supershowsv scrie:
Ce parere aveti despre dynacord vl 152 ?
Asta mergea mai bine la PAudio vs. Restul lumii
Iar o să se nască flame ...
Ok, să sperăm că nu va fi motiv de ceartă.
Eu am o părere aşa şi aşa. Sunt mai mult decât rezervat.
Consider că sunt proiectate pentru oameni care nu prea aud înaltele.
Poate că îşi au logica lor, nu contest, poate că există clienţi care preferă înaltele mai ridicate faţă de joase cu aproximativ 6 dB.
Eu nu mă număr printe aceştia.
Hai să studiem schema filtrului.
Driverul este un ND6-8. Este un driver ok, cu bobina de 3 inchi. Nu se remarcă prin nimic faţă de alte drivere similare, dar este unul bun.
Avem o reţea de corecţie pe intrarea în filtrul de înaltă, compusă din două rezistenţe de 27 ohmi puse în paralel cu un condensator a cărui capacitate echivalentă este de 1,5uF. Această reţea are rolul să reducă mediile, cu circa 7-8dB. După aceea intră în celula de filtrare (12dB/octavă), aceasta fiind formată dintr-un condesator de 2,5uF şi o bobină în paralel cu driverul. Filtrul este tăiat foarte sus, pentru a se obţine o reducere suplimentară a frecvenţelor medii şi pentru a se accentua înaltele. Pe intrarea în filtru avem două becuri de 24v/75w înseriate. Modulul electronic din faţă acţionează un releu care ştrapează acele becuri, în funcţie de cât de tare avem programul muzical. Dacă este încet, releul este închis, iar semnalul nu trece prin becuri. Atunci când semanlul depăşeşte o anumită valoare, releul se deschide şi introduce becurile în serie cu filtrul de înaltă.
Putem observa că nu avem nicio altă reţea de atenuare.
Peste 10khz, driverul zburdă liber, atât cât poate.
Pe partea de joase avem tot un clasic 12dB/octavă, compus dintr-o bobină în serie cu difutorul de bass şi un condensator de 20uF în paralel.
Avem protecţie şi pe acest difuzor, cu exact aceleaşi becuri ca la înalte. Da, chiar aşa. Aceleaşi becuri.
Când semnalul depăşeşte o anumită limită, vom avea două becuri de 24v/75w înseriate cu difuzorul de joase.
Boxele PA sunt construite după alt tip de gândire.
Eu prefer ca înaltele să fie la acelaşi nivel cu joasele, poate chiar puţin mai jos, iar mediile să fie atenuate cu circa 1 - 1,5dB.
Aşa îmi place mie şi eu aşa consider că trebuie să sune o boxă full range. Acest sound este specific boxelor englezeşti a la Turbo Sound sau a celor americane ( JBL, Meyer Sound, McCauley, etc ).
Dacă pui o boxă Dynacord lângă una similară de la Turbo Sound, va fi o diferenţă destul de mare, în sensul că Dynacordul va suna mult mai înţepat şi mai pe înalte. Pentru necunoscători, va pare că Dynacordul sună mai bine, datorită nivelului mai pronunţat al înaltelor.
Dacă cineva este doritor de înalte cât cuprinde, se pot da înalte fără nicio problemă, că doar pentru aceea s-au inventat filtrele şi reţelele de atenuare.
În ceea ce priveşte filtrul, cred că nu prea avem ce compara.
În timp ce la PA discutăm despre un filtru care protejează driverul cu un sistem electronic, pe VL regăsim acelaşi sistem ciudat, cu releu şi becuri, exact ca acum 10-15 ani. Ce o fi în mintea lor de pun ditamai plăcinta de filtru, eu chiar nu înţeleg. Este impresionant, dar total anacronic. În sfârşit, problema lor ...
Faţă de VL, PA-urile pierd detaşat în ceea ce priveşte renumele mărcii şi prestigiu.
