The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Iul 10, 2025 8:24 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Studio de inregistrari .
MesajScris: Mie Feb 09, 2011 1:17 pm 
Neconectat
User

Salut .

Am un prieten care de vreo 2-3 ani imi tot zice ca ar vrea sa-l ajut sa-si faca un studio de inregistrari. El ca ocupatie e solist vocal si trompetist pe la nunti, festivaluri, zilele orasului "xyz" etc. si cica pentru ca s-a saturat ca studioul la care isi inregistreaza piesele e prea superficial (ceva de genul, "hai lasa ca e bun si asa") vrea sa-si faca el un studio al lui in care sa-l aibe la dispozitie cat are el chef.

Acum cateva zile, mi-a zis ca e hotarat sa se apuce de treaba (sa cumpere echipament etc.)

Ideea lui m-ar interesa si pe mine, mai ales pentru ca as avea unde capata experienta in domeniul asta.
Am cautat si mai demult si acum ceva documentatie despre cum sa-ti amenajezi un studio de inregistrari, dar inca-s nedumerit despre ce echipament trebuie cumparat si totodata cat de pretentioas sa fie.

O sa mai incerc sa ma lamuresc si singur, dar va rog si pe voi cei care mai aveti habar sa va dati cu parerea: sfaturi despre camera si amenajarea ei, echipamente necesare si exemple (adica poti lua microfonul X, placa de sunet Y , boxele Z etc.) etc.

Urmeaza zilele urmatoare sa ma vad cu el si sa vorbim mai concret cam ce-ar avea in minte, insa pana atunci, ca idee, il intereseaza sigur sa poata inregistra voci si instrumente de suflat .

Sus

Subiectul mesajului: Re: Studio de inregistrari .
MesajScris: Mie Feb 09, 2011 1:38 pm 
Ia uite aici un procesor digital de efecte high-end, poate e interesat
viewtopic.php?f=19&t=11253

Sus

MesajScris: Mie Feb 09, 2011 5:22 pm 
Neconectat
User

totul depinde de voi ce studio vreti sa va faceti.am o cunostinta care a facut asa ceva.el a facut foarte simplu.a cumparat un microfon,o interfata audio,un calculator foarte nervos si un program licentiat.cu acel program se face absolu orice.de la efecte pana la corectii,ritmuri,instrumente----clapa,acordeon vioara etc.
Este foarte important ca "baiatul cu castile"sa auda foarte bine.nu e totul sa dai REC si gata.trebuie a aiba ceva cunstinte muzicale si sa auda....foarte bine.aici nu ma refer la auzul de zi cu zi.
scule se gasesc pe toate drumurile.important este sa sti ce vrei sa faci cu ele si sa iti cunosti nevoile

Sus

MesajScris: Mie Feb 09, 2011 5:30 pm 
Neconectat
User

Tocmai ieri mi-a zis un amic ca vrea sa vanda niste scule de studio. Daca vrei il intreb ce vinde, sau te pun in legatura cu el.

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

MesajScris: Mie Feb 09, 2011 5:41 pm 
Neconectat
User

Momentan problema e ce sa ma lamuresc/hotarasc complet ce mi-ar trebui si dupa aia sa vad de unde iau. Oricum, e buna si o colectie de "oferte" de echipamente :) .

Sus

MesajScris: Mie Feb 09, 2011 6:19 pm 
Neconectat
User

Uita-te prin clipurile la tipul asta.
Ce are el acolo e suficient pentru ce a-ti vrea voi.
http://www.youtube.com/user/CjDAudio

Un calculator bun, o placa de sunet performanta, un controler MIDI, microfoane bune, monitoare de studio, macar 2 bucati, casti bune si cabluri de calitate. :wink:
Pune si tu un buget daca vrei sa primesti ceva recomandari.

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

MesajScris: Mie Feb 09, 2011 7:38 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Uite am pus o arhiva aici ( http://www.mediafire.com/?p08xgzivw1cwc6a ) cu destul de mult material despre asta, si numai de la profosionisti.
Si eu posed un mic home studio, dar eu ma lovesc de inregistrari cu microfonul foarte rar momentan.
Posed un condensar mic de la samson si un shure dinamic... sa fie acolo pt orice eventualitate 8)
La acest link ( http://www.harmonycentral.com/user-reviews/ ) gasesti foarte multe review-uri despre aparatura.
Daca te tenteaza ceva da un ochi sa vezi ce zice lumea care utilizeaza respectivul produs.

