The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Mai 18, 2025 9:18 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sfaturi pentru alegerea unei incinte de subwofoer
MesajScris: Sâm Ian 13, 2024 4:56 pm 
Neconectat
User

In primul rand salut pe toata lumea de pe acest forum si in al doilea rand incep acest subiect cat de cat explicit, incat doresc sa aflu care tip de subwoofer este cel mai bun pentru anumite genuri de muzica. Daca se ofera cineva cu cunostinte foarte bune, deoarece ma va ajuta pe mine si alte persoane incepatoare. Am scris cam ce am inteles eu, nu vreau sa se creada ca stiu eu foarte mult, doresc ca cineva superior sa ma ajute cu niste raspunsuri clare.

Proiectele cele mai performante in opinia mea vizualizate atat aici cat si pe freespeakerplans:

bass-reflex: http://www.forumpoweraudio.ro/viewtopic.php?f=92&t=10329 - Oberton 18xb1301
planar wave horn: viewtopic.php?f=92&t=9648 - Oberton 18xb1301
bandpass: N/A
bandpass horn: http://www.forumpoweraudio.ro/viewtopic.php?f=92&t=9655 - Oberton 18xb1301 / Celestion PowerPRO X18
hybrid: https://www.freespeakerplans.com/plans/14-plans/basscab/12-mhb-4818 - Rcf LF18G401
horn hybrid: https://freespeakerplans.com/plans/14-plans/basscab/11-cubo-18 - Eighteensound 18LW1400
hog scoop: https://www.freespeakerplans.com/plans/14-plans/basscab/31-hog-scoop - B&C 18tbx100

[bass-reflex]
Ai nevoie de ceva care sa coboare pana la un 45hz si sa le folosesti la orice.
+ toate genurile muzicale
+ ofera performante foarte bune acest proiect
+ dimensiuni mici

+ nu este de exterior

[planar-wave-horn]
Mai performant si care coboara putin mai jos decat br.
+ toate genurile muzicale
+ are performante foarte bune
+ exterior/interior (gandeste-te la un FX20), consider ca este mai bun decat fx20.

- dimensiuni si greutate destul de mari

[bandpass-horn]
Vrei subbass? Mergi pe X1.
+ subbass in zona freqventelor 35-80hz
+ merge de rupe la interior
+ nu ai nevoie de mai multe bucati, spune domnul Mircea. Teoretic scria pe speakersplans ca, cu o bucata ai ajunge undeva la 45hz.

- pierzi din kick
- nu prea merge afara

La horn fara descriere ca nu cunosc, dar cred ca am facut o alegere ok.

[horn hybrid]
Pentru cluburi in special partea de techno, cubo 18, care seamana destul de mult cu modelul de la Next hfa18sHP. Am auzit aici la mine doua bucati si suna foarte bine, chiar si pe populara :D .
+ ai kick destul
+ merge exterior/interior
+ relativ mic

- pentru freqventa joasa ai nevoie de minim doua

[hog scoop]
Pentru putere mare afara. Nu prea am vazut sa se vorbeasca asa mult, in schimb am inteles ca un astfel de plan, cu un singur difuzor, ar scoate cum ar fi si al doilea difuzor. Posibil sa mearga si pe manele unde ai nevoie de kick :D
+ coboara in jur de 40hz
+ exterior/interior

- greutate si dimensiuni foarte mari

Cred ca am ales cele mai bune proiecte de subwoofere si sper ca am spus macar cateva cuvinte concrete. Ma ocup cam de un an si o luna cu evenimente private, in sali diverse medii-mari, cea mai mica fiind de vreo 20m lungime si 15m latime. Am avut un bandpass, pe care l-am vandut recent si sincer nu mai vreau sa aud de ele, inafara de club si putin pe manele, nu prea ai ce face cu el, sa nu mai zic ca basul este prezent doar pe laterale, iar pe ringul de dans auzi doar vocea si iti pierzi cheful. Dintre toate acestea am de ales dintre pwh, care cred ca se potriveste la ce imi trebuie mie, bandpass-horn care am auzit este super bun la interior, doar ca nu prea are kick si hog scoop care am citit la domnul Mircea ca merge si la interior, ar trebuii sa mearga si pe muzica noastra folclorica ca doare se duce in 80-100hz, nu? :D Totusi trebuie sa fie peste cubo 18. Astept parerile voastre si sa ma corectati la ce am scris aici. Sper sa ajute pe toata lumea.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Sfaturi pentru alegerea unei incinte de subwofoer
MesajScris: Sâm Ian 13, 2024 10:55 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

X1 este neafectat de nr de bucati. O singura bucata are acelasi raspuns ca si o grupare de 4. Difera doar nivelul de SPL.

Doar la hornuri , se linearizeaza si se extine raspunsul in joase pe masura ce creste gruparea de boxe. Majoritate designurilor horn loaded sunt gandite pt grupari de cate 4 bucati.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Dum Ian 14, 2024 1:39 am 
Neconectat
User

Se poate un mic sfat la hog scoop, este bun de ceva, or este intrecut de alte tipuri de incinte? Ofera performante doar pe partea de club sau este eficient si pe maneli? :D In special cel mai bun in toate, consider a fi un planar, asta daca esti un om normal, ci nu unul care face sonorizari de 200 de persoane si doreste sistem de untold. :lol:

Era scrisa chestia ca nu influenteaza numarul de bucati la x1, doar ca probabil l-am sters cand am mai modificat din el.

Sus

MesajScris: Lun Ian 15, 2024 12:01 pm 
Neconectat
User

Deejay Stalin scrie:
.. doresc sa aflu care tip de subwoofer este cel mai bun pentru anumite genuri de muzica...

Este simplu ! Pentru muzica digitala ( inregistrata ) iti trebuie subwoofer activ sau pasiv ... ca este horn sau reflex , asta conteaza doar in functie de aplicatii ! Pentru o muzica gen Rock live, etc , iti trebuie acel bass dedicat in care se baga chitara bass ! Acel bass amplificat din lampi frate, cu tot ce trebuie ..ala este ''subwoofer'' pentru chitara adevarata de bass ! Dar poti sa aplici tehnica aceea din muzica rock live , si la muzica populara de exemplu, la manele : pui fiecare instrument pe boxe dedicate, separate ( asa cum se canta odata , cum cantau formatiile live in anii 70-80 ) sa vezi atunci ce sunet superb o sa creezi ! O singura boxa ( gen top + bass) se sufocă defapt in toate acele instrumente + vocea , deci un conglomerat de sunet pe care trebuie sa.l redea doar ea singura ! Apar distorsiuni in armonice, si tot ce vrei ..suna oribil ( este genul de sunet ieftin de mahala ). In muzica house , electronica , bassul simplu ( horn sau reflex) + medie & driver, isi face treaba bine , pentru ca acolo exista doar 2-3 note muzicale , nu exista deci instrumente dedicate , acolo este de ajuns un subwoofer si top ! Dar atentie : verifica la fiecare bass sa nu aiba distorsiuni din carcasa ori distorsiuni prin porturile de reflex , create din cauza aerului care circula cu viteza . O incinta ideala este defapt din aluminiu turnat, pentru ca nu are distorsiuni ( exemplu , unele monitoare studio hi-end de referinta)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 2