Dacă ne referim la oameni interesaţi de simboluri şi marcă, atunci aceştia vor alege întotdeauna un produs brand name, considerând că în acest fel scapă de responsabilitatea unei decizii. Vor plăti mai mult pentru că vor să îşi lege imaginea de un anumit produs, sau pentru că nu se pricep şi cred că dacă aleg o marcă scumpă, automat vor primi un produs de top. Este cam ca la maşini. Unii aleg o maşină cu care să meargă, alţii aleg maşina doar ca să fie văzuţi în ea. Alţii vor să se laude cu echipamentele de sunet, sau să fie în rând cu lumea din care fac parte. Alţii sunt nevoiţi să presteze pentru oameni care au idei preconcepute şi nu au chef să mai stea de poveşti. Pentru lăutărie, de exemplu, Dynacord este Dumnezeu Tatăl din sfânta trinitate. Dacă nu ai o astfel de marcă, nu ai "valoare", iar valoarea este foarte importantă pentru unii oameni. Pentru acest tip de oameni alegerea este naturală - VL sau alt produs cunoscut în lumea lor.
Din fericire, lumea nu este compusă în întregime din oameni care aleg sunetul doar după etichetă. Sunt unii care aleg soluţiile optime pentru un buget dat.
Cine este interesat mai mult de sunet, de un service prompt, să găsească un recone kit ieftin dacă îi crapă o înaltă, de serviciile post garanţie, precum ar fi revopsirea odată la doi ani, reparaţiile unei eventuale căderi de pe stativ, va alege PA-uri.
De ce PA-uri şi nu altă marcă ?
Răspunsul este foarte simplu.
Nu se găseşte nici unde o boxă din plywood, cu 15"+2" şi filtru protejat, finisată poliuretanic, mai ieftină şi care să sune la fel de bine, plus restul avantajelor ce decurg din faptul că se produc în ţară.
De exemplu, o incintă superioară ca performaţe VL-ului, ar avea un FL15 şi un driver WN-D72 ( varianta cu ferro fluid ), pus pe un horn PH-942 sau 964 (funcţie de ce dispersie doreşte).
Făcută cu aceleaşi dotări în ceea ce priveşte suspendarea, o boxă PA costă aproximativ 620 Euro, inclusiv TVA.
Una similară ca performanţe, ar costa şi mai puţin, adică 500 Euro şi ar include SN-15LF, în locul FL-ului, restul rămânând neschimbat.
Iată de ce este uşor de luat o decizie.
Ai 2750 Euro alocaţi pentru boxe. Ce alegi ? Două boxe brand name, la care chitul de repaţie costă 160 Euro ( la Thomann ) ?
Sau mai bine alegi 4 boxe PA, cu aceleaşi performanţe ?
De sunat este clar că cele 4 boxe vor suna incomparabil mai bine decât două. Ok, cheltui 2000 Euro pe 4 boxe PA şi îţi mai rămân bani şi pentru o putere de 2 x 1200w, sau pentru doi subbaşi de 18".
Cu alte cuvinte, cu 2750 Euro poţi avea de la PA un sistem complet, compus din 4 boxe şi două suburi. Dacă le pui alături de două VL-uri, are cineva vreun dubiu care sistem va suna mai bine ?
Ok, poate că PA nu are prestigiul unei firme germane, dar la o sonorizare, dacă totul sună bine şi lumea este mulţumită, dacă sistemul este fiabil, oare mai comentează cineva ?
Dacă te duci la o cântare cu doar două bixe şi îţi crapă o înaltă, sau o joasă, aşa este că totul se transformă în coşmar ? Dacă te duci cu 6 boxe, chiar dacă pică un difuzor, oare se simte atât de mult ca şi când ai cânta doar cu o boxă bună şi una cu înalta defectă ?
Dacă te duci cu un sistem de 6 boxe, aşa este că nu va fi nevoie să îl dai la maxim ? Iată de ce o soluţie PA este şi mai fiabilă, dacă discutăm în termeni financiari.