The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Iul 17, 2025 12:27 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Decibeli vs Watti
MesajScris: Vin Mai 16, 2014 11:38 pm 
Neconectat
User

Claudiu, nu am deschis acest topic ca sa dam citate... am deschis acest topic ca sa ne spunem parerile...Iti sustii parerea ta de ieri seara cand ai mentionat ca tu auzi Watti ?...eu o sustin pe a mea cand am spus ca wattii ii bagi si scoti db ...articolul prezentat de tine este intr-adevar interesant insa lecturi sunt multe....Asteptam alte pareri.

http://www.rockwool.ro/beneficii/acusti ... +acusticii

Sus

MesajScris: Vin Mai 16, 2014 11:50 pm 
Neconectat
User

Dupa parerea mea noi auzim "zgomotul" care la fel dupa parerea mea e exprimat in decibeli....un alt argument ar fi http://ro.wikipedia.org/wiki/Intensitate_sonor%C4%83 care tot in decibeli se masoara...si nu in watti .....deci intrebarea mea este simpl....Ce auzim...Watti sau decibelii ?

Sus

MesajScris: Sâm Mai 17, 2014 12:47 am 
hai sa te lamuresc mai pe babeste
1 Ce face un amplificator de sunet (nu conteaza clasa marca etc ) ? Ia un semnal audio care pe care il amplifica de n...ori mai concret ii creste amplitudinea .
2 Ce face o boxa sau un difuzor (nu conteaza firma ,spl , bass , driver etc ) ? converteste semnalul audio amplificat in sunete sau zgomot (asta depinde ce contine acel semnal ) de o amplitudine mai mare decat cel initial ca deasta l-ai amplificat . Deci ce vei auzi in final ? tot ce ai amplificat vei auzi dar cu o alta amplitudine ''Amplitudinea este criteriul fizic de măsură al percepţiei auditive a sunetului. Urechea reacţionează la presiunea acustică, care se măsoară în unităţi de Newton/m² sau Pascali (Pa). Calculele încep deseori cu o altă mărime, puterea acustică, care reprezintă gradul de energie sonoră finală şi poate fi măsurat în Waţi''

wati sau decibeli nu vei auzi niciodata pentru ca acestea sant unitati de masura ai unor termeni fizici care nu cred ca au vreun timbru vocal .

P.S Presiunea sonora e simtita nu auzita de corpul uman . daca ai fost sau ai vazut la concerte de mare amploare de multe ori sant persoane din primele randuri la care li se face rau si in special le da sangele pe nas si sant scoase pe brate afara . asta e efectul presiunii sonore ridicate asupra corpului uman .
acum de incheiere i-mi permit o gluma . sper sa nu te superi . daca ridica cineva tonu sau tipa la tine ce auzi ? wati sau decibeli ?

Sus

MesajScris: Sâm Mai 17, 2014 8:50 am 
Neconectat
User

Al dracu baba tehnologica :) .Nu ma deranjeaza deloc faza cu ridicatul tonului....in cazul acela dupa mine aud zgomot...masurat in decibeli....

De exemplu.....ai avut o carte tehnica a vreunui generator/compresor etc in mana?Atat in ea cat si pe generator/compresor/etc scrie cat zgomot produce si acela e exprimat in decibeli....de unde si concluzia mea....zgomotul facut de generator/compresor e masurat in decibeli ....si nu in watti

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Mai 17, 2014 11:16 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Totul este o idiotenie , dB -ul este un raport intre doua marimi , nu o unitate de masura .

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Sâm Mai 17, 2014 4:58 pm 
Neconectat
User

110 dB concert rock?
unde? la cati metri?

eu daca bag 4 qube BRH in care descarc 700 + 450 W.... oare am 110 dB? :lol: :lol:

Sus

MesajScris: Dum Mai 18, 2014 12:53 pm 
Neconectat
User

Stiu ca valorile din tabel sunt eronate....insa altceva ma interesa....

Am sa pun intrebarile mele puerile altfel....nu de alta dar ca sa inteleg si eu...voi da singur raspunsurile...daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati :D

1.Cu ce masuram zgomotul ? Parerea mea e ca se poate masura cu DECIBELMETRUL

2.Avem o boxa care reda sunet...Sunetul/zgomotul redat de ea in ce il exprimam? Spunem "mama cati watti are !" sau "mama cati decibeli scoate boxa " .....asta in cazul in care este asa incantatoare :))

Sus

MesajScris: Lun Mai 19, 2014 12:21 am 
Neconectat
User

intr-un rider tehnic venit de la ceva trupa care are in spate un sunetist bun si acest rider este menit sa fie citit de un alt om care se pricepe si trebuie sa ofere suport tehnic pentru eveniment.... este mentionat ca instalatia de sunet trebuie sa fie capabila sa ofere un SPL de 110 dB (ca exemplu) la locul unde este montat mixerul

sa moara cipilan daca pe acel sunetist il intereseaza cati W consumi tu ca sa faci ceea ce iti cere el

in consecinta SPL-ul este efectul puterii electrice injectate in sistemul de boxe, iar BEL este unitatea de masura a intensitatii sunetului (zice si in DEX)

plavanii care vin si intreaba "cati watti scoate boxa asta?" nu merita un raspuns
e o pierdere de timp sa iti bati capul cu ei

Sus

MesajScris: Lun Mai 19, 2014 3:50 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Este evident ca pentru a avea un dialog serios cel care pune intrebari trebuie sa inteleaga sensul cuvintelor folosite !

High
Audio

Sus

MesajScris: Lun Mai 19, 2014 7:27 am 
Neconectat
User

Inclin sa cred ca forumul are si alt rol pe langa a indruma oamenii spre google.
Sa nu uitam ca google sorteaza informatia dupa popularitate.

Cred ca nu era mare efortul de a da un shearch, daca tot e asa de simplu, si a posta 1-2 link-uri filtrate pe baza cunostintelor.

Sus

MesajScris: Lun Mai 19, 2014 8:11 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Oare :) ???
Oricum iti multumesc pentru interventie , sper ca acest fapt sa indrume userii catre functia Search a forumului pentru a-si imbunatati cunostiintele generale .

High
Audio

Sus

MesajScris: Lun Mai 19, 2014 9:22 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

nu inteleg de ce nu dati search in cadrul forumului

Ceea ce se discuta aici a mai fost explicat de mine de cateva zeci de ori de-a lungul timpului. Toate raspunsurile se afla deja pe forum , trebuie doar sa cautati.

exista formula de calcul pentru a determina presiunea sonora maxima a unei surse de sunet de o anumita sensibilitate alimentata cu o putere cunoscuta.

Este foarte simplu.

Nu inteleg de ce acest topic are deja atatea pagini speculatii, cand formulele exista iar rezolvarea este atat de simpla. :?

ai o sursa de sunet de 100dB/ 1W

pentru fiecare dublare a puterii, Presiunea sonora (SPL) creste cu 3dB

deci:
100 dB - 1W
103 dB - 2W
106 dB - 4W
109 dB - 8W
112 dB - 16W
115 dB - 32W
118 dB - 64W
121 dB - 128W
124 dB - 256W
127 dB - 512W
si tot asa

Calculati frumos care este presiunea sonora maxima in functie de puterea RMS a boxei/difuzorului si comparati cu rezultatele calculului celeilalte boxe.

Simplu.

Rolul forumului este sa explice.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Lun Mai 19, 2014 9:36 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Am lamurit problema cu functia SEARCH a forumului .
Mai ramane ca userii sa invete sa o foloseasca ...

High
Audio

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2