romi calin scrie:
daca o sa citesti pe forumuri o gramada de oameni fug de gunoaiele alea de integrate daca tot vrei sa faci ceva pt vanzare fa pe bipolari intreabal pe victor te lamureste el

Nu stiu cum sa-ti zic Calin , dar "gunoaiele" astea sunt raspandite la toate "super-gunoaiele" de amplificatoare de uz home edition. Sisteme audio , amplitunere , receivere si cateva mici puteri. Am avut ocazia sa repar un amplificator-putere de 2 x 200 W , luat de om din comert - facand comanda pe net. A dat pe el 650 de lei si arata exact cum vedem noi puterile prin pozele de la thomann. Era construit cu 2 kituri de tda in punte. Pe mine m-a costat 3 mil , iar "comertul" - pt ca are o carcasa de 19" pt rack , bine slefuita si pusa la punct din orice punct de vedere - mai adauga 3 mil. Am un amplituner Cat de 5x25W + 50 W woofer si e construit cu 3 tda'uri. Si am mai desfacut multe amplitunere si toate merg pe aceiasi schema. Putine sunt - de la Technics care merg cu tranzistori (bipolari- cum ziceai tu).
Ca tot zici de bipolari. Am avut un kit de la adelaida de 2 x 200 W cu tda 7250 si 4 tranz. bipolari mj11015 si mj11016. Am avut un scurt cand am venit acasa de la o petrecere pe intrare , apoi au sarit sigurantele pe alimentare. M-am chinuit si eu si taicamiu saptamani intregi si nu i-am dat de cap. Mi-am luat doua kituri din'astea cu integrate pana il voi face pe celalalt. Din pacate nici nu-l mai am , s-a pierdut prin casa si prin curatenia de prin pod (mamele de obicei fac lucrul asta

). Prima intentie a fost sa incerc sa fac din nou acel kit. Problema e ca schema de la tda7250 functioneaza pana la 2x130 W/4 ohm si 2 x 160 W/4 ohm. Pentru 2 x 200 W cat si varianta in punte de 300 W/8 ohm si 400 W/4ohm schema se modifica. Am citit pe un forum ca se schimba nu stiu ce condensatori si se dubleaza si se mai baga ceva condens. mai mari pe alimentare. Dar aceea schema nu exista , asadar doar cei de la adelaida o detin si cine ar fi prost sa o dea electronistilor ?
Multi zic despre kiturile adelaida ca sunt praf , sunt vai de viata lor. Unele deprecieri le-am avut si eu si le-am dat dreptate persoanelor. Dar au facut si lucruri bune. Ideea principala , dupa mine , e ca tot ce fac ei e sa fie folosit in parametri normali sau impins pana la 75-80 %. Dupa care ei nu mai garanteaza calitatea.
Si sa-ti zic si de ce am dreptate aici. Kitul care il am acum il am de 3 ani si ceva. Cand a fost sa dau petreceri si sa ascult pt mine muzica de sa-mi zguduie casa - am forjat'o cu mentiunea de a o folosi fara distorsiuni (75-80%). Cand e doar pentru auditie in casa , e lasata la minim. Mai am un kit de 100 W woofer de la adelaida. Il am de circa 7 ani sau 8 ani. Un traff de 250VA (ei recomandau 150VA , dar frecventele joase stim cu totii ca sug curent de sparg) si o sursa de redresare+filtrare , un radiator de la un magnetofon Tesla taiat in jumatate si 2 coolere de 4x4 inseriate. Brici merge dupa atata timp. Nici-o problema n-am avut cu el. Am legat 8 incinte de bass a unor 2 prieteni in serie si paralel la o petrecere si nu a avut nici'o belea amplificatorul. Ca sa nu ma zic ca ii ridic nivelul de semnal de la intrare printr'o boxulita din'aia desktop de calculator de 1W(inainte aveam Genius , acum am RPC), ceea ce stiu ca nu se recomanda aplicarea unui semnal de intrare de la un alt amplificator. Dupa mine , ar scoate vreo 150 W pe woofer. Si functioneaza fara probleme , cum ti-am mentionat , si astazi. Nu as da statia pe woofer pt nimic. Are corectare Linkwitz cu 2 preamplificatoare , se aude clar si rotund plus ca - kitul nu se mai fabrica.
Ei fac lucruri bune , doar sa respecti anumiti parametri si sa nu te imfingi cu volumul ca la club.
Atunci ... te intreb .. stii ceva , vreo schema cu tranzitori darlington si un driver. Sau ceva asemanator ?
Nu-mi zic de fet;'uri , ca am vazut la psc. Ma gandesc in viitorul apropiat sa-mi iau kitul de 400 W. Iesirea o pun in serie si scot 2x200W

. Daca o sa detin finainte mai multe , poate imi iau 2 kituri.
Pana atunci , ma gandeam sa fac ceva home edition , facut de mana mea , daca a pocnit , macar stiu ca l-am facut eu - nu facut de turci , chinezi , rusi etc ...