In primul rand conteaza foarte mult un minimum de tratament acustic al incaperii.
In al doilea rand conteaza foarte mult antifonarea camerei in contextul in care veti face inregistrari cu microfonul acolo.
In primul rand nu pentru a nu deranja vecinii cat pentru a nu auzi in fundalul unei inregistrari, o masina care a trecut pe strada, sau cum latra cainele vecinului.
A se intelege diferenta:
Tratamentul acustic se face dupa antifonare...
Antifonarea e clar ce este; tratamentul acustic sunt anumite elemente puse in camera facute sa optimizeze raspunsul in frecventa al camerei...
Astfel, nu trebuie sa ai reverb time nici mare dar nici deloc.
Deloc duce la un spatiu mort si apasator in care se pierde naturaletea si este pe de alta parte obositor sa lucrezi...
Prea mult inseamna reverberatii mari si filtre pieptane garla plus defazaje datorate reflexiilor din camera deci un sunet denaturat...
Este important de stopat, sau eliminat prin pereti falsi pusi in unghi, in primul rand reflexiile primare din toate partile ( sus-jos, stanga-dreapta, fata-spate)
Gasesti detalii in documentatie.

Este important sa posezi niste monitoare near field macar de 8" daca nu suplimentezi cu subwoofer...
De asemenea niste casti bune, facute pentru monitorizare in studio, eventual 2 perechi...
Este important sa mai dai niste detalii despre ce vrei exact sa faci acolo... ca sa analizam exact situatia.
Sau daca citesti documentatia, ai toate detaliile acolo...
Exista foarte multe pluginuri vst folosite in gazde vst (DAW - digital audio workstation) - adica softul cu care vei lucra.
Acestea permit sa faci orice fara sa mai investesti in aparatura externa...
Benificii:
1 - scapi in primul rand de interconectarea dintre ele care in regim de home studio te scapa de multa bataie de cap in ceea ce priveste brumul cumulat pe cabluri, costul unor cabluri bune, si configurarea traseelor in asa fel incat sa culeaga cat mai putin brum posibil.
2 - daca vrei sa incerci un nou efect, nu e nevoie sa cumperi o unitate de efecte noua, iei versiunea demo a pluginului ce transpune in virtual acel efect, incerci, si daca iti place cum suna il cumperi... (in Romania bineinteles ca nu vei face asta :lol: )

Iti trebuie o placa de sunet buna si un preamp de mic minim.
Placa de sunet, minim un M-Audio sau E-Mu
Un controller midi este un accesoriu de care te poti lipsi, dar este bun daca il ai...
Nu mai stai sa dai cu mouseul, misti de butoane reale...
Trebuie sa ai cunostinte de midi.

Ca softuri:
Eu folosesc FL Studio... desi era blamat inainte a ajuns pe o pozitie buna incepand de la versiunea 8
Cubase este printre cele mai bune dupa parerea unora...
Ableton Live a urcat vertiginos in ultimii ani...
Reaper este un soft pe care il incerc si eu acum, si este free (in demo version apare un splash screen 5 secunde).
Iti recomand sa dai un search pe youtube cu numele fiecarui soft sa vezi cum arata si ce fac baietii cu ele.
Si mai sunt softuri... cauti pe net.

Acum cam asta am avut de spus, in functie de ce va hotarati sa faceti mai vin cu completari si propuneri.

Un top 11 al DAW gasesti aici:
http://www.musicradar.com/tuition/tech/ ... day-238905
la finalul descrierii fiecaruia exista un nex (pozitia urmatoare)

Pentru ce fac eu programul asta imi este suficient.
Un preview de la ultimul beta:

Ultima oară modificat de Iordache Ionut pe Vin Feb 11, 2011 9:40 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Joi Feb 10, 2011 10:59 am 
Neconectat
User

Multumesc Iceman si Darius M pentru documentatie si pentru sfaturi. Revin dupa ce-o parcurg.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 

Ora este UTC + 2