dan turcus scrie:
si uitasem cu distanta focala....
cate tipuri de wg am testat pana acum la toate ,,piesa/piesele,, din interior incep exact din zona de intrare a wg, deci toate sant aliniate cu intrarea,iar la drivere nu se specifica in catalog asa ceva
Incepand de aici
viewtopic.php?p=162614#p162614 ... s-a mai discutat cate ceva despre problema asta .
De altfel , majoritatea producatorilor seriosi de difuzoare destinate redarii frecventelor inalte ( JBL , EV etc ) ofera posibilitatea acordului hornului cu acel difuzor , folosind sau nu ( in functie de specificul aplicatiei ) o piesa detasabila , adaptoare , intre iesirea driverului si horn , numita nas ( popular noi o denumisem trompa

) .

Pe net , va trebui sa cauti in engleza , o vei gasi sub denumirea de " nose " si de obicei este oferita in trei dimensiuni : long nose , mid nose , short nose ...
Aproape toate hornurile mari au nevoie de trompa , deoarece asa au fost gandite .
Uneori , inclusiv hornurile vin insotite de diverse adaptoare cu lungimi diferite , dar avand acelasi diametru de intrare al capatului de cuplare cu driverul .
Atentie , acest lucru se intampla doar la aplicatii profesionale , nu la proiecte ( nu la toate ... ) destinate entuziastilor , unde se recomanda in mod expres de catre producatorul driverului folosirea unui anume horn , asta e treaba cand discutam de producatori , se considera ca aia care se considera producatori chiar stiu ce le trebuie ...
Cred ca gasesti teorie , dimensionare , metode de calcul si standardele de adaptare intre focala driverelor , hornuri si nose pe site-ul celor de la
http://www.aes.org/ , dar nu e tocmai gratis

.
Eu nu mai sunt membru AES de foarte mult timp , asa ca nu te pot ajuta cu informatii suplimentare .