XPA-urile pot funcţiona aproape în orice condiţii.
Se pot pune în bridge şi da cu Pmax în sarcină de 2 ohmi, nu toată noapte, ci tot sezonul.
Au atâtea sisteme de protecţie încât indiferent ce la faci, nu crapă.
Singurele defecte întâlnite, în toţi aceşti ani, de când se vând XPA-uri în România, au ţinut doar de conectică. Am avut şi două cazuri de lipitură rece în partea de alimentare, după ce s-a trecut la RoHS.
Disuctăm despre sute de amplifuri în funcţiune. Numai anul acesta s-au vândut vreo 50-60 buc . Până acum nu există niciun XPA de care eu să fi afalt cu finali arşi ori cu alte probleme ce ţin de partea electronică.
Am avut un set de XPA-uri ( 3000+5000+7000 ) care au luat o mare supratensiune şi au zburat nişte zenere + nişte integrate în partea de comandă. În rest, zero defecţiuni.
Profit de această ocazie ca să fac puţină divagaţie despre comerţul cu scule audio .
După cum unii dintre voi ştiţi deja, eu nu sunt un tip care vinde azi amplifuri, iar mâine pixuri şi brichete. Fac chestia asta în primul rând din pasiune. Nu pot să zic că nu îmi doresc să fac şi bani, dar aş vrea să spun că nu banii sunt motivul nr.1 pentru mine. Din acest motiv comportamentul meu în afacerile cu scule audio este oarecum diferit. Nu mă fac preş în faţa "măriei sale clientul" şi nici nu cânt în struna nimănui. Consider că relaţia dintre client şi comerciant este una de colaborare, în beneficiul ambelor părţi, nu una de subordonare. Uneori mă comport atipic şi refuz să vând. Am avut lucrări mari, pe care le-am refuzat, doar pentru că nu mi-a plăcut felul cum gândeşte cel care dorea să facă afaceri cu mine. Din acest punct de vedere, pot fi un vânzător incompetent. Noroc că nu am şefi ...
Am ajuns la această filosofie de viaţă după multe rateuri şi experienţe negative. Nimeni nu s-a născut învăţat şi cu toţii trecem prin mai multe etape, cu bune, cu rele. Uneori dai cu capul de tavan şi te plângi că nu ai avut noroc pe lume.
Cea mai mare capcană în care un comerciant de scule audio poate să cadă este să intre în cursa "care vindem mai ieftin". Şi eu am trecut prin faza aceasta, dar m-am lecuit foarte repede după ce am tras linie şi am văzut că mai mult am pierdut. Am pierdut şi bani, dar şi reputaţie, doar de dragul să vând mai ieftin decât cutare, ori ca să iau nu ştiu ce lucrare. Am pierdut pe termen lung, pentru că în acest domeniu oamenii au memorie de elefand cânt vine vorba despre erorile altora şi memorie de bărzăune când vine vorba despre propriile erori.
De exemplu, vine cineva şi spune. "Vreau să fac 4 topuri. Înalte şi filtre am eu ( nişte pocnitori de la SAL ), tu fă-mi doar cutiile şi pune joasele". Ţinând cont de ce înalte are omul, bugetul este foarte îngust. Abia poţi să îi pui nişte difuri de 12", gen HP12. Ok, baţi palma şi stai liniştit, crezând că ai făcut o afacere. Ştii că înaltele sunt jafuri, dar îţi spui că nu este problema ta şi că dacă va suna prost, este problema lui, nu a ta. Fals ! Este problema ta. În realitate, ai făcut o afacere păguboasă. Pentru că înaltele sunt naşpa, nu se va face presiune suficientă. Omul va da tare, staţia de casă va intra în distorsiune şi vor crăpa joasele, în timp ce SAL-urile vor rezista, fiind tăiate pe la 6khz. Clientul se va năpusti pe capul tău, spunând că i-ai vândut nişte difuri proaste. Degeaba îi zici că problema stă în partea de înalte. Clientul va spune că îl abureşti şi că din moment ce salurile au ţinut, tu eşti de vină că i-ai dat difuri aiurea. Cu toate că nu ai nicio vină, rezultatul este că vei da impresia că l-ai ţăpit pe om, iar acesta te va ţine minte forever şi îţi va face publicitate negativă la greu. Niciodată nu va spune că el este de vină, pentru că s-a căcat pe el când a fost vorba despre bani şi a crezut că face bici din pleznitori. Nu va accepta că a fost zgârcit şi cârpaci, dând vina pe oricine altcineva în afară de propria persoană.
