Fişiere ataşate:
ip15b 2.jpg [ 144.37 KiB | Vizualizat de 969 ori ]
Salutare, long time stalker (de prin 2010

) first time poster.
Am un sub IP15B de la turbosound cu iesiri pentru 2 topuri pasive, un soi de 2.1 mai serios. LF 600W + 2x200W@4ohm iesire topuri(asa scrie pe toate site-urile, inclusiv turbosound, desi in cartea tehnica zice ca ar fi 500W LF + 2x250W la topuri, ma rog, diferenta neglijabila in cadrul discutiei). SPL-ul subului e pretins a fi 120 db peak ceea ce mi se pare exagerat de putin pentru un sub din clasa in care se afla, dar, intr-o comparatie subiectiva si directa cu 2 suburi de la peavey (peavey prosub15) atacate cu o statie de 2x275W@4ohm, configuratie stacked, se aude semnificativ mai tare(ma rog, nu doar mai tare, mai liniar mai placut, etc)... dupa multe calcule mai mult sau mai putin corecte, am ajuns la concluzia ca spl-ul real al subului ori este de fapt 123-124db, ori cei de la peavey au mintit cu nerusinare legat de spl-ul suburilor lor (ceea ce tind sa cred mai degraba a fi cazul). orice spl mentionat e vorba de halfspace.
Personal topurile pe care le pun de obicei pe iesirea de la acest sub sunt niste homemade-uri dupa un design horn de 12" de pe acest site, facute de mana mea acum vre-o 14 ani, cu inalte eminence, din pacate, se aud prea tare pentru acest sub as is (ajung sa dau din dsp subul la maxim si imi sta pe creier, chiar daca are un limiter destept si nu trebuie sa imi fac griji legate de semnal extrem de mult).
Din pacate, nicaieri pe internet nu am gasit nimic despre OEM-ul difuzorului din sub, nici parametri TS nici nimic(macar un frequency response ceva), iar din ce am studiat difuri de 15" de la diversi producatori, cautand unul cu sensitivity bun, vad aceeasi magarie peste tot: noteaza sensitivitatea medie de fapt a difuzorului pe toate frecventele(40-3.5KHz), irelevant ca ar trebui sa fie vorba de un dif de bas pe care il folosesti intre 30-150Hz, unde de fapt are relevanta sensitivitatea.
Intrebarea sta in felul urmator: exista orice fel de difuzor pana in 1500 de lei care sa imi poata da peak macar 127-128db la 600W pe range-ul de frecvente relevante in incinta respectiva(intre 45-80 Hz)?
Dupa masuratorile mele, scazand volumul difuzorului incinta are aproximativ 119-120 de litri.
Motivul pentru care tin oarecum sa fac acest upgrade in loc sa iau altceva(in afara de costuri

)) este simplu, dimensiunea si greutatea. Subuletul e usurel, are 26 de kile si merge mutat relativ usor, mai ales ca il car 3 etaje acasa(nu am lift si spatele mi-e batrân

)).
Sistemul in sine, la evenimente mai maricele(200-250 de oameni) il integrez impreuna cu 2 IX-uri active si un milan M15B, cu highpass la 80Hz pe toate cele 4 topuri, iar IP15B este trecut printr-un crossover intre frecventele mentionate 45-80Hz pentru kick, iar Milanul pentru restul de Hz in jos pana unde duce, fiind un bandpass 6th order. Folosesc configuratia asta deoarece are o liniaritate in raspuns si un sunet complet.