Alaltăieri am fost plecat prin Serbia, la nişte cumpărături.
Pe la ora 4 după amiaza mă sună un cunoscut şi mă roagă cu cerul şi pământul să îl ajut cu un driver împrumut. Înalta de pe VL îi crăpase cu o seară înainte. Era dispus să vină după mine, în Serbia, ca să îl rezolv.
Nu am nimic cu nimeni, dar să ştiţi că astfel de cazuri sunt omniprezente, numai că nimeni nu spune. Eu mă reţin să spun tot ce văd, pentru a nu da impresia că denigrez produsele unei mărci, cu scopul de a vinde produsele mele.
Ideea este că mulţi oameni dau banii pe poveşti nemuritoare. Cumpără imagine, nu scule audio. Dau zeci de mii de euro şi primesc scule în valoare efectivă de doar câteva mii. După aceea, plătesc la fel de mult reparaţiile.
În zona mea ( Caransebeş - Severin - Tg.Jiu - Craiova - Slatina ) sunt o mulţime de boxe în genul VL, cu difuzoare Paudio. Ba înalte schimbate, ba difuri de 12", ba toate, ba filtre.
Nu am nicio vină şi doresc să vând. Dacă cineva vine la mine să-şi schimbe difuzoarele, eu am ce să îi ofer cu performanţe mai bune sau similare.
Vreau să vă spun un mic secret.
Nimeni nu se prinde că înăuntru sunt alte difuzoare.
Ştiţi ce mă amuză şi mă întristează cel mai mult, în acelaşi timp ?
Sentimentul de turmă. Unii oameni ( nu toţi ) cumpără prim mimetism. Dacă acum 3 ani îi propuneam unui muzicant să-şi facă 4 boxe cu câte două difuri de 12" + un driver bun, de 2" ( WN-D72), răspunsul standard era că "după ce firmă sunt făcute ?" Când le spunema că sunt concepţie proprie şi că eu cred că ar fi varianta optimă pentru ceea ce face el, se dezumflau instantaneu. În final, comandau tot omniprezentele 15"+1", cu înalte piţigăiate până la refuz.
Asta este.
O să vând în Germania, peste un timp oarecare. Ăia sunt mai receptivi şi mai interesaţi de performanţe decât ai noştri. Apropo, la Thomann se vând destul de bine nişte boxe făcute de o firmă americană în regim OEM, la PAudio şi partenerii lor. Se numeşte One System. O găsiţi la sfârşitul coloanei de boxe, la cele mai scumpe produse.
Asta ne arată că nemţii sunt deschişi la minte şi sunt interesaţi mai mult de performanţă decât de brand.
Ştiţi câţi fabricanţi români lucrează pentru piaţa occidentală, dar nu sunt luaţi în serios pe piaţa românească ? O mulţime.
Citeam recent de nişte români care au făcut designul laserelor la Olimpiadă ( ultima ). Spuneau că în România nici acum nu sunt băgaţi în seamă. În oraşul lor, nişte tipi au adus o firmă din Germania să le facă luminile, în timp ce firma respectivă plătea pe cei doi români pentru acest gen de servicii.
Să nu râzi şi să plângi în acelaşi timp ?