Fără să vrei, din dorinţa de a vinde, ajungi să pierzi atât bani, cât şi prestigiu. Nimeni nu te va crede pe tine, ci pe el, pentru că imaginea comercianţilor în România este că aceştia sunt doar nişte hoţi încă neprinşi.
Am posibilitatea să aduc nişte amplifuri ieftine, din China, care se pot vinde în România sub preţul de la Thomann. Pot aduce un amplif de 2 x 1800w pe care să îl revând cu 450 Euro (TVA inclus ), dar nu cred că este o opţiune, cel puţin pentru mine.
Nu import clone chinezeşti de Crest ori QSC pentru că nu am chef să stau cu stresuri în materie de garanţie. Preţ mic înseamnă şi adaos mic. Un adaos mic înseamnă un suport tehnic foarte subţire sau inexistent. Dacă la 50 buc vândute crapă 3-4 bucăţi, din diferite motive, pentru mine ar fi un mare motiv de stres, care nu ar justifica niciun eventual profit.
Nu am chef să fac un club dotat cu astfel de amplifuri, iar în noaptea de Revelion să îl lase ampliful de joase, pe la ora 11 seara, cu 500 de clienţi în sală, iar omul să mă îmjure pentru că i-am vândut o sculă proastă. Poate că unele ar rezista ani de zile, dar dacă nu rezistă ? Dacă un lot este ok, iar următorul vine cu punţile redresoare din plastic şi crapă fest ? Dar dacă îţi vine un loc cu limitoarele inegale pe canal ? Chiar dacă se întâmplă să crape din vina utilizatorului, în final tot importatorul are belea cu service-ul. Ai vândut ceva, automat eşti obligat să îi oferi clientul service post garanţie. Nu poţi spune chestii de genul "ce vrei frate la banii ăştia ? "
Să ştiţi că în ultimii ani socitatea românească a evoluat mult, în materie de profesionalism. Din ce în ce mai mulţi oameni solicită soluţii complete, lăsând furnizorul să îi recomande ceea ce consideră el că este cel mai bun. Atunci când vine vorba despre investiţii mai serioase, puţin oameni se mai aventurează să îşi facă singuri sistemele, preferând să plătească ceva mai mult unor furnizori din România. Este o mare răspundere să compui astfel de sisteme, mai ales pentru sonorizările făcute în locuri unde discutăm despre încasări de 3000-5000 Euro pe seară. Atunci când cineva îţi solicită o configuraţie, înseamnă că acel om are încredere în competenţa ta, dar are şi pretenţii. El plăteşte şi are pretenţia să funcţioneze. Nu poţi veni cu scuze cum că bugetul a fost redus şi că ai fost nevoit să îi livrezi un amplif ieftin.
Evident, clientul se va tocmi, va încerca să obţină cele mai mici preţuri posibile. Absolut normal pentru o economie de piaţă. Va vedea pe net că în loc de un XPA11000 ( 780 Euro ) va putea să ia cu 500 Euro un Tamp de 2 x 1500w şi va pune întrebări. Dacă vânzătorul este disperat, va vrea să vândă cu orice preţ, îi va da un TAmp, pe care îl va lega şi în 2 ohmi, ca să iasă oferta ieftină şi să se încadreze în buget.
Pentru cine vrea să îşi asume riscuri, go for it, să ia TAmp, sau orice alt amplif, cu câteva milioane mai ieftin. Poate are noroc şi prinde unul foarte bun, care ţine la tăvăleală, sau poate nu are noroc şi se trezeşte cu clientul la poartă, făcând scandal.
|