditiv " nu este cel mai bun , din diverse motive , care nu li se pot imputa in totalitate !
De altfel , aici o sa va regasiti toti " baietii cu statia " ..........
Poluare sonora , excesul de alcool si tutun , lipsa somnului , stres permanent , efort fizic excesiv , lipsa de acasa genereaza probleme in familie si carente in educatia copiilor precum si lipsa totala a unei garantii privind ziua de maine nu pot fi niciodata recompensate . Niciodata !
Din pacate......